Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Akcija mladih Zadar kao borci protiv vjetrenjača

Akcija mladih Agenciji za ugljikovodike:
S čijim novcem ste izradili spot kojim obmanjujete javnost?

Akcija mladih Zadar kao borci protiv vjetrenjača
Akcija mladih Zadar kao borci protiv vjetrenjača

Akcija mladih Zadar kao borci protiv vjetrenjača

Kao što je poznato, Agencija za ugljikovodike, državna tvorevina kojoj je jedna od najvećih zadaća propagiranje bušenja Hrvatske radi nafte i plina, nastavlja sa svojim propagandnim djelovanjem. Ovaj put je to propagandni video nazvan Reci da razvoju objavljen na njihovim stranicama, koji je stilski vrlo nalik sličnim propagandnim uradcima neke naftaške korporacije.

Zgroženi sadržajem tog filmića u trajanju od 4 minute i 14 sekundi, ali još više činjenicom da je njegova izrada možda plaćena iz džepa građana Hrvatske, iz Akcije mladih Zadar su poslali upite Ministarstvu gospodarstva i Agenciji, kojoj je na čelu Barbara Dorić, poznata i po tome što nije znala koliki je godišnji proračun institucije kojom rukovodi.

‘Zanima nas autor i točan iznos…’

– Zanima nas tko je autor ili autori propagandnog spota i točan iznos koji je izdvojen za propagandni spot Reci da razvoju (?!) objavljen na službenoj mrežnoj stranici Agencije za ugljikovodike, te način na koji je spot naručen i plaćen? – stoji u pismu koje je na navedene adrese poslala Predsjednica Kluba vijećnika Akcije mladih i nezavisnih vijećnika u Zadarskoj županiji mr. Marjana Botić.
Kako kažu u AMH, ubrajaju se među dvije trećine građana Hrvatske koji ne podržavaju istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu, prema nedavnom istraživanju znanstvenog instituta lvo Pilar, te spadaju u znatnu većinu (90% građana/ki) koji podržavaju razvitak obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. Podsjećaju i kako su podigli prijavu na Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske protiv mogućih nezakonitosti u dosadašnjim postupcima koje je Agencija za ugljikovodike i Ministarstvo provelo po pitanju eksploatacije nafte u Jadranu.

Korist od nafte 1, a od turizma 100

– Smatramo protuzakonitim da se novci poreznih obveznika troše na propagandu kojom se krivo informira i obmanjuje hrvatska javnost u pitanju korisnosti, odnosno bolje je reći štetnosti procesa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu. Velik broj stručne javnosti neprestano iznosi provjerljive, znanstvene i stručne informacije o vjerojatnim štetama po interese Republike Hrvatske, prvenstveno u turizmu, ali i u ostalim gospodarskim granama; marikulturi, trgovini i sl. ukoliko bi se štetne najave istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu provele u djelo – kaže Marjana Botić.
Podsjećaju na procjene kako je odnos dobiti od turizma naspram potencijalnih dobiti od eksploatacije ugljikovodika u najpovoljnijem scenariju – 1 : 100 za turizam.
– U nepovoljnijem scenariju koji čak ne uključuje veće nesreće, već samo one “normalnog” rada platformi, te sadašnje cijene goriva još je nepovoljniji, te pokazuje da će štete za Hrvatsku biti znatne, a dobiti neizvjesne i minimalne i to isključivo proračunske dobiti. Lokalne zajednice otočnog i obalnog stanovništva snositi će isključivo posljedice istraživanja i eksploatacije! – smatra Marjana Botić.
Tko želi, u nastavku može pogledati propagandnu tvorevinu Agencije za ugljikovodike.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI