Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
POLITIKA
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na današnjem sastanku (Printscreen HRT)

Kolinda Grabar Kitarović premijera Milanovića optužila da dovodi u pitanje ustavnopravni poredak !?

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na današnjem sastanku (Printscreen HRT)
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na današnjem sastanku (Printscreen HRT)

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na današnjem sastanku (Printscreen HRT)

Ako se kome svojedobno činilo da bi premijer Zoran Milanović i predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović mogli postići konsenzus oko nekih bitnih državnih pitanja, prevarili su se. Mora biti da je u jednom trenutku čak i šefica države u to povjerovala pa je, puna ambicije i optimizma, štoviše i samopouzdanja, zakazala na Pantovčaku sastanak sa stranačkim prvacima da bi zajedno porazgovarali o stanju u zemlji i mogućim rješenjima za brži gospodarski oporavak.  Milanović nije došao, ali Karamarko, dakako, jest. S predsjednicom Grabar Kitarović, šef HDZ-a svakako je imao o čemu pričati, jer dugo se nisu čuli…

Razgovor je bio, a što do li kurtoazan, ta ipak je Karamarko predsjedničin dojučerašnji stranački šef. Ali, najvažnije od svega je da su zajedno oštro osudili predsjednika SDP-a zbog njegova  ignoriranja poziva. Kitarović je u kritici bila tako oštra i žestoka da je čak ustvrdila kako Milanović nedolaskom dovodi u pitanje institucije države i izbornu volju građana.

– Ovakvo postupanje predsjednika Vlade  u normalnim, civiliziranim i uljuđenim državama, da se uopće ne odaziva pozivu predsjednice Republike, sasvim je nezamislivo- revoltirano će

Predsjednica. Ili ga je taština spriječila da dođe  ili o gospodarskim pitanjima nema što reći, drži.

– Nikome, nijednom pojedincu neću dopustiti da iz vlastitog hira  dovodi u pitanje ustavnopravni poredak Hrvatske i pravac kojim zemlja ide- poručila je gotovo prijeteći Kolinda Grabar Kitarović.

Nevjerojatno da se predsjednica države odlučila na tako žestoku retoriku iako se već danima iz krugova stručnjaka i političkih analitičara gotovo unisono isticalo kako je poziv ishitren , a stranački prvaci pozvani posve mimo predsjedničkih ovlasti. Realno, sve je ovisilo tek o njihovoj dobroj volji i raspoloženju, pa se i ne može tumačiti kao nepoštivanje institucije Predsjednice, jer je pretenciozno izašla iz okvira svojih ustavom definiranih ovlasti.  Problem je u tome, reklo bi se, što je Kolinda Grabar Kitarović na krilima rastuće popularnosti  i nabujale taštine, odlučila zapasati i više nego je formalno pripada, te se stala ponašati kao prvi i najvažniji faktor vlasti u državi. S Milanovićem na tu kartu, pa valjda je to morala znati, ne može igrati…

Slučajno ili ne, na Pantovčak sutra neće ni Vesna Pusić, šefica HNS-a. No, ona je predsjednici uputila ispriku, a razlog nedolaska nije poput Milanovićeva. Naprotiv, čini se posve opravdan, jer je hrvatska šefica diplomacije sutra u službenom posjetu BiH, prema već ranije utvrđenom itineraru. Ali to ne znači da se s predsjednicom neće sresti na Pantovčaku, i to čim joj obveze dopuste, ugovorit će novi termin.

Svi sada, usporedbe radi, podsjećaju na sastanak koji je 2011. tadašnji šef države Ivo Josipović zakazao  s predsjednicima stranaka na Pantovčaku. Iako u to vrijeme premijerka, Jadranka Kosor odazvala se Josipoviću i kao predsjednica stranke. Njoj nije bio problem ustavnih ovlasti šefa države, za razliku od Milanovića koji, navodno, nema ništa protiv suradnje, ali striktno unutar ustavnih ovlasti šefice države. Zar?

Uostalom, prijepor se otvorio i oko proslave Oluje. I bit će, Milanović je to već jasno dao do znanja svima, onako kako odluči Vlada. A svi su izgledi da to znači kako će proslava Oluje, 5. kolovoza u jutarnjim satima biti u Kninu, a u poslijepodnevnim vojna parada u Zagrebu. Štoviše, oko toga i ne želi odveć polemizirati jer se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s takvim prijedlogom suglasila u razgovoru koji su vodili nakon sjednice Vijeća za obranu. Iako Grabar Kitarović to danas opovrgava, vjerojatno zato što Tomislav Karamarko nije njezinu benevolentnost spram toga prijedloga blagoslovio, mediji su neočekivanu „složnost“ premijera i predsjednice uredno evidentirali. Sada je za povlačenje kasno, ma koliko to predsjednica uporno demantirala. Jer, ako ne mogu ustrajati na outsourcingu, na registarskim tablicama bez grba i tko zna čemu sve od čega su kompromiserski i oportunistički odustali, e pa Milanović neće uzmaknuti od proslave Oluje i u Zagrebu. Čista tvrdoglavost! Jer, mudra vlast u godini izbora sasvim sigurno ne bi eksperimentirala s tako osjetljivim pitanjem koje je mogla, da je htjela, iskušati u prvoj godini mandata , a ne izazivati gnjev masa u predvečerje izbora s radikalno poljuljanim rejtingom i mršavim postignućima.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI