Neovisni novinarski portal
19.3.2024.
EKOLOGIJA
Voda iz Jaruge treći dan nije za piće

Voda iz Jaruge treći dan nije za piće

Zbog velikih oborina tijekom vikenda voda iz vodovodne mreže u Šibeniku i većem dijelu Šibensko-kninske županije već treći dan nije za piće. Iz Zavoda za javno zdravstvo i dalje preporučuju da se voda prokuhva i taloži prije eventualne upotrebe.Voda je izvor života. Nekome je izvor zarade, a nekome zaraze (Foto H. Pavić) (6)

– Za sada nema naznaka mikrobiološkog ili kemijskog onečišćenja. Uzorkuje se svaki dan na više mjesta u gradu i županiji. Jučer je voda bila zamućena u Šibeniku, zapadnom dijelu Vodica, Tisnom, Pirovcu, Pakovom selu, Rogoznici, Grebaštici, Primoštenu i na samoj Jarugi. Radi se o tome da su bile velike kiše i da je ovo krško područje, pa voda sa sobom ponese zemlju i razno smeće. Voda se klorira i mikrobiološki je ispravna, a ni kemijskog zagađenja ne bi trebalo biti. Voda je vidno zamućena i posebne opasnosti nema, osim što je gadljiva za piti. Pijenje takve vode može uzrokovati laganu mučninu, ali i ne mora ništa – rekla nam je dr.med, spec. epidemiologije  Ankica Parat Baljkas iz Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Ukoliko se stanje ne promijeni, Zavod neće davati nova upozorenja ni preporuke. Do tada su na snazi ona iz Izvanrednog izvješća koje je Zavod izdao posredstvom šibenskog Županijskog centra 112:

‘Voda u vodocrpilištu Jaruga (koja opskrbljuje vodom grad Šibenik, cijeli priobalni dio Šibensko-kninske županije, sela u šibenskom zaleđu: ‘Pokrovnik, Pakovo Selo, Perković, Mirlović Zagora, dio Unešića, te rubne dijelove Zadarske županije: Radašinovci, Stankovci, Budak, Bila Vlaka i Splitsko-dalmatinske županije: Bogdanovići i Jurići), od jutra 06.12.2014. je zamućena. Zamućenje se tijekom dana očekuje i u vodovodnoj mreži, pa se unaprijed daju preporuke za građanstvo: Zamućenu vodu treba prokuhavati i taložiti, ukoliko se koristi za ljudsku uporabu’.

O zamućenju vode i dalje nema ni slova na stranicama Grada, Županije, Vodovoda, Zavoda za javno zdravstvo… (!?), pa nije za očekivati ni da će nas nadležni izvijestiti ni kad voda bude ispravna za piće.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI