Neovisni novinarski portal
27.1.2022.
EKOLOGIJA
Svi na Bačvice: Fotografijom protiv picigina na mazutu, srdela u motornom ulju i ronjenja u kaljuži

Svi na Bačvice:
Fotografijom protiv picigina na mazutu, srdela u motornom ulju i ronjenja u kaljuži

Za one koji ne žele picigin na Bačvicama igrati na mazutu, nisu im ukusne srdele marinirane u motornom ulju ni crni rižoto s crnilom od nafte, koji ne žele udice bacati u nafne mrlje, plivati i roniti u crnoj kaljuži, zamastiti kupaće kostime na zauljenim plažama...
Poziv na Bačvice....

Poziv na Bačvice….

Oni koji ne žele picigin na Bačvicama igrati na mazutu, nisu im ukusne srdele marinirane u motornom ulju ni crni rižoto s crnilom od nafte, koji ne žele udice bacati u nafne mrlje, plivati i roniti u crnoj kaljuži, zamastiti kupaće kostime na zauljenim plažama, gledati jadranske dupine i galebove kako umiru na zamašćenim žalima na Palagruži, Lošinju, Biševu, na Kornatima i drugdje, ni tužno svjedočiti kako djeca i odrasli obolijevaju od zagađenja mora… mogu se – slikati.

Nije posrijedi ironija, svi koji žele zaštititi Jadran od planova bušenja Jadrana, što mnogi drže za veleizdajnički čin kojime se ugrožava egzistencija niza budućih generacija, mogu se u subotu u 11 sati doći fotografirati – snimat će se tzv. Milenijska fotografija, ovaj put u organizaciji koalicije udruga S.O.S za Jadran (poveznica na FB  događaj)..

Subota, 28. 3. 2015., plaža Bačvice, u 11 sati

– Svi na Bačvice. Sudjelujte u snimanju Milenijske fotografije S.O.S. ZA JADRAN. Za cijeli Jadran bez naftnih bušotina. Subota, 28. 3. 2015., plaža Bačvice, u 11 sati. Dođite na snimanje i podržite kampanju S.O.S. za Jadran! – vele organizatori iz Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, ispred kampanje S.O.S. za Jadran.
Fotografiju okupljenih zaljubljenika za Jadran, koji su ozbiljno zabrinuti za njegovu sudbinu usljed začuđujuće drskih planova Ministarstva gospodarstva i Agencije za ugljikovodike o eksploataciji nafte na više od 90 posto hrvatskog mora, snimit će Šime Strikoman, vodički fotograf koji je koncept Milenijske fotografije osmislio prije 15-ak godina na prijelazu dvaju milenija. Strikoman će se opet, vjerovatno uz pomoć vatrogasnog kamiona i ljestava, popeti na neku visinu, pa iz ptičje perspektive snimiti mnoštvo na glavnoj splitskoj plaži – Bačvicama. Opjevana i omiljena splitska pješčana plaža bit će tako svojevrsno mjesto poruke svima koji i dalje, ne obazirući se na mišljenje građana Hrvatske, guraju svoje kratkoročne naftom umrljane interese, pogodujući interesima krupnog kapitala i svjetskih naftaša.

‘Ne ističite stranačka obilježja’

Zanimljivo, organizatori mole i upozoravaju posjetitelje da prilikom ovog događaja ne ističu bilo kakva ‘stranačka i ina obilježja’.
– Ovo je akcija koalicija S.O.S. za Jadran – poručuju, kako pripadnici raznih političkih stranaka ne bi ovaj skup koristili za svoju promidžbu.
milenijska 23
Organizatori po tko zna koji put podsjećaju na svoje argumente protiv eksploatacije nafte, kako slijedi:
EKONOMSKI: Ugrožava se turizam (oko 7.5 milijardi € godišnje), ribarstvo i marikultura (100 milijuna € godišnje) koji zajedno vrijede više od istraživanja nafte (ukupno 500 do 800 milijuna kuna u 5 godina).
NESPREMNOST SUSTAVA: Iako odgovorni tvrde da je Hrvatska spremna nadzirati da se istraživanje i eksploatacija nafte provode s najvećim mogućim standardima očuvanja okoliša činjenica je da naš „sustav“ nije u stanju nadzirati ni postojeće tankere u ZERP-u. Kako onda očekivati da će sutra nadzirati velike „svjetske igrače“?
PROCEDURALNI: Vlada je za bušenje predvidjela 90% Jadrana, odluka o dodjeli koncesija donesena je NA ZATVORENOJ SJEDNICI VLADE, daleko od očiju javnosti, bez ikakve šire javne rasprave pa čak i bez ikakve rasprave u Saboru, a strateška studija utjecaja na okoliš, koja se inače radi godinu do godinu i pol dana, napravljena je u dva mjeseca! A govorimo o resursu koji samo kroz turizam godišnje u BDP-u sudjeluje s minimalno 15 posto.
RAZVOJNI: Ulaže se u projekte bazirane na zastarjelim tehnologijama prošlog stoljeća u vrijeme kada postoje jasne alternative fosilnim gorivima (nije kameno doba prestalo zato što je nestalo kamena, nego zato što je netko izmislio obradu metala). Ulaganje u obnovljive izvore energije vjetra i sunca, kojih imamo na pretek bez da ugrožavamo okoliš, garantira razvoj gospodarstva i nova radna mjesta!
OKOLIŠNI: Klimatske promjene kojima doprinose fosilna goriva nisu mit i već sada jasno osjećamo njihove posljedice kroz sve ekstremnije vremenske događaje. Mogući izljev nafte u malom, zatvorenom moru poput Jadrana i još na našoj kamenitoj obali, znači smrt ekosustava i smrt mora kakvog poznajemo.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI