Neovisni novinarski portal
8.12.2022.
IZDVOJENO
Lijepa naša uhljebino: Počela je borba protiv uhljebljivanja – mobilizacija na Uhljeb.info

Lijepa naša uhljebino:
Počela je borba protiv uhljebljivanja – mobilizacija na Uhljeb.info

 

krleža

Uhljeb uhljebiti – postaviti na neku stvarnu ili izmišljenu poziciju ili radno mjesto osobu koja često nema stručne i profesionalne kvalifikacije, a na to se mjesto postavlja zbog rodbinske, zavičajne, prijateljske ili stranačke pripadnosti.

Novo svjetlo je osvijetlilo bespuća hrvatskog interneta: internetski portal: Uhljeb.info . Možete ga pronaći i na društvenim mrežama klikom ovdje. Ima tu mnoštvo korisnih informacija, među kojima je i definicija pojma uhljeb s početka teksta. No ovdje ćete naći i definicije nekih drugih pojava koje sustavno i nezaustavljivo razaraju naše društvo, jer se vrijedna družina s Uhljeb.info bavi i korupcijom, političkim klijentelizmom, nepotizmom, sukobom interesa itd.
Malo je poštenih građana koji ne znaju što znači uhljeb, drugo ime za zapošljavanje često nesposobnih i nekompetentih osoba na različitim, nerijetko odgovornim, ali i za njih izmišljenim poslovima. Jedini uvjet je neka stranačka iskaznica ili pak rodbinska ili slična veza. Rezultat: brigade neinventivnih, nekreativnih, lijenih, osornih, nestručnih, nesposobnih i nezainteresiranih službenika na krivom mjestu, skrivenih i zaštićenih u hladu redovitih mjesečnih plaća, godišnjih odmora, bolovanja itd.
Jedina obaveza: glasovati za ‘naše’, kad dođe vrijeme izbora. I zapjevati s rukom na srcu: Lijepaaaa naša uhljebino…

Gramzljivci u riznicama, polupismeni ravnatelji…

Posljedica: polupismeni ravnatelji kulturnih institucija, psihijatrijski slučajevi u obrazovnim ustanovama, čovjekomrsci u bolnicama i staračkim domovima, ministri prometa bez vozačkih dozvola, kvarni gramzljivci koji upravljaju društvenim riznicama, lopovi na sudovima… Negativnih primjera je nepregledno mnoštvo, no oni se ne tiču marljivih, savjesnih i odgovornih osoba koji svoj posao obavljaju kako spada, a zbog kojih čitav sustav još uvijek djelomično funkcionira, premda na rubu raspada.

uhljeb

– Uhljebljivanje se može vršiti na svim razinama – od nacionalnih do lokalnih javnih institucija, od agencija do upravnih, odnosno nadzornih odbora u javnim institucijama i tvrtkama u vlasništvu tijela javne vlasti. Uhljebljivanje se može vršiti postavljanjem uhljeba na postojeća radna mjesta ili izmišljanjem novih radnih mjesta. Uhljebljivanje se može i formalizirati. Formalizacija uhljebljivanja najčešće se provodi kroz službeni natječaj ili javni poziv u kojem se traže ili vrlo općeniti uvjeti – pa se kandidat/kinja kojeg/koju se unaprijed želi izabrati na to mjesto i legalno može na to mjesto zaposliti – ili vrlo specifični uvjeti prilagođeni upravo kandidatu/tkini kojeg/koju se želi zaposliti. Prilikom uhljebljivanja irelevantni su drugi kandidati, njihova stručna sprema, radno iskustvo ili preporuke – pojašnjavaju tvorci Uhljeb.info-a.
– No, uhljebljenje se može vršiti i bez provedenog natječaja, imenovanjima (od strane gradonačelnika, župana, ministara, predsjednika).Vrijedi ukazati u na činjenicu da tvrtke, odnosno trgovačka društva čiji su osnivači/vlasnici državna tijela, odnosno jedinice lokalne i regionalne samouprave nisu dužna provoditi javne natječaje za zapošljavanje, pa kao takva postaju izvrsna staništa uhljeba. Ono što je zajedničko svim vrstama uhljebljivanja je da za zapošljavanje ili postavljanje na neku poziciju nisu presudni kriteriji stručnosti, iskustva i interesa, već pozicija moći uhljebljivača koji gradi svoju klijentelističku mrežu dužnika i/ili glasača, ili doprinosi većoj takvoj mreži – kaže se nadalje.
A koji je smisao ove stranice? Tek da nas nanovo podsjeti na bolnu društvenu bolest, na nevolju koja kontinuirano diže tlak mnogim ‘normalnim’ građanima Hrvatske? Ili…

Mreža korupcije, klijentelizma, nepotizma…

– Ova stranica služi da pozove na suradnju u uvođenju reda u pojam “uhljeb”. Nadalje, željeli bismo pojam “uhljeb”, ali i pojmove “uhljebljivanje” i “uhljebitelj” učiniti jasnijim, prepoznatljivim i društveno neprihvatljivim. Na kraju, željeli bismo mobilizirati javnost da prepozna, osudi i aktivira se u suzbijanju ove pojave – kažu.
– Neki će reći, lako za uhljebe, pa cijela nam je država uhljebnička, većina su uhljebi. No, vratimo se korak nazad. Država je, prije svega, premrežena korupcijom, političkim klijentelizmom, nepotizmom, sukobom interesa, a uhljeb/uhljebljivanje je metoda, alat, kvasac ovih pojava. Zbog tih pojava pate svi oni koji žele pošteno (za)raditi, stvarati, natjecati se, napredovati, od javnih službenika, preko novinara, članova udruga ili stranaka, do obrtnika i poduzetnika, zapravo pati društvo u cjelini. Niti jedan dio društva nije pošteđen uhljeba zato što politički klijentelizam ne poznaje granice. No, olako razbacivanje pojmom uhljeb pogoduje upravo pokvarenom dijelu jer im daje opravdanje i olakšanje da ni oni što nisu isti u percepciji drugih to jesu. “Svi ste vi isti” kod onih koji nisu isti, izaziva rezignaciju, demotivira. Ohrabrimo one koji nisu isti. Demotivirajmo pokvarene, pokažimo kako djeluju, tko su i koji su im ciljevi. Otransparentnimo uhljebe i uhljebitelje – kažu priređivači stranice, Civilna platforma Istre, koju čini više udruga građana.
uhljeb_info_-620x315

Fotelja za uhljeba (ilustracija)

Udruge građana – pa i oni su uhljebi, reći će rado standardni uhljeb. No nije to baš tako.
– No, mi smo i skupina pojedinaca i pojedinki od kojih neki/neke rade u udrugama, ili u njima volontiraju dok za život zarađuju kao radnici, službenici, obrtnici, poduzetnici…i dosta nam je sustava kojeg su političke stranke prilagodile sebi i svojim klijentima, sustava koji proždire sam sebe, sustava koji neodgovorno troši, rasipa i potire – pojašnjavaju u CPI, koju zasad čine Centar za građanske inicijative – Poreč, Čarobnjakov šešir – Pula, Gradska radionica – Pula, Labin Art Express– Labin, Građanska inicijativa Naš potok – Pazin, Pilula – platforma za teoriju i praksu društvenih promjena – Pula i Zelena Istra – Pula.

Kviz: identificiraj uhljeba

Inače, ova stranica nudi niz zanimljivih rubika među kojima su i Tko je uhljeb i što je uhljebljivanje? Uhljeb alert! Dnevnik lokalnog uhljeb(itelj)a Kviz: Identificiraj uhljeba Rječnik itd. Poseban dio se odnosi na prenošenje konkretnih i aktualnih oglasa i javnih natječja za zapošljavanja koji su po svojj prilici dio procesa uhljebljivanja, smišljeni ‘za nekoga’. To bolno iskustvo već su proživjeli mnogi u Hrvatskoj, javljali se na natječaje za posao, prekvalificirani briljirali u elanu, znanju i umijeću u testovima i intervjuima za posao, a onda dobili odbijenicu, te svjedočili zapošljavanju uglavnom najnesposobnijih kandidata (sa stranačkim iskaznicama). Ipak, osim što ojađeno konstatira te odvratne pojave u društvu, Uhljeb.info nudi i neka rješenja kojima bi se uhljebima i uhljebatorima mogli barem malo pomrsiti računi.
– Kako otežati zapošljavanje uhljeba? Šeraj, javi se, žali se…i javi nam! Na web stranicama Ministarstva uprave objavljuju se svi oglasi za radna mjesta u sustavu državne uprave. Međutim, postoji i niz tijela javne vlasti koji spadaju pod lokalnu i regionalnu (područnu) samoupravu i čije oglase nećete nikada vidjeti. Ne želeći generalizirati, ali ni ne otkrivajući toplu vodu, reći ćemo da se oglasi ponekad objavljuju samo radi ispunjavanja zakonske norme, u nadi da ih nitko neće vidjeti jer za njih postoje unaprijed dogovoreni kandidati. U sredinama gdje se politički klijentelizam okorjenio, često je dovoljno pustiti glas da je pozicija namijenjena osobi x pa to unaprijed demotivira potencijalne zainteresirane, čime se uhljebiteljima olakšava zapošljavanje željenog uhljeba. U borbi protiv uhljeba može se, ako ništa drugo, otežavati situacija njihovog zapošljavanja – vele antiuhljeb aktivisti.

Nude i neke konkretne smjernice:

  1. Kad vidiš oglas za zaposlenje u nekom od tijela javne vlasti, šeraj na Fejsu, javi nama da ga objavimo, ili napravi slične stranice.
  2. Javi se na oglas za radno mjesto za koje smatraš da li kvalificiran/a i/ili podupri ostale da se jave.
  3. Ako smatraš da su ti povrijeđena prava prilikom procedure, žali se.
  4. Sa svojim slučajem upoznaj javnost.
  5. Javno osuđuj primjere uhljebljenja.
  6. Javite nam se s vašom pričom kako ste prošli na natječaju.

Olakšajte dušu, iskalite bijes…

– Važno je stvarati slučajeve. Važno je aktivno nadzirati, sudjelovati i govoriti. Uhljebima neće biti neugodno, rijetko im bude, ali uhljebiteljima negativna percepcija u javnosti može smetati, pogotovo u predizbornoj godini. Budite nam svjedoci, razmjenimo iskustva, mišljenja i svjedočanstva na razne teme kojima ćemo ilustrirati zbog čega je ova država daleko od uređenog, efikasnog i ugodnog prostora za život. Tražimo suradnju s vama. Pošaljite nam tekstove na teme poput: okružen/a sam uhljebima; bio/bila sam (ja sam) uhljeb; želim biti uhljeb; pokušao/la sam pošteno raditi, a sad samo želim iseliti; zaustavljen/a sam šumom propisa koje je nemoguće zadovoljiti; kako su me inspekcije podučile radu, redu i disciplini, i tako dalje… – pozivaju s Uhljeb.infoa.
Iskorijeniti uhljebiteljstvo neće biti lako, ali će se barem moći zapapriti onima koji bezočno presjedaju iz fotelja u fotelje, lišeni zbilje u kojoj živi većina hrvatskih građana.
– Šaljite nam vaše priče, neke ćemo objavljivati i pozvati na komunikaciju i razmjenu mišljenja. Niste ni prvi ni zadnji kojemu se nešto dogodilo, ispriječilo, dozlogrdilo… Olakšajte dušu, iskalite bijes, predložite promjenu ili rješenje – pozivaju na Uhljeb.info-u.
Borba protiv uhljebljivanja je započela. Sada sve ovisi dragovoljcima i njihovoj hrabrosti za okršaj s istinskim agresorom na našu državu.
Za početak, srčani dragovoljci iz čitave Hrvatske trebaju se javiti u najbliži mobilizacijski centar, tj. na Uhljeb.info.
uhljeb_info_-620x315

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI