Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
EKOLOGIJA
Karikatura - naftna tortura

Naftni cirkus u Vašem gradu – najprije u Zadru, pa dan poslije u Šibeniku

Karikatura - naftna tortura
Karikatura - naftna tortura

Karikatura – naftna tortura

Na žalost, riječ nafta nikada se u Hrvatskoj nije spominjala i zapisivala toliko puta kao u proteklih nekoliko mjeseci, a mnogi su to proteklih dana učinili više puta nego prosječni naftni inženjer za naftaškog života. Pa tako i mi na TRIS-u.

No, bilo kako bilo: ta crna i masna riječ spominjat će se vrlo često i sutra u Zadru, a prekosutra u Šibeniku. Naime, podsjetimo kako se zbivanje kojega su u Agenciji za ugljikohidrate nazvali kilometarskim nazivom: Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o „Strateškoj studiji o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu11. veljače u 11 sati održava u u Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije.

Termin idealan za brojne nezaposlene

Koliko je vidljivo na društvenim mrežama i nekim medijima, u Zadru se već neko vrijeme građani koji najave bušenja Jadrana smatraju nedopustivim pripremaju za dolazak na taj događaj, kako bi svojim prisustvom i pitanjima pokazali što misle o tome. Kako se već zna, aktivno su se u sprječavanje zamisli o bušenju jadranskog podmorja uključili i aktivisti Živog zida, pa se u zadarskoj dvorani očekuje veći broj njih iz Zadra, Zagreba i drugih gradova.
žzd
Naravno da su mudri stratezi ovaj događaj smjestili u vjerojatno najneprikladniju moguću satnicu – u 11 sati, usred radnog vremena, želeći da na se tamo pojavi što manje ‘zainteresirane javnosti’. Za njih efektnije bi bilo tek da je ono organizirano za 4 ujutro, reklo bi se.
Ista je satnica predviđena i za Šibenik, gdje farsični naftni cirkus nastupa dan kasnije, 12. veljače, u Gradskoj vijećnici. No taj termin tempiran usred standardnog radnog vremena zasigurno neće mnoge spriječiti da sudjeluju u tzv. savjetovanju, budući da su nevješti organizatori zaboravili na činjenicu da je u Šibeniku prilično visoka stopa nezaposlenosti. Ista bi ta stopa mogla pregaziti ufanje organizatora u nezainteresiranost zainteresirane javnosti.
I tu se očekuju brojni Šibenčani i aktivisti Živog zida, a tko zna, možda navrate i deklarativno (ne)zainteresirani političari iz lokalne uprave.

Živi zid prenosi uživo

Ipak, za one koje poslodavac, gripa ili udaljenost spriječi u dolasku na ovaj događaj, agilna družina iz Živog zida nudi i dodatnu ekstra besplatnu mogućnost: izravni prijenos savjetovanja putem interneta uz mogućnost postavljanja pitanja sms porukama.
– Sutra od 10:15 pa nadalje uživo pratite Javno izlaganje i raspravu o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš u sklopu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadrana iz Zadra, na Live streamu TV Živi zid. Također ćemo prenositi i isto izlaganje i sutradan, 12.02. od 10:15 iz Šibenika. Ako dobijemo dopuštenje prenosit ćemo i Okrugli stol Odbora za zaštitu okoliša i prirode o istraživanjima i eksploataciji iz Hrvatskog sabora u petak 13.02. od 13 sati. Na stream se možete jednostavno ulogirati preko FB. Pozivamo vas da prateći raspravu i sudjelujete u njoj, tako što ćete poslati svoje sugestije i pitanja adminima ove stranice koji će nam ih proslijediti, također možete poslati i sms na 095 578 7512. Vaša ćemo najbolja pitanja proslijediti gospodi iz AZU i Sabora. Zajedno smo jači! – kaže Jurica Žitko Forempoher iz Živog zida (link: http://new.livestream.com/accounts/12145626/events/3800356 )

žzš

Perfidni zbrda-zdola dokument

I na kraju, unatoč tome što se to spominjalo već tko zna koliko puta, nije naodmet ponoviti kako vrijeme za prigovore i primjedbe na tzv. Stratešku studiju, čiji su sadržaj mnogi stručnjaci ocijenili kao perfidni zbrda-zdola dokument, katastrofalno nestručan, površan i netočan u brojnim segmentima, ističe – 16. veljače. Ponovimo stoga obavijest ugljikovodičnih agenata:
Studija kao i sva prateća dokumentacija zajedno s obrascima za sudjelovanje u javnoj raspravi je dostupna javnosti na službenim web stranicama Ministarstva gospodarstva http://www.mingo.hr/page/strateska-studija-o-vjerojatno-znacajnom-utjecaju-na-okolis-okvirnog-plana-i-programa-istrazivanja-i-eksploatacije-ugljikovodika-na-jadranu, a javnosti je za vrijeme trajanja javnog uvida i javne rasprave, u prostorijama Agencije za ugljikovodike, Miramarska cesta 24, 10000 Zagreb, radnim danom od 10 do 15 sati, omogućen javni uvid u Stratešku studiju i Okvirni plan i program. Mišljenja prijedlozi i primjedbe o Studiji mogu se dati do zaključenja javne rasprave, 16. veljače 2015. godine, putem obrasca za sudjelovanje u savjetovanju na e-mail adresu: rudarstvo@mingo.hr ili na adresu Ministarstva gospodarstva, Sektor za rudarstvo, Ulica grada Vukovara 78, Zagreb, s naznakom: “Javna rasprava o Strateškoj studiji o vjerojatnom značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu”.
Eto, preostalo je još 6 dana za intezivniju uporabu riječi nafta.

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI