Neovisni novinarski portal
1.8.2021.
KRONIKA 112
Mjesec dana istražnog zatvora za Renu Sinovčića & co.

Mjesec dana istražnog zatvora za Renu Sinovčića & co.

Reni Sinovčiću i sedmorici suokrivljenika iz Zadra sutkinja istrage ŽS u Zagrebu, Jasmina Mandušić, odredila mjesec dana istražnog pritvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i mogućnosti utjecaja na svjedoke. Obrana je najavila žalbe.
Iz predizborne kampanje uhićenika R.S.

Iz predizborne kampanje uhićenika R.S.

Deset milijuna kuna ponuđene jamčevine u zamjenu za puštanje na slobodu, nije impresioniralo Županijski sud u Zagrebu, pa je za Renu Sinovčića i sedam suokrivljenika zatražen jednomjesečni istražni zatvor. Sutkinja istrage Jasmina Mandušić odbila je Sinovčićevu obilatu ponudu kao i znatno skromnije jamčevine ostalih ( od 100- 150 tisuća kuna) te odlučila udovoljiti zahtjevu USKOK-a da se svi privedeni zadrže u pritvoru na mjesec dana zbog sumnje da su pronevjerili ukupno više od 110 milijuna kuna. Obrane osumnjičenih najavile su žalbu.

Reno Sinovčić sumnjiči se za malverzacije na VOX TV te NK Zadar, a ostali osumnjičenici vazani su uglavnom za sporne transakcije u Poreznoj upravi, putem zlouporabe ili poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, prevare u gospodarskom poslovanju i izazivanje stečaja. Neki svjedoci Sinovčića javno optužuju za reketarenje koje je provodio putem svojih medija, koji su mu uglavnom za to i služili. Najdrastičniji je primjer bivšeg šefa krim-policije u Zadru Antuna Novoselovića kojega je Sinovčić prije šest godina za govornicom Gradskog vijeća optužio za silovanje jedna samohrane majke. Činjenica je da je ovaj suspektni zadarski poduzetnik, kojemu ovo nije prvo privođenje, imao iznimno moćne političke zaštitnike koji su ga dosad uspješno spašavali od svake odgovornosti.

Prema odluci sutkinje istrage Jasmine Mandušić Reno Sinovčić, Stoja Mučaji, Marko Lozančić, Novica Erlić, Dalibor Zebić, Vjekoslav Jurlina i Irena Anić trebali bi na mjesec dana u pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i mogućnosti utjecaja na svjedoke. No, kako se pokazalo i u slučaju Agram, tko ima dovoljno milijuna može “kupiti” obranu sa slobode, pa je vrlo moguće da će i Reno Sinovčić & co. uskoro šetati zadarskim ulicama. Indikativno je da osumnjičenici koji se terete za višemilijunske pronevjere najčešće s milijunima za jamčevinu nemaju problema. Svejedno je li novac s njihova računa ili je tko drugi spreman za njih tako velike iznose položiti…

 

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI