Neovisni novinarski portal
25.4.2024.
GOSPODARSTVO
Matijašević upozorava na kriminal u TLM-u: ‘Hajdemo prosvjedovati u Austriju’

Matijašević upozorava na kriminal u TLM-u:
‘Hajdemo prosvjedovati u Austriju’

Ozren Matijašević i Zdravko Burazer - konferencija za novinare o TLM-u (Foto H. Pavić) (1)

Tvornici lakih metala u Šibeniku odvija se prava drama, tvrde sindikati. U TLM-ovu TPP-u plaće nema tri mjeseca, u TPP-u ih dobijaju, ali kasne, a od radnika Uprava traži da odustanu od kolektivnog ugovora i pristanu na minimalac kako bi uspjela predstečajna nagodba. Sindikati, međutim, pozivaju radnike da ne pristaju na ustupke, jer oni ne mogu spasiti tvornicu, dok se ona namjerno uništava i iz nje se iznose milijuni.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević i predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca Zdravko Burazer na konferenciji za novinare razotkrili su na koji način tvrtke Euris i Fintrust, u vlasništvu obitelji Pejčinovski, iz TVP-a čiji su također vlasnici izvlače novac.
– Aluminijski lim se prodavao Eurisu za 2.015 eura po toni u vrijeme dok je cijena na tržištu bila 2.600 eura. Dakle, proizvod se prodavao za 600 eura ili četvrtinu cijene manje, a uzmete li u obzir da se godišnje radilo o 50 tisuća tona robe, to nije nimalo zanemariv iznos – rekao je Zdravko Burazer.
Nadalje, tvrdi, TVP je je Fintrust Holdingu, plaćao ogromne iznose za intelektualne usluge, a danas, kaže, Euris od TVP-a potražuje penale za kašnjenje robe, iako za ranije isporučenu robu duguje četiri milijuna eura. Sindikalisti  tvrde kako se vjerojatno i sada u tvornici odvijaju kaznena djela, retroaktivno prikrivanje i sređivanje financijskog salda. Odavno su sva saznanja i dokumentaciju predali Uskoku, ali s procesuiranjem se oteže dok se ne pronađe novi strateški partner za TLM.
– Ministarstvo gospodarstva radi sve da pronađe novog strateškog partnera. Sugerirano nam je da paralelno traženje strateškog partnera i akcija Uskoka ne bi bili dobri u ovom trenutku. Svi materijali su dostavljeni institucijama, i držim da će, čim se odrede novi strateški partneri, doći do akcije. Sugerirano nam je budemo strpljivi dok se ne nađe strateški partner – rekao je Burazer.

Ozren Matijašević rekao je da njihov sindikat neće sudjelovati u za ponedjeljak najavljenom prosvjedu pred Ministarstvom gospodarstva. – Taman posla da radimo cirkuse u Zagrebu, da radnike maltretiramo, da prosvjedujemo ispred Ministarstva gospodarstva. Umjesto toga hajdemo u Austriju, u sjedište tvrtke vlasnika TLM-a. Hajdemo pokazati Austrijancima, uglednoj članici EU-a, što u hrvatskom eldoradu radi poduzetnik iz Austrije – rekao je Matijašević. Ozren Matijašević i Zdravko Burazer - konferencija za novinare o TLM-u (Foto H. Pavić) (3)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI