Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
POLITIKA
Izraelski rezultat (zivor DIP)

Brzoglas iz dijaspore:
U Ukrajini, Indoneziji i Izraelu neriješeno, Kolindi 28, a Ivi 19 država

Izraelski rezultat (zivor DIP)
Izraelski rezultat (zivor DIP)

Izraelski rezultat (izvor DIP)

Rezultati izbora su poznati: jedni likuju kako su ispekli lignju, drugi sarkastično zaključuju kako je Hrvatska dobila kraljicu dijaspore, a i jedni i drugi s različitim predznakom konstatiraju kako je Sinčić odradio posao. U međuvremenu je nova hrvatska predsjednica dala svečane intervjue za domaćeTV postaje, u kojima su ključna pitanja bila tipa: ‘Poštovana gospođo prva predsjednice Republike Hrvatske kako se osjećate?‘, te se najviše razgovaralo o tome tko joj je čestitao, a tko ne.

Nije baš bilo konkretnih pitanja i odgovora na to kako će to Hrvatska postati jedna od najbogatijih država u Europi, kao što je najavljeno dvadesetak sati ranije. No, to je bilo i za očekivati, a vjerovatno bi slično dodvorništvo bilo na snazi i u slučaju pobjede drugog predsjedničkog kandidata, pa takvome čemu možda i ne treba posvećivati veliku pažnju.
Možda bi bilo zanimljvo razmotriti kako se glasovalo u inozemstvu na ukupno 92 međunarodna birališta. Kako je već poznato, Kolindu Grabar Kitarović je u dalekom i bližem svijetu zaokružilo 91,1 posto inozemnih glasača, a kojih je ukupno bilo 37.203, kako ističu u Državnom izbornom povjerenstvu.
Dakako, HDZ-ova kandidatkinja je kolegu kandidata očekivano pomela u većini od 50 država za koje DIP ističe podatke. Preciznije, više je glasova dobila u 28 država, u 19 je dobio Josipović, a u tri zemlje su rezultati – izjednačeni.
Dakle, to se odnosi na tri države: Inoneziju, Izrael i Ukrajinu – ondašnje biračko tijelo je bilo podijeljeno geometrijski točno – napola. U Indoneziji, primjerice, 6 indonežanskih građana RH je zaokružilo Ivu, a ostalih šest Kolindu. Tako i u Izraelu: rezultat je bio deset glasova za gđu. K.G.K, te deset za gosp. I.J.
Ukrajina, aktualno duboko podijeljena država, svoju podijeljenost je pokazala i na hrvatskim predsjedničkim izborima: bilo je neriješeno, tj. 4 glasa za jednog, a 4 za drugog kandidata.
Afganistan je prvi na spisku država: Tamo je Grabar Kitarović osvojila 77,4 posto glasova među 78 birača, za koje se pretpostavlja da su značajnim dijelom pripadnici hrvatskih oružanih snaga na tamnošnjoj misiji. Neobično, s obzirom kako je nova predsjednica na posljednjem TV sučeljavanju pokazala dvojbeno znanje o njihovoj tamnošnjoj misiji, a slično se pokazalo i kad je govorila o tajnim službama.
No kad je to bilo presudno što se govori, pa je svježa predsjednica i u Albaniji osvojila 83 posto od šest tamnošnjih glasova. Zanimljivo, u Australiji i Austriji je glasovao isti broj glasača – njih 1.050, od kojih je predsjednica osvojila većinu.
S obzirom da ih ima nešto manje, jednostavnije će biti nabrojati one u kojima je većinu osvojio Ivo Josipović, pa evo i njih: Alžir, Belgija, Bugarska, Češka, Finska, Grčka, Indija, Irska, Katar, Kina, Japan, Maroko, Poljska, Portugal, Rumunjska… Nadalje, od 25 hrvatskih Rusa većina je glasala za I.J., a isto je u Slovačkoj, te (tijesno) u Srbiji i Turskoj.
Podsjetimo, u domovini Hrvatskoj je 50,74 posto  listića bilo za Kolindu Grabar Kitarović, a 49,26 za Ivu Josipovića.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI