Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
IZDVOJENO / KULTURA
Jedna od poljednjih karikatura izrađena je za hrvatski film (izvor HAVC)

Jednu od posljednjih karikatura urednik Charlie Hebdoa je izradio za – film Svećenikova djeca (!)

Jedna od poljednjih karikatura izrađena je za hrvatski film (izvor HAVC)
Jedna od poljednjih karikatura izrađena je za hrvatski film (izvor HAVC)

Jednu od posljednjih karikatura izradio je za hrvatski film (izvor HAVC)

Jednu od svojih posljednjih karikatura je Stéphane Charbonnier, urednik francuskog satriričkog lista Charlie Hebdo, izradio par dana prije napada u kojem je ubijeno desetoro članova redakcije – za hrvatski film Svećenikova djeca. Tu zanimljivu informaciju doznajemo u Hrvatskom audiovizualnom centru.

– Produkcijska kuća Interfilm otkrila je kako je službeni medijski partner za promociju filma Svećenikova djeca u Francuskoj satirički list Charlie Hebdo, u čijoj se redakciji u Parizu 7. siječnja dogodio teroristički napad prilikom kojeg je život izgubilo 12 osoba. Nakon prošlogodišnje uspješne međunarodne distribucije filma Svećenikova djeca redatelja Vinka Brešana u produkciji Interfilma, u kojoj je film vidjelo preko 113.000 gledatelja, za travanj 2015. zakazan je i početak distribucije u Francuskoj pod okriljem francuskog WIDE-a, kuće koja je ujedno i međunarodni prodajni zastupnik filma. U pripremi marketinške strategije distributer se suočio s cenzurom prilikom plasiranja službenog plakata filma, čiji je vizual svećenika s kondomom bio neprihvatljiv glavnini francuskih medija. No, kako su objasnili iz kuće Interfilm, službenog medijskog partnera WIDE je pronašao u satiričnom tjedniku Charlie Hebdo, s kojim je u prosincu potpisan ugovor o suradnji – vele u HAVC-u.
Charb (izvor Wikipedia)

Charb (izvor Wikipedia)

Onda se desilo da se uredniku lista Stéphaneu Charbonnieru, poznatom kao Charb, posebno svidio neobičan humor Svećenikove djece kao i subverzivna i angažirana priča, pa je izradio karikaturu i poslao ju WIDE-u svega nekoliko dana prije prošlotjedne tragedije u kojoj su živote izgubili Charb i karikaturist koji je trebao ilustrirati kampanju filma. Ta je neobična vijest zatekla i Vinka Brešana, redatelja filma.
– Sve ljude svijeta, pa i mene osobno, pogodio je zločin nad novinarima i karikaturistima lista Charlie Hebdo. Osjećam ponos zato što sam, barem i indirektno, preko filma Svećenikova djeca, bio povezan s Stéphanom Charbonnierom – Charbom – pravim herojem slobode. Njegovu karikaturu za promociju Svećenikove djece iščitavam kao poruku da nemamo drugog puta osim osvajati prostranstva slobode koja su pred nama – kaže Vinko Brešan.
Svećenikova djeca je najgledaniji hrvatski film od 2000 godine: a u hrvatskim kinima ga je vidjelo je preko 158.000 gledatelja. Inače, sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.
Nadalje, francuski WIDE, međunarodni prodajni zastupnik filma Svećenikova djeca, dao je izvješće o gledanosti filma u svijetu u 2014. godini. Prema podacima o gledanosti, u Njemačkoj je film vidjelo 42.553 gledatelja, u Brazilu 31.454, u Italiji 21.000, u Mađarskoj 6.340, u Grčkoj 6.129, dok je u Poljskoj film vidjelo 5.859 gledatelja.
– Tako je Svećenikovu djecu u 2014. godini u svijetu vidjelo ukupno 113.335 gledatelja – ističe se.
Iz filma (izvor HAVC)

Iz filma (izvor HAVC)

Inače, taj film je međunarodnu premijeru imao je na festivalu u Karlovym Varyma, nominiran je za Nagradu Europske filmske akademije, te je osvojio Zlatnog delfina za najbolji igrani film na Međunarodnom filmskom festivalu Festroia u Portugalu.
Svećenikova djeca nastala su prema istoimenoj drami Mate Matišića, glavne uloge tumače Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Dražen Kühn i Marija Škaričić.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI