Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
KRONIKA 112
USKOK jutros: istraga protiv petorice i dva poduzeća – istražuje se i Josip Klemm i njegova tvrtka

USKOK jutros:
istraga protiv petorice i dva poduzeća – istražuje se i Josip Klemm i njegova tvrtka

uskok

USKOK, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, izvijestio je jutros javnost o provođenji istrage protiv petorice državljana RH i dva poduzeća zbog niza kaznenih djela. Premda se u priopćenju ne navodi identitet petorice, ističe se kako je prvookrivljeni  pročelnik Ureda za obrazovanje i sport Grada Zagreba i predsjednik KK Cibona, što onda jasno ukazuje na činjenicu da se radi o Ivici Lovriću. Jednako tako, uz pojam ‘drugookrivljeni’ i njegovo ‘šestookrivljeno’ trgovačko društvo spominje se posudba od 550 tisuća eura KK Ciboni, što onda ukazuje na javno poznatu činjenicu kako se radi o Josipu Klemmu i njegovoj zaštitarskoj tvrtki. Inače, J. Klemm posljednje dane provodi uglavnom u ili uokolo šatora u kojem već neko vrijeme traje prosvjed nekoliko desetaka invalida Domovinskog rata, te je javno pozivao da se istraže okolnosti oko spomenute posudbe, uz tvrdnju kako u tome nema ništa sporno niti nezakonito. Neki kritičari spomenutog  prosvjeda su isticali kako su oni politički motivirani, te kako se njime neki od organizatora zapravo pokušavaju skrenuti pažnju s mogućih istražnih radnji koje bi mogle biti provedene protiv njih.  Tko je u pravu, pokazat će vrijeme, a u nastavku prenosimo cjelovito USKOK-ovo priopćenje

 

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana (1965., 1972., 1975., 1987., 1949.) i dva trgovačka društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, trgovanja utjecajem, pokušaja zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Osnovano se sumnja da je I. okr., pročelnik Ureda za obrazovanje i sport Grada Zagreba i predsjednik KK Cibona (KKC), od 10. studenoga 2012. do kraja travnja 2014. godine, nakon što je KKC s jednim igračem sklopio ugovor s pravom jednostranog raskida ugovora radi prelaska u drugi klub zbog čega bi KKC imala pravo na odštetu od 1.200.000 eura, na nagovor II. okr., u namjeri pribavljanja znatne nepripadne koristi njegovom VI. okr. trgovačkom društvu, 5. prosinca 2012. u ime KKC s VI. okr. društvom sklopio ugovor o zajmu od 550.000 eura radi plaćanja obveza KKC u vezi transfera igrača, a KKC se obvezao da će, uz povrat zajma s pripadajućim kamatama od 8%, ako igrač jednostrano raskine ugovor i prijeđe u drugi klub, pola ukupne odštete koja mu pripada, umanjene za iznos pozajmice uvećane za pripadajuće kamate te umanjene za 10% koliko dobiva agent igrača, isplatiti VI. okr. društvu.
Pribavljanje velike nepripadne imovinske koristi VI. okr. društvu nije realizirano jer je KKC, nakon što su članovi Skupštine pribavili pravno mišljenje da se radi o lihvarskom ugovoru, 23. travnja 2014. podnio tužbu radi smanjenja obveza na pravičan iznos, uz naznaku vrijednosti spora od 3.535.000 kuna.
Nadalje, nakon što je Grad Zagreb s KKC sklopio ugovor o zakupu sportskog objekta KC Tuškanac bez plaćanja zakupnine, I. okr. je u rujnu i listopadu 2012. godine, u namjeri da KKC omogući nezakonito stjecanje prava upravljanja i korištenja diskoteke Saloon, iako je znao da se o vlasništvu tog objekta vodi sudski spor, te da bi se, da nema sudskog spora, za davanje tog objekta u zakup, morao raspisati novi javni natječaj, naložio podređenima da sastave aneks Ugovora kojim se diskoteka Saloon daje KKC besplatno u zakup, koji je i sklopljen 31. listopada 2012. godine
. Potom je, kao predsjednik KKC, na traženje III. okr. i IV. okr., u namjeri da VII. okr. društvu nezakonito omogući upravljanje i korištenje diskoteke Saloon te protupravno pravo prvootkupa tog objekta, naložio direktoru KKC da s VII. okr. društvom sklopi ugovor o podzakupu, što je i realizirano 28. kolovoza 2013. na rok od pet godina uz plaćanje mjesečne zakupnine od 21.571,68 kuna. I. okr. je ujedno naložio direktoru KKC da VII. okr. društvu ne ispostavlja račune za iznose zakupnine čime je tom društvu, na štetu KKC, pribavljena korist od 129.430,08 kuna. Osim navedenog, I. okr. je od V. okr. voditelja podružnice Zagrebačkog holdinga-Upravljanje sportskim objektima, u prosincu 2013. godine, zatražio da petoro bivših zaposlenika KKC primi u radni odnos bez obzira ispunjavaju li uvjete, te bez obzira na stvarne potrebe zapošljavanja, što je on i učinio. Novi zaposlenici nastavili su raditi u KKC, a plaćao ih je Zagrebački holding.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika. 
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI