Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA
Inauguracija 15. siječnja – stotine tisuća kuna za ceremonijalni spektakl, lente, gardu, plotune, pjenušac itd.

Inauguracija 15. siječnja – stotine tisuća kuna za ceremonijalni spektakl, lente, gardu, plotune, pjenušac itd.

predsjednik_ca_rh_ist

– Mislim da će biti i produžen, da neće biti samo 30 minuta kao što je bio dosadašnji protokol. Izabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ima svoje želje, pojavit će se novi nacionalni elementi, bit će tu i garda i lenta i neki dijelovi programa koji do sada nisu bili, ali ponavljam, još uvijek sve dogovaramo s Uredom predsjednika, mislim da će biti ugodnih iznenađenja – kazala je novinarima Jadranka Jureško Kero, novinarka koja je u predsjedničkoj kampanji bila uposlena za Kolindu Grabar-Kitarović.

Inauguracija, odnosno ceremonija prisege nove predsjednice RH će se tako održati tri dana ranije nego što se zamišljalo – 15. siječnja. Bolje mi je da što prije postanem predsjednica, kao da je razmišljala K. Kitarović-Grabar koja je, eto, namjerila i malo produžiti ceremoniju, te se okititi lentom kao nekoć dr. Franjo Tuđman, okružiti kostimiranom povijesnom gardom i ukrasiti taj svečani čin ‘ugodnom iznenađenjima’, te za sve to navodno potrošiti oko 600 tisuća kuna.
– Protokol inauguracije predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović razlikovat će se od dosadašnjih – bit će duži i s pozitivnim promjenama. U svečanost inauguracije vratiti će se nacionalni elementi, poput svečane garde, predsjedničke lente i počasnih plotuna, a uvest će se i neki novi dijelovi programa. Bit će ugodnih iznenađenja! – objavljeno je prije sat vremena na Facebook profilu skorašnje  predsjednice RH.
Ipak, poznavatelji organizacije tako velikih manifestacija smatraju kako je iznos od 600 tisuća kuna koji je istakla suradnica nove predsjednice nerealno nizak, te kako će se vjerojatno na ceremonijalni spektakl na Markovu trgu potrošiti (znatno) više novca. Samo troškovi prehrane, napitaka i ugostiteljskih usluga, odnosno spektakla gala objeda za uzvanike, pojest će značajan dio gore navedenog iznosa, drži se.
U svakom slučaju, predizborne najave ušteda, kresanja troškova i tome slično, očito su u ozbiljnom i očekivanom neskladu već s prvim pretpremijernim oficijelnim nastupom nove hrvatske državnice.
Zamislite da je nekim slučajem inauguracija obavljena protokolarno, bez pompe, lenti, plotuna i pjenušaca, a da je 600 tisuća kuna podijeljeno kao godišnja potpora za preživljavanje za desetak siromašnih obitelji.
Teško je zamisliti, stoga podsjećamo i na tekst koji će K.G.K. izgovoriti tom prigodom (vidi poveznicu).

Prisežem svojom čašću da ću dužnost Predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskoga naroda i svih hrvatskih državljana.

Kao hrvatski državni poglavar:
– držat ću se Ustava i zakona,
– brinuti se za poštovanje ustavnopravnoga poretka Republike Hrvatske,
– bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti,
– čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske.

Tako mi Bog pomogao.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI