Neovisni novinarski portal
3.10.2022.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Hrana koja je bila smrznuta pa odmrznuta mora biti propisno označena

Hrana koja je bila smrznuta pa odmrznuta mora biti propisno označena

Ako je vjerovati ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini, u Hrvatskoj se nije dogodio ni jedan incident vrijedan spomena s neispravnom hranom iz čega je izvučen zaključak da je hrana u Hrvatskoj kvalitetna i sigurna. Ministar je u Opatiji na 9. Konferenciji o sigurnosti i kvaliteti hrane koju organizira Hrvatska gospodarska komora pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja izjavio i kako je „Hrvatska GMO free zemlja“.

Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

U postupku zaštite je 12 hrvatskih proizvoda, a 5 ih već ima zaštićeni naziv na nacionalnoj razini
Kako su nakon završetka skupa priopćili iz HGK, ministar je izjavio kako smo ulaskom u EU svjesniji sve veće konkurencije na tržištu, pri čemu je najbolje oružje kvaliteta proizvoda. Jedna je od mogućnosti, poručio je, proizvodnja proizvoda dodane vrijednosti kao što su tradicijski proizvodi kojima Hrvatska obiluje, koji su već prepoznatljivi na domaćem tržištu, a takvima ih treba učiniti i na europskim i međunarodnim tržištima. Od našeg ulaska u EU do danas 12 je proizvoda u postupku zaštite i registracije njihova naziva na EU razini, a njih 5 ima zaštićeni naziv na nacionalnoj razini.
Stop kanibalizmu!
Paolo Caricato iz Uprave za sigurnosti hrane u Europskoj komisiji najavio je promjene u EU zakonodavstvu o sigurnosti hrane od kojih je važnija najava povratka korištenju životinjskih proteina u stočarstvu i peradarstvu. Naglasio je kako je potrebno provoditi strožu kontrolu kako se ne bi ponavljala greška iz prošlosti – kanibalizam.

ilustracija

Uskoro doniranje hrane potrebitima, navođenje zemlje podrijetla na deklaraciji,  označavanje odmrznute hrane, popis sastojaka određene hrane…
Ističući zakonske novitete Božica Rukavina, pomoćnica ministra poljoprivredeh izdvojia je novi Pravilnik o medu kojim pelud postaje sastavni dio meda, a ne sastojak. Umjesto EZ, potrebno je, poručila je okupljenima, pisati EU. Zakon o informiranju potrošača o hrani podrazumijeva obvezno označavanje hranjivih vrijednosti hrane. Ono što je novo jest obveza navođenja zemlje podrijetla ili mjesta podrijetla za svježe, rashlađeno i smrznuto svinjsko, ovčje i kozje meso, te meso peradi. Rukavina je predstavila i Pravilnik o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani kojim se mora jasno istaknuti  hrana koja je odmrznuta prije prodaje da je bila smrznuta. Obavezan je i popis sastojaka na određenoj hrani.
Opatijskom skupu nazočio je i Donald Prater, v.d. direktora Food Safety Modernization Act (FDA) koji je pozvao hrvatske gospodarstvenike na izvoz u SAD. Pri tom je naglasio kako je bitno da proizvodi kakvoćom zadovoljavaju standarde koje imaju jednaki proizvodi s njihova tržišta.

snimila. J. Klisović

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI