Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
Svećenićki dom u Sarajevu (foto:  www.svecenickidom.ba)

Zvončići, novčići… iz državne pričuve novac za kredit Vrhbosanskoj nadbiskupiji, te za cjepivo protiv plavog jezika

Svećenićki dom u Sarajevu (foto: www.svecenickidom.ba)
Svećenićki dom u Sarajevu (foto:  www.svecenickidom.ba)

Svećenićki dom u Sarajevu (foto: www.svecenickidom.ba)

Naša Vlada RH će danas, na 198. sjednici koja počinje u 10 sati, pod točkom broj 16 odlučivati o raspodjeli novca iz Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu. Točnije, odlučit će o trošenju tzv. državne pričuve, dijela državne blagajne koja služi za nenadane troškove. Sudeći prema oznakama a i b, pojavila su se dva nenadana troška: prvi je rata kredita Vrhbosanske nadbiskupije (BiH) za otplatu gradnje Svećenićkog doma u Sarajevu, a druga je epidemija bolesti plavog jezika među preživarima, zbog koje treba kupiti 2,2 milijuna doza cjepiva, kako se navodi.

Evo kako glase te točke:
16. Prijedlozi rješenja o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu:
a) Vrhbosanskoj nadbiskupiji, za podmirenje rate kredita
b) Ministarstvu poljoprivrede, radi osiguranja sredstava za nabavu 2.200.000 doza cjepiva za provođenje vakcinacije svih preživača u Republici Hrvatskoj, kako bi se spriječio nastavak širenja bolesti plavog jezika

Nemaju 425.042,36 EUR za ratu kredita

Kako se obrazlaže pod 16 a), Vlada RH je odlučila pomoći Vrhbosanskoj nadbiskupiji da podmiri ratu kredita u spomenutom iznosu od oko 3,2 milijuna kuna na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna za 2014. godinu. Naime, ističe se kako je Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske 21. studenoga 2014. godine proslijedio Ministarstvu financija zamolbu Vrhbosanske nadbiskupije za podmirenje rate kredita, ugovorenog kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak 5. listopada 2007. godine (u vrijeme dok je premijer bio Ivo Sanader) u svrhu izgradnje svećeničkog doma u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.
Poslovni prostor u Svećenićkom domu (foto http://www.svecenickidom.ba/)

Poslovni prostor u Svećenićkom domu (foto http://www.svecenickidom.ba/)

– Zamolba Vrhbosanske nadbiskupije odnosi se na ratu kredita sa dospijećem 30. rujna 2014. u iznosu od 425.042,36 EUR. Vrhbosanska nadbiskupija nije u mogućnosti namiriti ratu kredita ne samo poradi sveopće ekonomske krize, već ponajprije iz razloga nužne prenamjene dotada raspoloživih sredstava uslijed poplava koje su zadesile područje, a u kojima je intenzivno stradalo dvadeset župa Vrhbosanske nadbiskupije. Budući da sredstva Drzavnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske nisu dostatna za ovu namjenu, isti je predložio da Ministarstvo financija razmotri mogućnost za pružanje pomoći Vrhbosanskoj nadbiskupiji iz sredstava Proračunske zalihe Državnog proračuna za 2014. godinu – stoji u obrazloženju ministra financija Borisa Lalovca, koje u originalu možete vidjeti OVDJE.

Dom sa 15 stanara i 89 parking mjesta

 Inače, kako se napominje na internetskim stranicama Svećenićkog doma Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu (poveznica), ova građevina ‘pruža mogućnost svećenicima koji dođu u mirovinu ili zbog bolesti moraju prekinuti službu, život dostojan čovjeka’.
– Svaki korisnik ima svoj apartman od 50m2 u kojemu se nalazi radna i spavaća soba, kupaonica, čajna kuhinja i balkon. Korisnicima je osigurana hrana, medicinska njega, duhovni i rekreativni prostor. Kako su u sklopu Doma garaže i poslovni prostori, prihodi istih idu za samo održavanje. Trenutno ima petnaest umirovljenih svećenika – kako se opisuje.
Garaže (foto: www.svecenickidom.ba)

Garaže (foto: www.svecenickidom.ba)

Inače, dom ima i ‘89 parking mjesta u samom centru Sarajeva, a iznajmljivanjem garažnih mjesta želi se osigurati samoodrživost objekta’, napominje se.
Tu su ni 4 poslovna prostora od 50 m2 te jedinstveni poslovni prostor od 350 m2, a svaki je klimatiziran, ima svoj wc, čajnu kuhinju, kablovsku, priključak za telefon i internet, navode u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

 Zaustavljen promet hrvatskim preživačima

A osim za kredit za dom u Sarajevu, iz Proračunskih zaliha se (16 b) nenadano izdvaja za Ministarstvo poljoprivrede 17.000.000 kuna radi osiguranja sredstava za nabavu 2.200.000 doza cjepiva za provođenje vakcinacije svih preživača u Republici Hrvatskoj, kako bi se spriječio nastavak širenja bolesti plavog jezika.
Novo janje (foto: Wikipedia)

Novo janje (foto: Wikipedia)

Kako se obrazlaže, 30. listopada 2014. godine na području Dubrovačko-neretvanske županije potvrdena bolest plavog jezika, a 25. studenoga 2014. godine cijela Republika Hrvatska proglašena je zaraženim područjem, čime je zaustavljen promet preživačima podrijetlom iz Republil‹e Hrvatske prema državama članicama EU i trećim zemljama.
– Ministarstvo poljoprivrede nije moglo predvidjeti pojavu navedene bolesti, pa stoga nije osiguralo sredstva u Financljskom planu za 2014. godinu – pojašnjava se u obrazloženju kojeg možete vidjeti OVDJE.
Zvončići, novčići… – uskoro će Božić i Nova godina, vrijeme je darivanja, ali i odobravanja, pa će Vlada RH danas Gradu Zagrebu vjerovatno odobriti kreditno zaduženje od 190 milijuna kuna ‘za izgradnju prometnica i objekata društvenih djelatnosti’.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI