Neovisni novinarski portal
28.10.2021.
EKOLOGIJA
Šala ili laž? –  ‘Ministar Vrdoljak izvrće istinu o Plominu C u maniri prvotravanjske šale’

Šala ili laž? – ‘Ministar Vrdoljak izvrće istinu o Plominu C u maniri prvotravanjske šale’

Prosvjed na Markovu trgu (foto Zelena akcija)

Prosvjed na Markovu trgu (foto Zelena akcija)

Ne prestaju nastojanja kojima se žele obezvrijediti rezultati nedjeljnog referenduma u Istri, na kojemu se većina zainteresiranih žitelja Labina i okolice jasno izjasnila kako je protiv gradnje još jedne termoelektrane na ugljen, odnosno protiv tzv. projekta Plomin C. Dakako, u tome se, očekivano, angažirao i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, začuđujućom izjavom o tome kako građani  podržavaju Plomin C, premda su stvarni događaji rekli posve suprotno.

Zbog takvih izjava visokih državnih dužnosnika koji zanemaruju i izvrću volju građana, aktivisti Zelene akcije i Greenpeacea  održali su prosvjednu akciju na Markovom trgu u Zagrebu, uoči sjednice Vlade RH, zahtijevajući odustajanje od termoelektrane (TE) na ugljen Plomin C. Evo i njihove javne objave, u kojoj posebno upozoravaju kako su neke od tvrtki s kojima HEP namjerava poslovati na ovom projektu uključeni u niz slučajeva korupcije i kriminala diljem svijeta.
Usprkos uvjerljivo izraženom stavu građana protiv ugljena (referendum na Lanbinštini: 94% protiv ugljena; anketa IPSOS: 64% građana protiv ugljena) ministar Vrdoljak je, vjerojatno u maniri prvotravanjske šale, zaključio da građani podržavaju  izgradnju Plomina C. Izvrtanjem istine, ministar Vrdoljak pokušava skrenuti pažnju s činjenica koje pokazuju da je Plomin C štetan projekt.
Te činjenice pokazuju da je investitor s kojim HEP pregovara, japanski Marubeni, bio uključen u dva velika slučaja korupcije u roku od tri godine, za koje je trebao platiti kazne od 88 milijuna dolara te 54,6 milijuna dolara. Kao rezultat toga, japanska agencija za međunarodnu suradnju odlučila je u ožujku prošle godine uskratiti kreditiranje tvrtke Marubeni na period od devet mjeseci. Glavni partner Marubenija za Plomin C je tvrtka Alstom. Alstom i/ili njegovi zaposlenici proglašeni su krivima za kaznena djela korupcije u najmanje sedam slučajeva u sedam godina, na različitim kontinentima te su pod istragom zbog još nekoliko slučajeva, uključujući i nedavno izgrađen TE „Šoštanj 6“ u Sloveniji.
94 posto 'protiv', a ministartvrdi da je većina 'za'? (foto Zelena akcija)

94 posto ‘protiv’, a ministartvrdi da je većina ‘za’? (foto Zelena akcija)

Nadalje, cijena električne energije koja bi se proizvodila u Plominu C bila bi gotovo dvostruko skuplja od one koja je dostupna na europskom tržištu, a HEP bi je morao kupovati jer će se na to obvezati ugovorom s tvrtkom Marubeni.  Naravno, tu razliku u cijeni morat će pokriti hrvatski građani. U isto to vrijeme, Plomin C neće smanjiti ovisnost Hrvatske o uvoznom energentu jer će kao energent koristiti uvozni ugljen.
Također, prema dopunjenoj analizi troškova po ljude i okoliš termoelektrane „Plomin C“, koju je objavio Greenpeace, čak i uz korištenje najmodernije dostupne tehnologije, onečišćenje zraka uzrokovat će preranu smrt oko 25 ljudi na godinu što znači da će uz očekivani vijek trajanja od 40 godina Plomin C statistički biti odgovoran za čak 1.000 smrtnih slučajeva.
Od početka intenzivnog zagovaranja Plomina C promijenile su se već tri Vlade, četiri ministra gospodarstva te pet predsjednika uprave HEP-a. Da je ovoliko truda uloženo u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, danas bismo već imali toliko električne energije da više nitko ne bi predlagao izgradnju Plomina C. Aktualnoj Vladi proći će cijeli mandat, a da njihova najveća energetska tvrtka praktički neće instalirati niti jednu solarnu niti vjetroelektranu.
Zbog svega navedenog, Vlada mora konačno poslušati građane te u interesu svih napokon odustati od Plomina C. Umjesto ovog štetnog projekta, Greenpeace, Zelena akcija i Zelena Istra predlažu hitno uspostavljanje preduvjeta za ulaganja u solarnu energiju. Hrvatska je na europskom začelju ulaganja u solarnu energiju (ukupno manje solarnih kapaciteta od skijaškog Maribora), a ima jedan od najboljih potencijala u Europi.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI