Neovisni novinarski portal
26.4.2024.
POLITIKA
Ljubav i mržnja: Treba li Čačića zakonom zabraniti?

Ljubav i mržnja:
Treba li Čačića zakonom zabraniti?

Radimir Čačić u Šibeniku (Foto H. Pavić) 028

Kad se izborno zakonodavstvo mijenja (i to u izbornoj godini) tako da se što manje promijeni, a da se ipak može kazati kako je nešto učinjeno, tu pravog dobitka nema. Preferencijalno glasanje koje otvara tek simboličnu mogućnost jednog preferencijskog glasa za jednog zastupnika, više sliči farsi nego ozbiljnom poslu. A amandman kojim se u posljednji trenutak (što su čekali dosad?) onemogućava kandidiranje pravomoćno osuđenima na kaznu dužu od šest mjeseci zatvora, pretvorio se u obračun s jednim čovjekom. Jer, kad bi takav amandman bio prihvaćen, u Saboru ne bi mogao sjediti Ratko Čačić, ali bi mogao notorni Branimir Glavaš, samo zato što mu je iz proceduralnih razloga ukinuta pravomoćna presuda na kaznu zatvora od osam godina! Je li moguće da HNS-u (Vesni Pusić) Čačić toliko smeta da bi ga i zakonom zabranili?

Dočim je na klupe zastupnika jutros stigao SDP-ov amandman, konsternirani „reformistički“ zastupnici odmah su sazvali konferenciju za novinare i eksplicite optužili premijera Zorana Milanovića kao odgovornog za takav „prljavi politički nonsens“.

– Ne zanima me koji su razlozi, čiji su pritisci u pitanju, za mene je za ovu situaciju odgovoran SDP jer je amandman donio SDP, što znači da je za ovu podvalu najodgovorniji Zoran Milanović – izravno optužuje zastupnik Reformista Petar Baranović.

Nedugo nakon „reformističke“ javne intervencije i optužbi zbog suspektnog, neracionalnog amandmana, iz Bruxellesa se oglasio sam premijer Zoran Milanović da bi ad hoc redefinirao sporni amandman. Ustvrdio je kako bi se zabrana sudjelovanja u izbornoj utakmici ipak morala ograničiti na pravomoćno osuđene za teška kaznena djela, što je naposljetku razgalilo Radimira Čačića koji se jutros, šokiran amandmanskim „podmetanjem“, ukazao u Saboru. Valjda da bi posramio neke bivše političke prijatelje i suradnike koji su podlegli pritisku HNS-a i priredili mu „zakonodavni odstrel“…

– Zašto se, a ne mislim da je slučajno,pojavio amandman koji je direktno usmjeren na eliminaciju mene i samo mene, to treba pitati one koji su u tome sudjelovali. Žao mi je da je tako. Bio bih duboko  politički i osobno razočaran – kazao je Čačić – da je SDP kao stranka časnih ljudi, kao što su i druge stranke, a posebno njezin predsjednik s kojim sam surađivao, postupio na ovaj način kao što se to može naslutiti iz teksta i namjere ovog amandmana – kazao je Čačić.

Za njega nema dvojbe pod čijim je pritiskom SDP pokleknuo…

– Konkretno, HNS-a koji je tu prizemnu političku manipulaciju i tu razinu prljavštine primijenio već u stranci, a sad je to htio prenijeti i na Hrvatski sabor, što je malo previše, a naročito je previše da u tome sudjeluje SDP – smatra Čačić.

Njegovu ogorčenost i razočaranost kolegama u SDP-u dijeli i Petar Baranović.

– Kad sam Zorana Milanovića upoznao bio sam impresioniran tim čovjekom, intelektualcem par excellence za kojega sam vjerovao da je u politiku ušao s idealima, vođen visokim ciljem i ambicijom da Hrvatsku mijenja nabolje. Danas sam razočaran- ističe Baranović. Tvrdi da su Reformisti na sastanku svih klubova zastupnika podržali prijedlog, koji je izvorno došao od HNS-a, da se onemogući kandidiranje na izborima osobama koje su pravomoćno osuđene na više od šest mjeseci zatvora. Ocijenili smo da je dobar prijedlog udaljiti iz politike one koji su  počinili teška kaznena djela i za njih pravomoćno osuđeni. Ali se to – objašnjava Baranović – ne može odnositi na nehat. Zamislite situaciju da u lovu, nesretnim spletom okolnosti, jedan lovac rani drugoga,  da za volanom čovjek zaspe i skrivi prometnu nesreću i dovede do težih povreda sudionika u nesreći, i da ga sudac osudi na sedam mjeseci zatvora s rehabilitacijskim rokom od pet godina. Treba li takvog čovjeka trajno udaljiti iz politike?! Ili se takav limit mora odnositi samo na kriminalce, korumpirane i zbog teških kaznenih djela osuđene?

Ali, to se perfidno konstruira tako da eliminira iz političke arene Radimira Čačića, a oni kojima se sudi za ratne zločine, kriminal, korupciju itd., za njih nema zapreke – ističe Baranović.

Za njega nije nimalo slučajno da je u ime HNS-a pred javnost stao Milorad Batinić kako bi neuvjerljivo ustvrdio da Čačić nije u fokusu interesa HNS-a više do godinu dana.- To je jedan od komplotera koji su sudjelovali u Čačićevoj „stranačkoj egzekuciji“ bez prava na obranu – kaže.

Kad je nedavo upitan o mogućoj koalicijskoj suradnji SDP-a s Reformistima, Zoran Milanović pokušao izbjeći izravan odgovor, šefica HNS-a Vesna Pusić, koja je toga trenutka stajala uz premijera, brzo i žustro je dopunila Milanovića: Ne dolazi u obzir!

Prema tome, ne treba biti odveć mudar za otkriti otkud vjetar puše i zašto. Ali da bi Zoranu Milanoviću dobro došlo nešto više mudrosti negoli je pokazuje u odnosima s partnerima, nema dvojbe…

Petar Baranović (Foto H. Pavić) (2)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI