Neovisni novinarski portal
26.11.2021.
POLITIKA / UKRATKO

CRO Demoskop za lipanj:
HDZ 30,2 , SDP 24 posto

HDZ je i u lipnju najpopularnija stranka u Hrvata s 30,2 posto potpore, dok SDP sa 24 posto , unatoč blagom rastu, zaostaje za preko 6 posto

Prema najnovijem istraživanju CRO  Demoskopa, provedenom od 1. do 3.lipnja, HDZ je i dalje prva stranka u Hrvata s potporom od 30,2 posto, što je ipak za 0,6 posto manje nego je stranka dobivala u svibnju, ali je zato za čak 7,3 posto više negoli su „zajedničari“ osvajali u lipnju 2014. Trenutno vladajući SDP, inače glavi rival HDZ-a, s prvim danima ovogodišnjeg lipnja bilježi podršku od 24 posto i pokazuje blagi trend rasta popularnosti (u lipnju prošle godine socijaldemokrati su imali potporu tek 19,6 posto građana). Desna koalicija s HDZ-om na čelu osvaja 31,2 posto, i trenutno je u padu (svibanj im je donosio 32,5 posto), a lijeva, predvođena SDP-om, polako raste i zasad je prvi izbor 27,1 posto anketiranih građana (u svibnju su osvajali 26,4 posto).

Uz ove dvije vodeće hrvatske političke stranke, lipanjski Crodemoskop pokazuje da bi, da su izbori kojim slučajem sada, još jedino OraH Mirele Holy prešao izborni prag, zahvaljujući podršci od 5,5 posto. Iako je u jednom razdoblju (predsjedničkih izbora) izgledalo da je Živi zid Vilibora Sinčića jedno od potencijalno najvećih iznenađenja na predstojećim parlamentarnim izborima, simpatije biračkog tijela prema njima sve više kopne. Trenutno su na 4,9 posto, a samo prije mjesec dana imali su potporu od preko 6 posto. Tu je i Most nezavisnih lista koji zasad uživa podršku 3 posto građana, no, reklo bi se da bilježe trend rasta.

Hrvatska narodna stranka pod vodstvom Vesne Pusić stagnira na skromnih 2,2 posto, a HSS se može „pohvaliti“ s jedva nešto iznad 2 posto, što je lošije čak i od novoosnovane stranke Ive Josipovića „Naprijed Hrvatska“ koja po najnovijem Crodemoskopu polako osvaja svoj politički prostor pa je trenutno prvi izbor za 2,6 posto anketiranih.

Minornih 2 posto i manje, rezervirano je za cijeli spektar stranaka od HDSSB-a, preko IDS-a, HSP-a, HSLS-a, HKS-a Ruže Tomašić do Hrvatskih laburista, HSU-a ili Čačićevih Reformista.

Najveću popularnost kod građana uživa predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović (29,2 posto), iako nešto manju nego u svibnju, a slijedi je Josip Leko, šef Sabora (12,1 posto), Ivo Josipović, bivši predsjednik RH (8,7 posto), i začudo, po prvi put nakon duže vremena među najpopularnijim političarima našao se i premijer Zoran Milanović (6,3 posto). No, Milanović (s 31,8 posto) i dalje drži drugu poziciju i među najnepopularnijima, iza Tomislava Karamarka (32,8 posto) koji je, čini se, u toj kategoriji vječito prvi.

U lipanjskom istraživanju hrvatska Vlada dobila je za svoj rad ocjenu 2,25, što je blagi rast s obzirom na svibanjskih 2,18. Inače, rad Vlade u lipnju podupire 34 posto građana, a preko 50 posto nema razumijevanja za politiku Milanovićeve vlade, dok ih je 15,5 posto neodlučno. Predsjednica Grabar Kitarović prošla je sa solidnom ocjenom od 3,40, a Hrvatski sabor najlošije, s tek 2, 14.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI