Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA
SDP proziva zbog POS-ovih stanova: Imaju za sve i svašta, a nemaju milijun kuna za komunalno opremanje zemljišta za POS!

SDP proziva zbog POS-ovih stanova:
Imaju za sve i svašta, a nemaju milijun kuna za komunalno opremanje zemljišta za POS!

Joško Šupe (Foto H. Pavić) (4)

SDP-ov vijećnički dvojac u šibenskom Gradskom vijeću, Anita Jakšić i Joško Šupe, javno su danas prozvali šibensku gradsku (HDZ) vlast zbog potpunog zastoja u realizaciji projekta poticane stanogradnje ( POS). Još prije pet godina, kazali su, utvrđena je lista prvenstva sa 128 kandidiranih mladih šibenskih obitelji zainteresiranih za POS-ove stanove, a do danas radovi nisu započeli. Navodno , Grad nema milijun kuna za komunalno opremanje zemljišta na Meterizama, kao što nije imao za Glazbu i Kolo, a za sve i svašta imaju- optužili su “gradske oce” Jakšić i Šupe tražeći od gradonačelnika Željka Burića da se javno očituje je li Grad odustao od programa POS-a.

Šupe drži da Grad nema rješenja za stanove POS-a, nema zamjensku lokaciju, a od prvobitne koju je još SDP-ova vlast  definirala, odustalo se. Ugovor s investitorima je istekao 30.kolovoza 2014., a lista prvenstva je zaključena još u 2010. Brojne mlade obitelji vjerovale su, smatra Anita Jakšić, da će na ovaj način riješiti krucijalno, egzistencijsko pitanje, ali prošlo je pet godina, a radovi nisu ni počeli.  Je li Grad odustao od projekta POS-a? Postoji li zamjenska lokacija? Što će biti sa zemljištem na kojemu se prvobitno trebalo graditi stanove,  a s kojim se izašlo ususret privatnom investitoru? Kako je moguće očekivati da će APN potpisati ugovor s izvođačima čiji su računi blokirani i koji su na listi onih tvrtki koje radnicima ne isplaćuju plaće?  Cijeli set pitanja o sudbini projekta POS-a SDP-ovi vijećnici adresirali su šibenskom gradonačelniku Željku Buriću, napominjući kako umjesto stanova “s pogledom od milijun dolara”, kako je pompozno najavljivano iz gradske uprave, danas imamo tek nesuđene izvođače radova u predstečajnoj nagodbi s dugom od 238 milijuna kuna!?

– Ako je problem milijun kuna potrebnih, kako je svojedobno kazao gradonačelnik, za komunalno opremanje zemljišta na Meterizama- ističe Šupe-  kako je moguće da ima za nove automobile, za putovanja i autorske honorare a nema za krov nad glavom mladim obiteljima u koje se gradska vlast kune?

– Gle tko to tamo govori, a što su oni radili četiri godine svoga mandata- replicirat će brzo Burić, dodajući kako je Grad završio kompletnu proceduru vezanu za izradu dokumentacije za POS na Meterizama gdje se planirala izgradnja čak 280 stanova, od čega dijelom za tržište a dijelom za POS.

– Čeka se potpisivanje ugovora između APN-a i izvođača radova, Elanije d.o.o. iz Splita i Aldija d.o.o. iz Dugopolja. A čeka se samo zato što su izvođači ponudili mahom jednosobne stanove, dok APN inzistira da se poštuje struktura nominirana u natječaju. Do kraja siječnja izvođači će korigirati svoju ponudu i ugovor s APN-om može biti potpisan- kaže Burić, poručujući da neće predugo čekati, jer su stanovi za mlade šibenske obitelji za njega prevažni a da bi bilo kome dopustio ucjenjivati ga s ovim projektom.

 

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI