Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
UKRATKO

Cro Demoskop u ožujku:
Kolinda Grabar Kitarović najpopularnija

Prema najnovijem Cro Demoskopu početkom ožujka HDZ je uživao potporu 31,1 posto, a SDP 24,7 posto građana

Prema najnovijem Cro Demoskopu, za koje je istraživanje provela agencija Promocija plus u razdoblju od 2. do 4. ožujka, nastavlja se trend rastuće popularnosti HDZ-a i desne političke opcije pred hravtskom ljevicom. Početkom ožujka građani ( ispitanici) su HDZ-u iskazali potporu od čak 31,1 posto, dok je SDP zabilježio svega 24, 7 posto. Treće mjesto drži Živi zid sa 7,5 posto podrške građana.

Desna koalicija ,predvođena HDZ-om, dobija 33,7 posto potpore anketiranih, a lijeva, s SDP-om na čelu, 27,8 posto.

Zanimljivo je da i ORaH, Mirele Holy bilježi daljnji trend pada popularnosti, najvećim dijelom zahvaljujući pojavi Živog zida Ivana Vilibora Sinčića. Prvih dana ožujka, ORaH je uživao potporu od svega 7 posto. Slijedi HNS s jedva 1,8 posto, pa HSS sa 1,7, HDSSB sa 1,5 i Hrvatski laburisti sa 1,3 posto glasova. Iako u novom naletu, ambiciozni, osebujni Milan Bandić, sa svojom nezavisnom listom, dobija 1,2 posto podrške, Hrvatska konzervativna stranka Ruže Tomašić 0,6 posto, a Čačićevi “Reformisti” tek 0,5 posto.

I dok vodeću poziciju najnegativnije percipiranih hrvatskih političara čvrsto i ravnopravno drže Tomislav Karamarko (34,6 posto) i Zoran Milanović ( 34,4 posto), na sam vrh popularnosti popela se novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja trenutno uživa 28,2 posto potpore. Još prije mjesec dana za nju je glasalo svega 17,8 posto ispitanika. Popularnost nove predsjednice očigledno raste, ali se zato popularnost bivšeg predsjendika države Ive Josipovića- strmoglavila. Na svega 13,5 posto. Josip Leko, predsjednik Sabora je trećepozicioniran sa 6,4 posto, a Mirela Holy sa 4,9 posto drži četvrto mjesto. Zanimljvo je da se na ljestvici sa 4,1 posto pojavljuju Tonino Picula i Ivan Sinčić.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI