Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
EKOLOGIJA
‘Ruke k sebi s Jadrana!’ – u Njemačkoj pokrenuta i treća peticija protiv bušenja hrvatskog podmorja

‘Ruke k sebi s Jadrana!’ – u Njemačkoj pokrenuta i treća peticija protiv bušenja hrvatskog podmorja

dupin

Nakon dvije međunarodne peticije kojima se apelira na hrvatsku i svjetsku javnost da spriječe planove o eksploataciji nafte i plina na hrvatskom Jadranu, pojavila se i – treća peticija. Dakako, peticija nije rođena negdje na našoj obali, već par tisuća kilometara dalje u – Njemačkoj. To pokazuje kako, izuzev nekoliko časnih iznimaka, u Hrvatskoj još uvijek malo tko brine o našem moru, dok nas na ozbiljne opasnosti koje vrebaju od potencijalnog bušenja i dalje uznemireno upozoravaju iz udaljenih zemalja i prekooceanskih država. Ovaj put je to njemačko Društvo za zaštitu dupina iz (Gesellschaft zur Rettung der Delphine e.V. iz Münchena. Evo što oni kažu:

Hands off – Die Adria darf nicht sterben! Keine Ölplattformen in der Adria!
In wenigen Jahren werden Hunderte Ölplattformen und Gasförderanlagen in der kroatischen Adria stehen. Eine Katastrophe, vergleichbar mit der Ölpest im Golf von Mexiko 2010, ist nur eine Frage der Zeit.
Die kroatische Regierung hat die Adria für die Vergabe von Bohrlizenzen in 29 unterschiedlich große Blöcke mit einer Gesamtgröße von knapp 37.000 km² aufgeteilt.
Der Mindestabstand der Bohrplattformen zur Küste wurde auf 10 km bzw. auf 6 km von der Außenlinie der Inseln festgelegt. Zum Vergleich: Die im Golf von Mexiko untergegangene „Deepwater Horizon“ bohrte in etwa 84 Kilometern Entfernung vor der Küste des US-Bundestaates Louisiana…

Kako je naš Tris ipak zamišljen kao portal na hrvatskom jeziku, u nastavku vam donosimo prijevod teksta peticije, kao i pisma koje je njemačko udruženje poslalo veleposlaniku RH u Njemačkoj Ranku Viloviću. A oni koji žele potpisati peticiju ili je pročitati na izvornom njemačkom jeziku to mogu učiniti OVDJE.
Slijedi prijevod:
Ova peticija će biti dostavljena Ranku Viloviću, veleposlaniku Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Njemačkoj
Ruke k sebi – Jadran ne smije umrijeti! – Bez naftnih platformi u Jadranu!
Društvo za zaštitiu dupina E.V.
München, Njemačka
U svega nekoliko godina se namjerava postaviti stotine naftnih platformi i postrojenja za crpljenje i proizvodnju plina na hrvatskom Jadranu. Katastrofa kakva se može usporediti s onom izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu 2010. godine – samo je pitanje vremena.
Hrvatska vlada je podijelila je dozvole za bušenje u hratskom Jadranu za 29 polja na površini od gotovo 37.000 četvornih kilometara.
Minimalna udaljenost platformi za bušenje na moru je određena na 10 odnosno 6 km od obale otoka. Usporedbe radi, havarirana platforma u Meksičkom zaljevu “Deepwater Horizon”, postvaljena je bila čitavih 84 km od obale američke države Louisiane.
Odluka Vlade Republike Hrvatske za tako veliku eksploataciju fosilnih izvora energije je veliki korak unatrag – u kameno doba energetske politike. Umjesto da se fokusirate na obnovljive izvore energije, oligarsi i visoki političari se oslanjaju na brz i prljav novac od “crnog zlata”, koristeći se tehnologijom visokog rizika. Uslijedila bi velike štete u okolišu i prirodi, a turizam i ribarstvo će biti dugoročno nepovratno uništeno.
Uništavanje jednog od europskih najviše ekološki vrijednih područja u 2015. godini ?
Hrvatski Jadran je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u svijetu. Turizam je jedan od najvažnijih gospodarskih sektora i čini značajan doprinos bruto domaćeg proizvoda. U mnogim slučajevima još uvijek tamo u netaknutim obalnim vodama obitavaju rijetke i ugrožene vrste, kao što su jadranski dupini i sredozemne medvjedice. Otok Cres je jedan od posljednjih staništa bjeloglavog supa u Europi.
Sada prijete smrdljive, zauljene obale i plaže, koje bi mogle biti pune trulih trupala morskih životinja.
Još ima vremena za djelovanje! Hrvatska vlada mora zamrznuti svoje planove!
 A onda i pismo upućeno posebno našem veleposlaniku u Njemačkoj:
Dragi veleposlaniče Vilović,
planovi vaše Vlade o eksploatciji nafte i plina u Jadranskom moru nas ispunjavaju s velikom zabrinutošću.
Hrvatski Jadran je jedno od posljednjih prirodnih rajeva u Europi. Milijuni turista svake godine uživaju u prekrasnim obalama i uvalama, azurnim vodama i čistom zraku. Rijetke i ugrožene vrste kao što su posljednji jadranski dupini i sredozemne medvjedice žive ovdje.
Proizvodnja nafte i plina na platformama na moru ne idu zajedno s očuvanjem lijepe prirode i zaštitom jedinstvenih ugroženih vrsta.
Mogućnost da eksploatacija nafte na moru ne šteti okolišu je nemoguća. Tijekom rada takvih sustava, stalno dolazi do onečišćenja, pogotovo u mnogim manjim “naftnim incidntima” ili “izlijevanjima nafte”. Takvi događaji u relativno plitkom i uskom moru koje graniči s Mediteranskim su fatalni. Zagađenja ne mogu biti sanirana za dugo vremena.
Jadranskm moru prijeti nepopravljiva ekološka katastrofa slična Meksičkom zaljevu nakon potonuća platforme “Deepwater Horizon”.
Stoga Vas pozivamo da lobirate na svoju Vladu da Jadran isključi iz planova o ekploataciji nafte i plina, te da na moru nikada ne budu izgrađeje platforme za bušenje.
Molimo podržite našu peticiju kako bi se od uništenja očuvao jedinstveni prirodni raj!

 

Podsjećamo na prijašnje dvije međunarodne peticije protiv bušenja Jadrana koje možete potpisati OVDJE ili pak TU.

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI