Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
EKOLOGIJA
S tzv. javne rasprave o tzv. Streteškoj studiji (foto TRIS/H. Pavić)

Javna rasprava o nafti u Jadranu:
Velika farsa u hotelskom Grand salonu I.

S tzv. javne rasprave o tzv. Streteškoj studiji (foto TRIS/H. Pavić)

Agencija za ugljikovodike - javna rasprava (Foto H. Pavić) (9)

Danas je u Zagrebu ispred hotela International održana prosvjedna akcija protiv tzv. istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu, a uoči tzv. Javnog izlaganja o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika koje je potrajalo četiri i pol sata. Uistinu malobrojni prosvjedni aktivisti  izložili su neke transparante, Toni Vidan iz Zelene akcije, Dušica Radojčić iz Zelene Istre, te Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner dali su tu pritom izjave za medije, a kojima su ustvrdili kako je navedena ‘Strateška studija’ zapravo ‘farsa’ u režiji Ministarstva gospodarstva i Agencije za ugljikovodike.

– Zeleni forum i Zelena akcija pozivaju sve građane/ke, udruženja i institucije da se uključe u javnu raspravu o Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš Okvirnog plana i program istraživanja i eksploatacije nafte na Jadranu i što jasnije izraze svoje protivljenje ovoj manjkavoj studiji i planiranoj eksploataciji nafte na Jadranu. Sama studija je, svojim manjkavostima, potpuno neprihvatljiva i dobar je pokazatelj nespremnosti institucija u Hrvatskoj za ozbiljnim nadzorom nad tako rizičnom i agresivnom djelatnošću na našem najvrijednijem prirodnom dobru – Jadranu – rečeno je.

Čitav postupak oko izrade Strateške studije nazvan je ‘nacionalnom izdajom i nacionalnom sramotom’.

– Već na prvi pogled, vidi se kako je studija izrađena na razini koju bih očekivao za malo veću benzinsku stanicu negdje u Zagrebačkoj županiji, a ne za višedesetljetno ugrožavanje Jadrana od strane naftnih kompanija! – kazao je Toni Vidan, voditelj energetskog programa u Zelenoj akciji.

Ključna manjkavost same studije je naravno besmislenost njene izrade NAKON što je Okvirni plan i program istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu odavno usvojen i realizira se provedbom javnog nadmetanja koje je u tijeku, tvrdi Vidan.

Naime, postupak strateške procjene utjecaja na okoliš  (SPUO) provodi se prije usvajanja nekog programa ili plana, a ne nakon, napominju, te ističu:  Članak 4. Uredbe o SPUO je više nego jasan : “(1) Strateška procjena se provodi tijekom izrade nacrta prijedloga plana i programa prije utvrđivanja konačnog prijedloga i upućivanja u postupak donošenja na način propisan Zakonom i ovom Uredbom.

– Ovakva farsa od procedure je u jasnoj suprotnosti sa Zakonom o zaštiti okoliša i EU legislativom o SPUO, pa će i mogući ugovori s naftnim kompanijama koji se potpišu na osnovu ovako manjkave procedure biti upitni. Neprihvatjlivo nam je da se monitoring stanja okoliša i zagađenja povjerava koncesionarima odnosno naftnim kompanijama. Studija je toliko loša da zahtjevamo njeno odbacivanje – kazala je Dušica Radojčić iz Zelene Istre.

Dobar primjer neozbiljnosti „stručnog“ pristupa je nevjerojatna tvrdnja kako će postavljanje naftnih platformi omogućiti pticama selicama odmaranje, čime se one „oporavljaju“, te kako će pticama na platformama možda biti dostupni i izvori hrane.

– Stoga još jednom pozivamo na povlačenje ove Studije iz dalje procedure, te naglašavamo kako je važno da se što više građana i institucija uključi u javnu raspravu te se jasno usprotivi ovoj farsi od procedure – poručuju hrvatskoj javnosti malobrojni aktivisti koji su se našli danas na ovom  događaju.

A ‘događaj’ ili tzv.  ‘velika farsa’ se nastavila u Grand salonu I. hotela International, gdje organizatori nisu očekivali oveći broj građana. Ipak, pojavilo ih se nešto više, pa su službenici Agencije morali otići po još stolica. U višesatnom predstavljanju dijelova Studije mnogi u dvorani su ostali zabezeknuti nekim njezinim dijelovima. No o tome ćemo vas detaljnije izvjestiti u idućim tekstovima na Trisu. Kao ogledni primjer grotesknih nedostataka u studiji su i podaci koji se tiču trusnosti područja na kojem se namjerava istraživati i bušiti. Naime, prema podacima izrađivača, u razdoblju od godine dana zabilježeno tek deset potresa, odnosno seizmičkih djelovanja. Taj podatak je frapantnim podatkom demantirao seizmolog Marijan Herak, ustvrdivši kako je u istom razdoblju registriranio zapravo – 20 tisuća seizmičkih aktivnosti u navedenom području.

S tim potresnim podatkom završavamo ovaj izvještaj, a galerija fotografija je dolje.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI