Neovisni novinarski portal
27.11.2021.
IZDVOJENO / UKRATKO
Planinari HPD “Željezničar” krenuli u Čile na ekspediciju osvajanja najvišeg svjetskog aktivnog vulkana

Planinari HPD “Željezničar” krenuli u Čile na ekspediciju osvajanja najvišeg svjetskog aktivnog vulkana

Planinari HPD Željezničar iz Zagreba otputovali su iz Zagreba na daleki put do Čilea, točnije do tamošnjeg najvišeg aktivnog vulkana na svijetu- Ojos del Saldo. Uspon na vrh ovog vulkana koji se nalazi na 6390 metara nadmorske visine, cilj je ekspedicije u koju se otisnulo osam hrabrih i iskusnih planinara među kojima su i tri žene: Maja Vuković, Sanja Novački, Višnja Krznarić, Ivan Frištek, Ivan Palfi, Mladen Stanković, Željko Novak i Slavko Patačko. Na Ojos del Saldo trebali bi se popeti 25. siječnja, ukoliko, naravno sve bude teklo planiranom dinamikom.

Zagrebačke planinare na put su ispratili brojni članovi „Željezničara“ koji su se okupili ispred koncertne dvorane „Vatroslav Lisinski“ odakle je ekipa krenula najprije prema Veneciji, a potom do Santiaga i dalje do konačnog odredišta u središnjem dijelu ove daleke zemlje, u planinskom masivu Anda.

Prije uspona na vulkanski vrh koji se još naziva „Oči slane ravnice“ ili „Snježni izvor rijeke Saldo“, planinari će se popeti na nekoliko manjih vrhova radi aklimatizacije. I to nije sve. Tijekom 19-dnevnog boravka u Čileu susrest će se s tamošnjim Hrvatima od kojih su im neki uvelike pomogli u pripremi ove ekspedicije.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI