Neovisni novinarski portal
20.4.2024.
INTERVJUI / LJUDI / SCENA
Davor Viduka

Davor Viduka (Kawasaki 3P):
Porini nam nisu donijeli više koncerata i veću cijenu

Davor Viduka

Gitarist ska-punk skupine Kawasaki 3P najavljuje koncert na Kulturaljci, tradicionalnoj proljetnoj rock manifestaciji koja će biti održana u Šibeniku, u subotu, 4. travnja.

Davor Viduka

Davor Viduka

Davor Viduka se s gitarom na ramenu pojavio još krajem osamdesetih u Greaseballsima, a potom je prošao kroz Majke, Pipse i Kojote. Skrasio se u Kawasaki 3P-u, bendu koji je u 2015. opet totalno in. Odličan album „Goli zbog pasa“ objavljen je nedavno, a prva šibenska promocija bit će u Hangaru, gdje K3P nastupaju uz Psihomodo pop i Straight Mickey and The Boyz. Razmijenili smo riječ, dvije s Vidukom…
U Šibenik dolazite još uvijek pod dojmom nedavne koncertne promocije novog albuma u Zagrebu. Zašto je taj nastup u Tvornici kulture od svih sudionika, na bini i ispred nje, proglašen najboljim koncertim u karijeri K3P-a?
Jednostavno, te večeri se sve poklopilo. Suludo dobra publika u rasprodanoj Tvornici je i nama dala dodatni push tako da smo i mi bili na 120 posto. Jako mi je žao što nismo taj koncert snimili jer bi to bio genijalan live album, ali ima vremena, možda u Domu sportova slijedeći put. U Šibenik dolazimo nabrijani i navježbani i nadam se da će biti slično kao u Tvornici.
Prvi album K3P-a čekao se deset godina, drugi skoro sedam, a ovaj najnoviji – točno šest. Ovakvim tempom postoji opasnost da za koju godinu postanete jedan sasvim odgovoran i sve-po-špagi bend…
Točni smo kao menstruacija (smijeh)… Slučajno se tako pogodilo, nadam se da do četvrtog albuma nećemo čekat opet šest godina.
Album ‘Goli zbog pasa’, naveliko hvaljen sa svih strana, navodno bilježi odličnu prodaju unatoč tome što ste ga i prije službenog objavljivanja ponudili besplatno na Deezeru. Smatraš li da se time ruše najmanje dvije omiljene novovjeke mantre ovdašnjih izdavača: internet je kriv za potonuće diskografa i glazbenicima se na internetu grubo krše autorska prava…?
„Goli zbog pasa“ je od kad je izašao preko mjesec dana najprodavaniji album u Hrvatskoj, isto se dogodilo i s albumom „Idu Bugari“, što znači da imamo vjernu fan-bazu i razlog da objavljujemo albume u fizičkom obliku, a ne preko free downloada. Nemam ništa protiv tog oblika izdavanja, ali možda mi je malo licemjeran, jer ionako čim izdaš album isti dan će ti se pojaviti na netu. A da su tiraže manje zbog interneta – to stoji.
Kawasaki s raznim postavama egzistira preko dvadeset godina, čime se obara još jedno pravilo – ono da mnogoljudni bendovi (a vas je na bini trenutno devet), ne opstaju dugo. Kako obuzdavate testosteron i uspijevate se održati na okupu?
Ma mi smo već kao obitelj. Jednostavno, neki bendovi fukcioniraju, neki ne. Mi smo prije svega prijatelji, pa tek onda kolege iz benda. Ova postava već dugo traje i svašta smo prošli zajedno tako da nas ništa ne može iznenaditi. Predobro se znamo i mislim da ćemo još dugo svirati zajedno, jer nas to još uvijek zabavlja.

K3P se ne doima kao bend koji se zamara dugoročnim planovima. No kako fanovi sve češće prizivaju ulazak u Dom sportova, pa postoji li ta ambicija među vama? Ustvari, već si na početku nešto natuknuo…
Gore sam ga spomenuo, ali čisto figurativno. Iako sam siguran da bismo napunili mali Dom sportova, nisam još siguran da ćemo se odlučit za taj korak, jer bi tu bilo previše gnjavaže oko organizacije svega, a mi ne volimo preveliku gnjavažu. Ima još prostora u Zagrebu, nije Dom sportova kraj svijeta. A opet tko zna…
Ipak, koncert u Domu sportova iz nekog je razloga u nas mjerna jedinica za uspjeh. Koji se trenutak, međutim, tebi s pozicije gitariste čini kao prijeloman u dosadašnoj karijedi benda?
Definitivno izlazak drugog albuma „Idu Bugari“, tada smo došli do ovog levela na kojem smo sad i koji nam savršeno odgovara. Dovoljno smo poznati da nas znaju u cijeloj regiji, a opet zadržali smo taj neki underground status. Ne izlazimo iz paštete kao neki….
Puno se, kad već govorimo o uspjehu, kopalja polomilo u odjecima ovogodišnjeg Porina. I vi imate dva komada, oba za alternativni album godine, kategorija koja je organizatorima toliko bitna da je izgnana iz izravnog prijenosa. Je li Kawasaki na svojoj koži osjetio da mu se nešto promijenilo na bolje nakon preuzimanja kipića?
Ne. Imam ga doma, pa kad mi dođu gosti mogu se preseravat (smijeh). Jedino za to je poslužio. A sad da nam je donio više koncerata ili veću cijenu – nije.
Koliko je ovogodišnji Porin realni prikaz stanja na ovdašnjoj sceni?
Pitanje je upućeno krivoj osobi, jer ga nisam gledao, mislim da smo svirali negdje. Ne znam ni dobitnike, vjerojatno je Vatra dobila nešto, oni sad iskaču iz paštete (smijeh)…
Slavodobitnici Porina Psihomodo pop nastupaju s vama u subotu u Šibeniku. Čemu se nadate i čemu da se nadamo?
Drago mi je za Psihomodo jer se znamo sto godina. Od nas možete očekivat nabrijan nastup, jer kao što sam več rekao, dolazimo u super formi i 100 posto spremni da napravimo ludnicu. Pozivam sve da dođu na Kulturaljku, line-up je super i sigurno će biti odličan provod. Vidimo se!

aem_baner

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI