Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
KULTURA
Ovako nekako će izgledati angažirana umjetnička predstava večeras na Cvjetnom trgu u Zagrebu

Mrtav radnik na asfaltu, s vrećom krumpira umjesto glave, pored njega Zarez…

Ovako nekako će izgledati angažirana umjetnička predstava večeras na Cvjetnom trgu u Zagrebu

 

Ovako nekako će izgledati angažirana umjetnička predstava večeras na Cvjetnom trgu u Zagrebu

Ovako nekako će izgledati angažirana umjetnička predstava večeras na Cvjetnom trgu u Zagrebu

Mrtav čovjek u plavoj radničkom kombinezonu leži na asfaltu, a umjesto glave ima vreću krumpira. Pored njega na podu Zarez, tiskane novine, dvotjednik za kulturna i društvena zbivanja…

Tako nekako bi trebao izgledati performans Solidarnost na djelu, a kojega će večeras, 10. travnja, u 18 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu, dva sata prije otvorenja izložbe Osamdesetih – slatka dekadencija postmoderne, izvesti umjetnik Darko Brajković. Ovo zbivanje ima veze sa Zarezom, novinama čiji 405. broj nije izašao na kioscima jer nije bilo novca za njegovo tiskanje, premda se radi o jednoj od posljednjih novina koje su usmjerene na angažirano praćenje tema iz kulture, umjetnosti i društva.

Od Poleta do torbarenja Zareza

Zbog toga je javnosti odaslano pismo podrške Zarezu, a kojega su potpisale stotine organizacija i pojedinaca iz Hrvatske i drugih zemalja. No zasad se nije dogodilo ništa novo: Zareza i dalje nema na kioscima. Stoga evo večeras jednog pokušaja skretanja pažnje mahom nezainteresirane javnosti i još manje zainteresiranih vlasti za rješavanje statusa Zareza, a kojega je Darko Brajković radno naslovio Izvedbenim apelom za Zarez.
– Pozivamo Vas na izvedbu reinterpretacije Tomove serije akcije Kolportiranje Poleta (1984.) s novopostavljenom analogijom između Poleta i današnjega medijskoga, stranačkoga torbarenja Zareza. Umjetnikov apel umjesto reklame. Za tu reinterpretaciju Darko Brajković asemblirat će skicu za jedan egzistencijalni soc-angažirani performans Solidarnost na djelu – vele organizatori.

zarez_logo

Inače, večerašnji performans se dijelom vezuje na onaj Toma Gotovca iz 1984. godine, u kojem je on u više navrata na zagrebačkim ulicama prodavao ondašnje omladinsko glasilo Polet, ali svaki put u nekoj drugoj ulozi. Tako je jednom bio kolporter-Djed Mraz, pa onda kolporter-mrtvac, pa socijalistički trudbenik-radnik koji drži srp i čekić i novine itd. Večerašnji performans će imati elemente Gotovčevoga, s time da će radnik biti mrtav, a novine ne-prodane i razbacane.

Ne-solidarnost na ne-djelu

– Naime, odjeven u radničko odijelo Darko Brajković leži umrtvljeno na podu s vrećama krumpira na glavi, a pored te ležeće žive slike/skulpture položeni su isto tako ležeći brojevi Zareza (za sada still life), na kojima umjetnik može ležati ili oni mogu biti složeni ispred njega. Izvedbeni apel Solidarnost na djelu nosi jasnu poruku naše zgaženosti egzistencijom, i umjesto da poziva u pomoć, ona nudi pomoć (hranu/krumpir) kako bi se riješio egzistencijalni pritisak… – pojašnjavaju sadržaj večerašnjeg događaja priređivači ove angažirane umjetničke priredbe.
Večeras se dakle zbiva ‘egzistencijalni soc-angažirani performans Solidarnost na djelu’,
kažu, te na kraju ističu:
– Pozdrav uz solidarnost na djelu koje u našemu društvu nema. Koga briga za Zarez…
No nedavno pismo potpore kojega su posredno ili neposredno potpisale tisuće medijskih, kulturnih i drugih djelatnika pokazuje kako, eto, ipak baš i nije (posve) tako.
404. broj Zareza - 405. nije izašao...

404. broj Zareza – 405. nije izašao…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI