Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA
Branitelji traže pravdu za heroja Šibenskog mosta – protiv plaćanja odštete ubojici

Branitelji traže pravdu za heroja Šibenskog mosta – protiv plaćanja odštete ubojici

Prosvjed branitelja na šibenskom mostu (Foto H. Pavić) (1)
Udruga specijalne policije ‘Jastrebovi’ iz Šibenika i Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata – ‘Ante Juričev Boban’ iz Vodica održali su u srijedu mirni prosvjed na Šibenskom mostu, na mjestu gdje su 16. rujna 1991. godine zaustavili napredovanje tenkovske kolone u napadu kojim je zapovijedao ratni zločinac Ratko Mladić.

Okupili su se na mjestu pogibije njihova suborca Marinka Karduma. Prosvjedovali su zbog presude po kojoj hrvatska država mora, na ime neimovinske štete zbog povrede prava na slobodu, isplatiti 863 tisuće kuna Ivici Jelušiću iz Šida, bivšem potporučniku JNA koji je bio uhićen i osuđen zbog toga što je 17. rujna 1991. godine kod Šibenskog mosta izišao iz tenka JNA i rafalom iz pješačkoga vatrenog oružja usmrtio ranjenog pripadnika Jedinice za posebne namjene PU šibensko-kninske Marinka Karduma. 
– Ovdje nitko od nas danas nije došao da bi sebi osigurao neka veća prava. Ta prava su danas aktualna, i u prozivkama ih uporno netko broji u nekakvim iznosima. Međutim, ovdje smo danas  zbog prava onih kojih više nema, onih koji se sami izboriti ne mogu – rekao je Ivica Ajduković, nekadašnji zapovjednik specijalne policije.
Branitelji su sa Šibenskog mosta pozvali su mlade ročnike, pripadnike vojske bivše države koji su iz tenka ranili Marinka da svjedoče o ubojstvu koje je, potom počinio njihov zapovjednik. Ivici Jelušiću se sudilo za ratni zločin još 1993. godine, kada je u odsustvu osuđen na 12 godina zatvora. Kad se vratio u Hrvatsku, bio je uhićen no tražio je ponavljanje suđenja i 2000. godine osuđen je ponovno, ovaj put na 15 godina zatvora. Zbog proceduralnih pogrešaka, 2003. godine je presuda ukinuta i on je oslobođen, a Vrhovni je pravorijek potvrdio 2006. godine. Kao odšteta za vrijeme koje je proveo u zatvoru Jelušiću je dosuđen iznos od 863 tisuće kuna. – Za nas je to sramotno i ovdje smo zbog našeg Marinka, da pokušamo doći do istine, bez obzira na presudu. Tog 17. rujna u jutarnjim satima ovdje se odvijao oružani sukob i zbog toga nemamo ništa protiv momaka, mladih ročnika JNA, koji su na njega pucali iz tenka, ali imamo protiv zapovjednika koji je sišao s tenka i s dva rafala iz Škorpiona mučki oduzeo život ranjenom, bespomoćnom Marinku. Institucije kojima smo vjerovali, nisu odradile posao kako treba. Zato sad pozivam te momke iz tog tenka, da se jave i napišu ili kažu što su vidjeli. Mi smo u ratu pazili na te ročnike i nismo htjeli da ih vraćamo kući u sanducima. Ne krivimo ih ni sada. Pozivamo ih da kažu što su vidjeli, da se zna istina. Našeg Marinka ne možemo vratiti. Pravedno je barem da se sazna istina, a pravna satisfakcija je onda puno manje važna – rekao je Nikola Vukošić, ratni načelnik Policijske uprave Šibensko-kninske koji je tada bio nadređen pokojnom Kardumu.

 Stotinjak branitelja je s hrvatskim zastavama i zastavama svojih postrojbi prodefiliralo je u koloni od Šibensog mosta do spomen ploče i kapelice podignute na mjestu pogibije Marinka Karduma, gdje su položili vijence i zapalili svijeće.  IMG_7924

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI