Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
POLITIKA
Haubica PzH 2000 u trenutku ispaljenja (foto Wikipedia)

Vijest ‘za ispaliti’:
kupujemo 12 polovnih njemačkih haubica za – 41 milijun eura

Haubica PzH 2000 u trenutku ispaljenja (foto Wikipedia)
Haubica PzH 2000 u trenutku ispaljenja (foto Wikipedia)

Haubica PzH 2000 u trenutku ispaljenja (foto Wikipedia)

Tijekom sljedeće dvije godine će u Hrvatsku iz Njemačke pristići 12 komada Panzerhaubitze 2000 ili skraćeno PzH 2000. PzH 2000 je tip njemačke samohodne oklopljene haubice, koja onima koji nisu poznavatelji smrtonosne tehnologije izgleda kao tenk. Evo što kažu u Ministarstvu obrane.

– Pomoćnik ministra obrane RH za materijalne resurse Viktor Koprivnjak i izvršni direktor Saveznog ureda Ministarstva obrane za opremanje, informacijske tehnologije i održavanje Savezne Republike Njemačke Helmut Richter potpisali su danas, 5. prosinca 2014. godine u Ministarstvu obrane RH, Sporazum o nabavi njemačkih haubica PzH 2000. Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su ministar obrane RH Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić, njemački vojni izaslanik pukovnik Joerg Rauber i njemački veleposlanik u RH Hans Peter Annen – javljaju iz Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a

‘Rezultat pametne politike i štednje’

Nabavom haubica PzH 2000 zadovoljit će se potrebe Oružanih snaga RH za modernizacijom i opremanjem Hrvatske kopnene vojske suvremenim samohodnim topničkim oružjem s mogućnošću pružanja indirektne vatrene potpore i uporabe precizno vođenog streljiva, te će se ispuniti i jedan od preuzetih Ciljeva sposobnosti NATO-a, a riječ je o haubicama koje su postale višak u njemačkim Oružanim snagama zbog reorganizacije i smanjenja broja topničkih postrojbi, kako se pojašnjava.
– Savezna Republika Njemačka dugogodišnji strateški partner s kojim hrvatsko Ministarstvo obrane ima dobru suradnju. Ovo je za nas uspješan tjedan u kojem smo potpisali ugovor o gradnji pet obalnih ophodnih brodova, te Sporazum o nabavi haubica PzH 2000. Dobit ćemo najmoćnije topničko naoružanje koje će znatno podići razinu vojnih sposobnosti OS RH – rekao je ministar Kotromanović,
Nadaje, ministar Kotromanović je najavio da je u sklopu modernizacije i opremanja Oružanih snaga RH Ministarstvo obrane u ovoj godini planiralo nabavu dva njemačka broda minolovca i kamione, a u idućoj nabavu helikoptera iz SAD-a. Dodao je i kako je to ‘rezultat pametne politike i štednje u Ministarstvu obrane’.
Nešto više o navodnoj pametnoj politici i štednji vjerovatno govori i podatak kako će sve to zajedno koštati – 41 milijun eura.

29 milijuna eura za obuku, radove servisa, opremanje, modernizaciju softvera, bojanje i izmjenu natpisa (?)

– Tijekom 2015. godine Oružanim snagama RH isporučiti 6 operativnih haubica PzH2000, a preostalih 6 haubica isporučit će se do kraja 2016. godine. Za realizaciju cjelokupnog projekta opremanja Oružanih snaga RH sa samohodnim haubicama planiran je iznos od 41 milijuna eura (s PDV-om), koji uz 12 milijuna eura za nabavu haubica PzH2000 iz ovog Sporazuma, uključuje i sve ostale troškove prilagodbe haubica za uporabu u OS RH, kao što je obuka pripadnika OS RH, radovi servisa, opremanje, modernizacija novog softvera (sustav za upravljanje paljbom i operativni centar), bojanje i izmjena natpisa i sl. – ustvrdio je pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Viktor Koprivnjak.
Haubica dok ne ispaljuje ništa  (foto Wikipedia)

Haubica dok ne ispaljuje ništa (foto Wikipedia)

Iz navedenoga se može zaključiti kako će se platiti milijun eura po haubici, a preostalih 29 milijuna eura za obuku, radove servisa, opremanje, modernizaciju softvera, bojanje i izmjenu natpisa (?)  sl.’. Hm, lijepa svota, nema što, premda nije jasno zašto su nabrojani dodatni radovi tri puta skuplji od spomenutog oružja. No valjda je i to dijelom smisao NATO saveza: da siromašnije države od bogatijih kupuju njihovo polovno oružje, kako bi onda svi zajedno bili zaštićeni pod tzv. NATO kišobranom. O tome vjerovatno više zna njihova akvizicija u Hrvatskoj – Kolinda Grabar Kitarović, čija je mjesečna plaća u tom ‘poduzeću’ bila – 20 tisuća eura… A možda smo dobro i prošli, jer je cijena ganz novog francuskog tenka AMX-56 Leclerc – 9.3 milijuna $. Isplati se, reklo bi se u šali.
Za ispaliti… – kako bi rekli u Dalmaciji.
No ništa zato, bitno je kako je izvršni direktor Saveznog ureda za opremanje, informacijske tehnologije i održavanje Ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke Helmut Richter izrazio zadovoljstvo suradnjom dviju Vlada i potpisanim Sporazumom, što je i logično, jer su uspjeli ‘utopiti’ svoje rabljene tenkove. Ipak, unatoč ovoj za laike pomalo neobičnoj ‘strateškom šopingu’, za priznati je kako je ministarstvo s aktualnim ministrom na čelu učinilo značajne pomake u MORH-u (primjerice gradnja čak pet ophodnih brodova), jer se destljećima nije bogzna kako vodilo računa o mnogočemu.

‘Najnaprednija i najsposobnija vojska u regiji’

– Riječ o najnaprednijim i najboljim haubicama koje zadovoljavaju sve zahtjeve suvremenih topničkih sustava. Pokazat će se da su Oružane snage RH najnaprednija i najsposobnija vojska u regiji – zaključio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić.
A evo sada i kutak za fanove bombi, raketa i topova: haubica PZH2000 je samovozno topničko oružje velike vatrene moći, trenutno najmodernije te vrste u svijetu. Top haubice imaju kalibar od 155 mm i duljinu cijevi od 52 kalibra te veliku mobilnost sustava i mogućnost ostvarivanja simultanog udara s 5 projektila u manje u 2 sekunde. Razvili su ga Krauss-Maffei Wegmann (KMW) i Rheinmetall za potrebe njemačke vojske. PzH 2000 je jedan od najmodernijih i najboljih artiljerijskih sustava. Ima veliku brzinu paljbe; može ispucati tri granate za 9 sekundi, deset granata za 56 sekundi i može ispucavati od 10 do 13 granata u minuti. Dužina 11,7 m, širina 3,6 m, visina 3,1 m, masa 55,3 tona, posada: 3 (vozač, topnik, zapovjednik) + 2 punitelja (ako nema automatskog punjača).
Zaključimo pacifističkom nadom kako će topovi na haubicama biti neupotrebljeni, a oklopna prometala ostati u ‘garaži’, bez uporabe u svrhe za koju su načinjeni – odnosno za ratovanje.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI