Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
POLITIKA
Suđenje Hernadiju radi 10 milijuna € mita Sanaderu – 11. veljače 2015. godine

Suđenje Hernadiju radi 10 milijuna € mita Sanaderu – 11. veljače 2015. godine

hernadi_tris

Sudenje u odsutnosti predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju će početi 11.02.2015., objavljeno je na pripremnom ročištu na Županijskom sudu u Zagrebu, a vijest prenosi HRT.

Dakle, Uskok je 2013. podignuo optužnicu protiv Hernadija, kojega tereti da je bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini. Naime, Sanader je zbog primanja mita od Hernadija, ali i ratnog profiterstva u slučaju Hypo, isprva osuđen na deset godina zatvora, no Vrhovni sud kaznu mu je u lipnju smanjio na osam i pol godina.
U drugom slučaju, pred Prizivnim sudom u Budimpešti potvrđena je, uz manje izmjene, oslobađajuća presuda Hernadiju u vezi tužbe za međunarodnu korupciju i druge kriminalne radnje, no to nije spriječilo hrvatsko pravosuđe da pokrene proces protiv Hernadija.
Hernadi je do ožujka ove godine bio prikazan i na Interpolovoj tzv. crvenoj tjeralici, a onda je misteriozno nestao s popisa traženih kriminalaca.
Premda se to ne odnosi na Hernadija jer je građanin druge države, zanimljivo bi bilo utvrditi tko bi sve u Hrvatskoj zbog onoga što je učinjeno u posljednjih 25 godina mogao biti kazneno gonjen zbog kaznenih djela protiv Republike Hrvatske, odnosno za kazneno djelo veleizdaje. Ima više članaka koji spadaju u veleizdaju, nižu se od 135. pa do 155., no evo gotovo nasumično dva članka tog zakona koji govori tko sve može biti kažnjen za veleizdaju. Primjerice:
Članak 137.
Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi,
Članak 143.
Tko s ciljem ugrožavanja ustavnog ustrojstva ili sigurnosti Republike Hrvatske rušenjem, paljenjem ili na drugi način uništi ili ošteti industrijski, poljoprivredni ili drugi gospodarski objekt ili postrojenje, prometnicu, prometno sredstvo, napravu za vezu, toplinu, plin, električnu i drugu energiju, ustavu, ili kakav drugi objekt, postrojenje ili napravu od važnosti za redoviti život građana.

 

Što reći…

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI