Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
SCENA
Damir Urban (Foto: Tomislav Sporiš/ravnododna.com)

Zašto je Damir Urban odbio preuzeti Porin?

Damir Urban (Foto: Tomislav Sporiš/ravnododna.com)

Urban & 4 dobili su jučer Porina za najbolji alternativni album za ploču ‘Mamut’. Međutim, isto kao i prije 16 godina, kada je odbio nagradu za album ‘Žena dijete’, Urban se odrekao Porina. Zašto? Sve je Damir Urban objasnio na svom Facebook profilu…

Damir Urban (Foto: Tomislav Sporiš/ravnododna.com)

Damir Urban (Foto: Tomislav Sporiš/ravnododna.com)

“Dragi svi,
upravo se bend i ja spremamo i krećemo na 22. dodjelu Porina. Svojim ćemo prisustvom, a i nastupom, još jednom pokazati da volimo i cijenimo ovu nagradu, kao i to da podržavamo napore i angažman ljudi koji Porin rade. Upravo zato se nadam da će se u sljedećim godinama, jer sad je Porin već dovoljno stasao, izbjeći sve te “dječje bolesti” koje još uvijek štete kredibilitetu i značaju Porina.
Navest ću samo nekoliko stvari: ove je godine, dekretom, ukinut Porin za hit godine, čime je, smatram, nanesena nepravda cijelom jednom dijelu glazbene scene. Istina je da ja takvu vrstu glazbe, osobno, možda ne volim i ne slušam, ali je neosporna činjenica da je ona u Hrvatskoj itekako popularna i slušana, te da ima svoju publiku. Jednako tako, nama je ove je godine, recimo, odbijena nominacija za aranžman pjesme jer je rečeno da za aranžman ne može biti potpisan bend, već maksimalno dvije osobe?!
Također, opet se desio veliki propust vezan za dodjelu Porina za alternativni album godine. Naime, iako je naš diskograf predložio Mamut za rock album godine (Kundera je prije nekoliko godina isti i osvojila), on je iz te kategorije izbačen i premješten je u kategoriju najboljeg alternativnog rock albuma. Taj Porin nisam i nemam namjeru preuzeti, iako smo ga osvojili… Povijest se ponavlja i moram ovaj Porin (isto kao i za album Žena dijete) odbiti. Jer, taj Porin albumu Mamut ni Urban&4 ne pripada. Čini se da je i sam Porin odlučio ovu kategoriju donekle marginalizirati, izbacivši dodjelu nagrade, ako se ne varam, po prvi puta, iz live prijenosa.
Odavno je poznat problem glasačkog tijela, odnosno činjenice da glasači nisu dužni poslušati sve nominirane, pa se često događa da se glasa za “zvučna” imena, ili radiofonične pjesme (čak ne ni cijele albume). Time se možda narušava mogućnost da netko manje poznat ili da glazba nešto zahtjevnijeg sadržaja koja ne stiže do medija, budu prepoznati u okvirima Porina. I to je nešto što, čini mi se, ozbiljno šteti dojmu hrvatske glazbe, a i same nagrade. Ne živim od nagrada, ni za nagrade, smatram da je naša publika najbolja nagrada za naš rad, i da se (ne)dobivanjem nagrade u našim životima ništa bitno ne mijenja… Baš zato – sve ovo pišem samo i isključivo iz želje da se Porin učini boljim i respektabilnijim, da se da prilika da “zvijezda” postane i netko tko nije svaki dan na televiziji i radiju, da budemo ozbiljniji i odgovorniji prema sebi i poslu kojeg radimo ili živimo.”

 

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI