Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
POLITIKA
Josipa Rimac: ‘S Thompsonom još nisam razgovarala o selidbi proslave Oluje iz Čavoglava u Knin’

Josipa Rimac:
‘S Thompsonom još nisam razgovarala o selidbi proslave Oluje iz Čavoglava u Knin’

Lorencin u Kninu (Foto H. Pavić) (5)Ministar turizma Darko Lorencin prvi je hrvatski ministar turizma koji je službeno posjetio Knin. U pratnji gradonačelnice Josipe Rimac i suradnika obilazio je turistički zanimljiva odredišta u gradu i okolici. Posjetili su izletište Marunuša, slap Krčić i kninsku tvrđavu, a rijeku Krku je društvo obilazilo testirajući novu gradsku turističku atrakciju – šestmetarsku motornu splav pogonjenu vanbrodskim motorom od 37 konja.

Ministar Lorencin sa suradnicima, gradonačelnicom Josipom Rimac i županom Goranom Paukom posjetio je Ekološko-informativni centar udruge Eko Krka, odakle su se na splavi otisnuli u jednosatnu vožnju rijekom Krkom. I umalo su zaglavili nasred rijeke! Devetmetarska, 220.000 kuna vrijedna splav na povratku je zapela u gustu riječnu travu. Elisa Hondine pente nije mogla pokrenuti 900 kilograma tešku splav s 12 putnika i vratiti je u pristanište. K tome su i zapeli u krošnju drveta i pristali na nasip, umjesto u pristaništu. Lorencin i društvo nisu se zbog toga uzrujali, već su mirno nastavili obilazak. – Nadamo se da će Hrvatske vode ubuduće održavati plovnost plovnog puta – bili su jedini komentari.

Lorencin u Kninu (Foto H. Pavić) (9)

  – Posebno nas veseli da se Grad Knin javio na javni poziv programa Hrvatska 365, kao jedna zasebna desetinacija koja nema onaj glavni proizvod hrvatskog turizma – sunce i more. Putem cjelokupne inicijative Hrvatska 365 Knin će imati mogućnost kreirati se kao zasebna destinacija i promovirati se na ciljanim tržištima s točno određenim proizvodima – rekao je ministar Lorencin, naglašavajući turističke mogućnosti Knina poput kninske tvrđave, netaknute prirode, domaće hrane, Nacionalnog parka… kulturne i povijesne baštine, uključujući i Oluju, koje se mogu uobličiti u turistički proizvod.

 – Drago mi je da je Ministarstvo turizma prepoznalo sve naše projekte do sada, uključujući i ovu splav, koja je financirana zajednički od Ministartva turizma, Šibensko-kninske županije i Grada. Govorimo o Suncu i moru, a zna se da je Sunce najtoplije u Kninu. Knin ima i svojih sedam rijeka, sedam bisera koji će pokušati biti mjesta na kojima će se naši turisti rashladiti u vrućim danima. Tu je Dinara, najviši vrh u Republici Hrvatskoj, biseri prirodnog i kulturnog bogatstva… Upravo ćemo i ovih 25 milijuna eura iz Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova  utrošiti u razvijanje grada u jednom novom pravcu, a to je da se pozicioniramo kao turistička destinacija – rekla je Josipa Rimac.Lorencin u Kninu (Foto H. Pavić) (11)
Navode da je s Markom Perkovićem Thompsonom dogovorila da se proslava Oluje iz Čavoglava preseli u Knin nazvala je prvotravanjskom šalom.
– Mislim da je prvi april bio neki dan. Ovo mi je prva informacija o tome. Nismo još razgovarali na tu temu – odgovorila je kninska gradonačelnica. Josipa Rimac i dalje se oštro protivi preseljenju proslave Oluje u Zagreb, pa i dijeljenje proslave između Zagreba i Knina.
– Proslava 20. obljetnice će sigurno biti u Kninu. Ukoliko Vlada predlaže paradu, smatram da ona treba biti u Kninu. Ako ne, taj dio s vojnom paradom može biti u Zagrebu za Dan Oružanih snaga RH. Smatramo da cjelodnevni program treba ostati vezan za Knin, bez izmještanja na druge lokacije. Knin  se sprema za 20. jubilarnu obljetnicu kroz završetak Muzeja Oluje, spomenika dr. Franji Tuđmanu i Crkve velikog hrvatskog krsnog zavjeta. To su tri važna projekta, tri povijesna
projekta, koja će biti otvorena za dan uoči ili na sam dan Oluje, što je samo pitanje protokola koji još nismo uskladili ni s Uredom predsjednice ni s Vladom – rekla je Rimac.

Za sada je upravo  proslava Oluje glavni kninski turistički proizvod. Do sada je grad godišnje ostvarivao tek tri tisuće noćenja. Kninsku tvrđavu svake godine posjeti 20.000 turista, ne računajući proslavu Oluje, kada se na nju popne još deset tisuća ljudi. Lorencin u Kninu (Foto H. Pavić) (1)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI