Neovisni novinarski portal
27.11.2021.
POLITIKA
SDP: Šibenske projekte ne koči Vlada, nego HDZ-ov unutarstranački sukob

SDP:
Šibenske projekte ne koči Vlada, nego HDZ-ov unutarstranački sukob

Ivan Klarin i Franko Vidović na konferenciji za novinare SDP-a (Foto: Tris/H. Pavić)

Ivan Klarin i Franko Vidović na konferenciji za novinare SDP-a (Foto: Tris/H. Pavić)

Predsjednik šibensko-kninske Županijske organizacije SDP-a Ivan Klarin i predsjednik šibenske Gradske organizacije SDP-a Franko Vidović na današnjoj konferenciji za novinare za nemogućnost provođenja županijskih i gradskih projekata optužili su nebrigu HDZ-ove lokalne vlasti, kao i unutarstranački sukob župana Gorana Pauka i gradonačelnika dr. Željka Burića.

Konferencija je sazvana povodom održanog sastanka župana Gorana Pauka s ministrom prometa Sinišom Hajdaš Dončićem u vezi brze ceste Šibenik-Drniš-Knin, gdje je zatraženo da se ona stavi u Master plan razvoja prometne infrastrukture.

– To je naprosto nevjerojatno. S tim projektom kao projektom od krucijalnog značaja za našu županiju barata se već desetljećima, a zapravo tek sada saznajemo pravu istinu: Ta cesta do prije šest mjeseci nije bila ucrtana ni u županijski prostorni plan! Smatramo to krajnje neozbiljnim. Nakon što je prošao investicijski bum od 2007. i 2008. godine, tijekom kojeg je zadarska županija u svoju infrastrukturu povukla blizu milijardu kuna, ispostavilo se da naša županija cestu, koja je gospodarska žila kucavica, nije imali ni u prostornom planu -rekao je Ivan Klarin.

Istaknuo je da on ne kritizira HDZ, nego pojedince koji su napravili propuste. Kao primjer  naveo je Vodice, gdje gradonačelnica iz iste stranke ima odličnu suradnju s Ministarstvom prometa i Hrvatskim cestama. – Gradonačelnica Branka Juričev Martinčev je  dogovorila obilaznicu oko Vodica koja sad ide u tender javne nabave, a koja predstavlja posao skoro jednako težak i kompliciran kao onaj brze ceste Šibennik-Drniš-Knin. Što ovo govori? Skoro deset godina župan Goran Pauk, iz godine u godinu, iz kampanje u kampanju, govori o ovoj cesti, a sve je to bilo, usudio bih se reći, jedna predizborna predstava. To govori da njih apsolutno nije bilo briga za tu cestu. On tek danas ide u Ministarstvo prometa i moli da se stavi u master plan. To je sada napravljen prvi od deset koraka. Smatramo to ne nesposobnošću, nego krajnjom nekorektnošću prema županiji i ljudima koji ovdje žive  – rekao je Klarin.

Franko Vidović se osvrnuo na izjave Danijela Milete oko uređivanja obale u Docu, gdje je dogradonačelnika optužio da laže kad tvrdi da je Ministarstvo krivo što Dolac plavi i što nije utvrđena granica pomorskog dobra. Razlog što projekt uređenja Doca stoji, prema Vidoviću, je sukob gradonačelnika i župana.

– Sjetimo se predizborne kampanje prije dvije godine, u momentu kada je tadašnji i sadašnji ravnatelj Lučke uprave  Dulibić sudjelovao na predizbornim skupovima HDZ-a zajedno s tadašnjim kandidatom za gradončelnika gospodinom Burićem, obećavajući uređenje Doca, rješavanje dugogodišnjeg problema naših građana koji žive na dijelu obale koja poplavljuje. Od tada do danas ono što su trebali napraviti je sjesti i dogovoriti se oko granica pomorskog dobra.  I to im je bio problem – rekao je Vidović.

Kao primjer kako stvari mogu i trebaju funkcionirati Vidović je istaknuo Vodice, ali i Tisno, gdje je tamošnji SDP-ov načelnik Ivan Klarin sjeo s županom Goranom Paukom i dogovorio granice pomorskog dobra za potrebe gradnje jugobrana.

– Kakav je onda problem da dva čovjeka iz iste stranke, koja je na vlasti u Gradu i Županiji, sjednu i da se dogovore oko granice pomorskog dobra u Docu. Nakon toga ministarstvo ne bi moglo odbiti projekt. Gradonačelnik Burić i njegov zamjenik, a i ravnatelj Lučke uprave kao i gospodin župan rade na štetu građana Šibenika, a posebno Doca. Mislim da je to nedopustivo. Tražim da prestanu građanima prodavati maglu o svojim velikim projekta, a i velikim idejama, jer evidentno je da ni jedan projekt nisu u stanju dovesti kraju. Jer on zapne u samom početku. Pogledajte samo tvrđavu sv. Nikiole. Zapelo je u startu, odmah oko dogovora što je čiji posjed. Nije to ničiji  posjed, to je posjed građana grada Šibenika, Županije i države – rekao je Vidović.

Lučku upravu je prozvao i za nedavno koncesijsko odobrenje za parking na mulu Krke poduzeću Gradski parking.

– To je protuzakonito pa pozivam nadležne inspekcije da provjere što se tamo dogodilo jer se koncesijska odobrenja ne smiju izdavati na lučkom području, naveo je Vidović

Ivan Klarin je rekao kako je evidentan sukob  između gradonačelnika Burića i župana Pauka i oko Doca i oko  tvrđave sv. Nikole.

– Za oba problema okrivljuju nadležna ministarstva. Međutim, ministarstvo tu neće presuditi, nego nego će presuditi gradonačelnik ili župan, oni koji to dogovaraju na svojim stranačkim sastancima.  Dok to ne učine, trebaju građanima jasno reći: nismo se uspjeli dogovoriti oko granica pomorskog dobra i dok se ne dogovorimo ministarstvo ne može ništa učiniti. Međutim, lakše im je optužiti nekog drugog, potpuno neistinito, nekorektno i politički bezobrazno – rekao je Klarin.

Franko Vidović i Ivan Klarin  - konferencija za novinare SDP-a 3. veljače 2015. (Foto H. Pavić) (7)

 

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI