Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
POLITIKA
FOTO: Dan akcije uspio – stotine građana, djeca, turisti… pokazali što misle: Bušite uši, a ne Jadran!

FOTO:
Dan akcije uspio – stotine građana, djeca, turisti… pokazali što misle:
Bušite uši, a ne Jadran!

'S.O.S. za Jadran', 'Bušite uši ,a ne Jadran', 'Šolta protiv bušenja', 'Ne bušenju Jadrana', 'No oil', 'Referendum o bušenju Jadrana', 'Ne sačuvamo li Jadran nismo ga ni zaslužili', 'Hrvatska puna žgadije, Jadran krcat platformi', 'Stari Grad protiv prodaje našeg mora zagađivačima', 'Pula protiv bušenja Jadrana', 'Nećemo bušotine', 'Profit koncesionarima, zagađenje narodu''.
Djeca iz Starog Grada

Djeca iz Starog Grada

Danas je bio taj dan – Dan akcije protiv bušenja Jadrana zbog nafte – 11.7.2015. Posvuda po Hrvatskoj su stotine građana, slučajni prolaznici, ali i brojni turisti iz Japana, Njemačke, Belgije i odasvuda, trgovci na tržnici, djeca i ostali koji su se zatekli na mjestima održavanja akcija na ulicama, plažama, na balkonima i prozorima i drugdje isticali transparente i natpise kampanje S.O.S. za Jadran.

Natpisi ‘S.O.S. za Jadran’, ‘Bušite uši ,a ne Jadran’, ‘Šolta protiv bušenja’, ‘Ne bušenju Jadrana’, ‘No oil’, ‘Referendum o bušenju Jadrana’, ‘Ne sačuvamo li Jadran nismo ga ni zaslužili’, ‘Hrvatska puna žgadije, Jadran krcat platformi’, ‘Stari Grad protiv prodaje našeg mora zagađivačima’, ‘Pula protiv bušenja Jadrana’, ‘Nećemo bušotine’, ‘Profit koncesionarima, zagađenje narodu”.
Naaktivniji su bili aktivisti u Puli, Splitu, Zagrebu, u Starome Gradu, na Šolti i još nekolicini gradova, angažirala se i skupina Jadranski zid, a domišljata grupa ekoloških svjesnih građana se popela na Velebit i razvila transparent s pogledom na dobar do Sjevernog Jadrana. U Dubrovniku su pak dan ranije aktivisti s golemim transparentom građani dočekali smrknutog ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, a koji se iz njemu poznatih razloga najviše zalaže, te se grčevito i osorno bori za sijanje naftnih platformi po čitavoj Hrvatskoj.
Pula: Japanci vole Jadran više od Hrvata?

Pula: Japanci vole Jadran više od Hrvata?

Jasno se kazalo što građani misle o nakaradnim i besmislenim planovima dijela vladajućih političara u Hrvatskoj, koji više nego očito imaju zadaću osigurati profitabilni teren (90 posto površine hrvatskog Jadrana, Slavonija, Međimurje, Podinarje itd.) za strane naftne kompanije, bez obzira što bi to moglo donijeti nepopravljive dugoročne štete po ekonomsku stabilnost zemlje, te udariti po najvažnijoj gospodarskoj grani – turizmu. Nadalje, to bi moglo u velikoj mjeri ugroziti kvalitetu života građana i potencijalno uništiti jedno od rijetkih dobro očuvanih mora u svijetu.
– S.O.S za Jadran, koalicija koju čine nevladine organizacija Greenpeace, Sunce, WWF Adria, Zelena akcija, Zelena Istra, Žmergo i BIOM, ima za cilj očuvati cijeli Jadran od naftnog zagađenja, ne samo zaustavljanjem planiranih aktivnosti u Hrvatskoj, već i ubrzanim privođenjem kraju postojeće proizvodnje na talijanskoj strani – kažu u S.O.S.-u.
Ruku na srce, ne bi bilo loše da se današnjoj akciji pridružilio više građana, no poznavajući prevladavajuću apatičnost u društvu, među građanstvom koje se preko tzv. velikih medija izbjegava infomirati o značaju ove kampanje, može se zaključiti da je akcija imala zadovoljavajući učinak. Pokazalo se i kako su turisti često sjetljiviji na ono što neki planiraju s Jadranom, nego lokani živalj, koji je akcije radije promatrao s terasa obližnjih kafića.
U nastavku pogledajte galeriju, jer, kako se kaže, slika govori više od tisuću riječi. Evo stoga 40-ak tisuća riječi:

nenafti nenafti1 nenafti3 nenafti4 nenafti5 nenafti6 nenafti7 nenafti8 nenafti9 nenafti10 nenafti12 nenafti13 nenafti14 nenafti15 nenafti16 nenafti19 nenafti21 nenafti22 nenafti25 nenafti27 nenafti29 nenafti31 nenafti32 nenafti33 nenafti34 nenafti35 nenafti37 nenafti39 nenafri11 nenafti40 nenafti42

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI