Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
KULTURA / OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA! / REPORTAŽE / SCENA
(Foto: Sibenik.IN)

Kad ‘Vrana’ zasvira rock and roll:
Glas razuma ‘izgubljene’ generacije

(Foto: Sibenik.IN)

Jučer je u Gimnaziji Antuna Vrančića u Šibeniku održano tradicionalno natjecanje u pjevanju.

(Foto: Sibenik.IN)

(Foto: Sibenik.IN)

Najlakše je predrasudno proglasiti svaku iduću generaciju srednjoškolaca izgubljenom. Kao što su proglašavali i svaku prethodnu. Samo zato što im je milije pobiti par desetaka neprijatelja u najnovijoj verziji „Call of Duty“, nego dobro se naspavati ili zato što im je dobar dio vršnjaka, u obaveznoj tinejdžerskoj potrazi za zabranjenim voćem, nasjeo na vješto upakiranu kvazipobunu zvanu turbo-folk. Uostalom, s postratnim teretom, u ekonomskoj histeriji, trovani medijima koji više pozornosti daju stražnicama nego glavama – a sve to imaju zahvaliti generaciji svojih roditelja i djedova – možemo biti sretni na svaku naznaku zdravog razuma u srednjim školama.
„Vrana“ je jedna od tih naznaka. Tradicionalno gimnazijsko natjecanje u pjevanju, koliko god možda provincijski na prvu zvučalo, odraz je kreativnog nemira u pametnim glavama. A i prirodno se oslanja na duh dvorane u Gimnaziji Antuna Vrančića u Šibeniku, gdje se još u sedamdesetima dolazilo slušati nove singlove Jethro Tulla ili Uriah Heep.
U tim vremenima, kada još ni Commodore 64 nije bio izmišljen, disko u Gimnaziji imao je status – fenomena. Prvo u rukama Dražena Škarice, Nina Nimca i ostalih, kasnije pod vodstvom Darka Relje i profesora Vedrana Jakšića, disko je primao i do dvije tisuće ljudi, s tim da šanka bilo nije, vrata su se otvarala već u 18 sati, a 1981. tu je Azra imala svoj jedini šibenski koncert. Danas bi se za takav pothvat trebalo poslati nebrojeno dopisa Gradu, Županiji, nadležnom ministarstvu, ZAMP-u, aplicirati na koji EU fond i instalirati nadzorne kamere. Gotovo nemoguća misija, stoga se trenutačna “pop-kulturna” ponuda na hodnicima Gimnazije – na čijim vratima stoji znak zabrane s prekriženim pištoljem (!) – svodi na aparat za espresso.
Zato je “Vrana” srcu draga dijelu profesora koji su se tu glazbeno odgajali tih davnih subota. Neki od njih sjedili su u žiriju, ostali u prvim redovima. Uglavnom, s ponosnim izrazima lica.
(Foto: Sibenik.IN)

(Foto: Sibenik.IN)

Bendovi i pjevači na „Vrani“ zaziru od Rozge i sličnih, sinoć im se potkrala jedna Badrićka, a u načelu Gibonni im je donja granica koju mogu tolerirati. Ne zanima ih pjevanje na matricu, a bogme imaju i publiku. Gimnazijalci/obožavatelji su prije početka mirno i strpljivo stajali stisnuti poput srdela na stepenicama, čekajući ulazak u dvoranu, stiščući u rukama transparente i ne praveći nikakvu buku. Sve se to promijenilo kad su zauzeli svoja mjesta na parteru i tribini, iza profesorskih leđa. Navijanje je bilo srčano i glasno.
Za uzeti mikrofon u ruke i stati pred nekoliko stotina kolega iz razreda i škole, treba itekako imati hrabrosti. Prva je to učinila Gabrijela Klarin koja je, uz akustičnu pratnju, tremu izgubila već do prvog refrena Pavelove pjesme „Čuvaj me“. Anđela Brajnović znalački je ušetala na pozornicu sekundu prije prvog stiha „Dat će nam Bog“ Nine Badrić, znajući da će time dodatno podgrijati euroriju, a Tajna Zorica, gimnazijska Janis Joplin, suvereno je vladala scenom tijekom Svadbasove „Treblebass“.
Kao veći romantik od svih cura koje su jučer nastupile, pokazao se Gabrijel Ivić, otpjevavši zaboravljenu baladu „Nasloni glavu na moje rame“ Tutti Fruttija, vokalna akrobatkinja Mirela Klisarić je tijekom Gibonnijeve „Tempere“ stiočki, kulerski i koncentrirano podnijela dobrih pola minute kada joj se prateći bend potpuno pogubio (srećom, uspjeli su se “pronaći”), a poprilične ovacije dobio je simpatični duet Antonele Šupe i Zvonimira Burazera Paveškovića, koji su izveli jedan od aktualnih hitova dubrovačkog Silentea.
(Foto: Sibenik.IN)

(Foto: Sibenik.IN)

Pobijedio je Filip Matić, obožavatelj Metallice i Iron Maidena iz Sonkovića, koji je sa svojim bendom izveo Urbanovu „Mjesto za mene“ i „kupio“ stručni žiri na čelu s Giulianom. Sasvim zasluženo; jer na “Vrani”, kao uostalom i na globalnoj sceni, uvijek najbolje prolaze oni iskreni,  nepretenciozni i energični izvođači. Tajna je bila druga, a Antonela i Zvonimir treći. Nastupio je Filip Matić i izvan konkurencije, s bendom Iznenada (ako smo dobro razumjeli), kada je u društvu još jednog vokala, izveo sasvim solidan organski hip-hop, praćen klasičnom ritam-postavom i violinisticom.
Bilo je na bini i posebnih gostiju. Giuliano je, dakako, otpjevao nekoliko svojih hitova (voditeljice su ga, ne treba im zamjeriti, zamijenile za Gibonnija), najizrađeniju koreografiju i najbučniju podršku iz publike imali su štićenici Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac, a „Budi moja voda“ s upečatljivim baritonom izveo je profesor povijesti Neven Đurić. Profesor Đurić ima, kasnije smo to shvatili, poseban odnos s tim starim hitom Laufera – na after partyju u klubu Kuglana stalno je slao svoje učenike da žicaju „Vodu“ od DJ-a. Nije mu upalilo.
“Vrana” je imala i humanitarni karakter. Učenici su se, naime, uključili su nacionalnu zdravstvenu kampanju “Oživi me”, kojom se želi podići razina svijesti građana te educirati javnost o važnosti poznavanja postupaka oživljavanja. Za vizualni identitet kampanje zaslužna je šibenska dizajnerica i glazbenica Sanja Vrančić.
Euforična atmosfera i pozitivno ozračje na „Vrani“ jasni su znakovi da je ova generacija šibenskih gimnazijalaca daleko od „izgubljene“. Pa makar i da su sinoć nakon partija u Kuglani, s joystickom u rukama, još jednom oslobodili Lenjingrad od mrskog okupatora.
Epilog:
Dvoje novinara koji su sinoć, na klimavoj klupi, pratili sva događanja na pozornici i oko nje, razbijali su glavu pokušavajući shvatiti zašto se cijela ova manifestacija uopće zove “Vrana”. Bezuspješno. Tek kasnije, kada su tekstovi počeli nastajati i kada se na ekranu prvi put pojavilo “Gimnazija Antuna Vrančića”, lampica nam se upalila…

aem_baner

(Foto: Sibenik.IN)

(Foto: Sibenik.IN)

(Foto: Sibenik.IN)

(Foto: Sibenik.IN)

(Foto: Sibenik.IN)

(Foto: Sibenik.IN)

(Foto: Sibenik.IN)

(Foto: Sibenik.IN)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI