Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
GOSPODARSTVO
snimila. J. Klisović

Nova pravila u trgovinama:
na smrznutom mesu datum smrzavanja, isticanje alergena u hrani…

snimila. J. Klisović

Potrošač mora biti informiran o onome što kupuje, a novi Zakon o potrošačima upravo to apostrofira kao i cijeli niz drugih elemenata koji bi u konačnici trebali rezultirati boljim položajem kupca. Kako bi sve relevantne informacije došle do kupca HGK počela je s edukativnim radionicama koje su se u samom startu pokazle kao pun pogodak.

snimila. J. Klisović

snimila. J. Klisović

Potrošači moraju biti informirani, a trgovci kupcima pružiti sve informacije
Zakon o zaštiti potrošača stupio je na snagu 8. travnja 2014. godine, a odredbe o posebnim oblicima prodaje primjenjuju se od 1. siječnja 2015. Intencija ovog Zakona je u tome da potrošači moraju biti informirani, a trgovci moraju kupcima pružiti sve informacije o onome što kupuju. Informacije o proizvodu čine: označavanje proizvoda, obavještavanje potrošača o proizvodu te davanje dodatnih informacija kupcu, kazala je na prvom edukacijskom skupu u HGK Đema Bartulović, voditeljica Službe u Upravi za trgovinu i unutarnje tržište Ministarstva gospodarstva. Posebno je istaknula odredbe o ugovoru i mogućnostima raskida, riziku slučajne propasti ili oštećenja proizvoda, dodatnim plaćanjima, prodaji na daljinu i izvan poslovnih prostorija, odgovornosti za materijalne nedostatke, predugovornim obavijestima, jednostranim raskidima ugovora te obvezama potrošača.
Sezonsko sniženje može trajati u tri termina-ljetno, zimsko i proljetno
Što se tiče nekih posebnih oblika prodaje, odnosno prodaju proizvoda i usluga po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji Bartulović je istakla kako je trgovac dužan istaknuti cijene u redovnoj prodaji kao i cijenu koja je bila tijekom trajanja posebnog oblika prodaje, a koja može biti akcijska, rasprodaja, sezonsko sniženje, proizvod s greškom te proizvod kojem istječe rok uporabe. Sezonsko sniženje traje u tri termina – ljetno (od 10. do 25 kolovoza), proljetno (od 1. do 15. travnja) i zimsko (od 27. prosinca do 10. siječnja) i traje 60 dana.
Najprije prigovor, pa tek onda inspekcijski nadzor
Viša tržišna inspektorica u Upravi za inspekcijske poslove u gospodarstvu Ministarstva gospodarstva Mira Fiket izdvaja novinu po kojoj inspekcijski nadzor nije moguć prije nego što se uputi prigovor trgovcu. Također, ako trgovac ispravi nepravilnosti u roku od osam dana, inspektor neće donijeti rješenje po kojem bi trgovac bio dužan postupiti u određenom roku.
snimila. J. Klisović

snimila. J. Klisović

Na smrznutom mesu mora se istaći datum zamrzavanja..
O novitetima u označavanju hrane govorila je Sanja Kolarić Kravar iz Uprave kvalitete hrane i fitosanitarne politike Ministarstva poljoprivrede. Zakonom o informiranju potrošača o hrani kojim je preuzeta Uredba EU br. 1169/2011 većina odredbi te uredbe lani je postala obvezujuća za subjekte u poslovanju s hranom na EU tržištu, pa tako i na hrvatskom tržištu. Uredba je preuzeta ulaskom Hrvatske u članstvo EU-a, a primjena počinje 13. prosinca 2014. godine. Što se tiče noviteta u označavanja hrane oni se odnose na jasnije definiranje odgovornosti, praksu poštenog informiranja, pravila kod prodaje na daljinu, stavljanje datuma zamrzavanja na meso, naziv hrane, odredbe o označavanju sastojaka ulja, isticanje alergena na pakiranju, te nutritivna deklaracija čija primjena počinje od 2016. godine, a moguće ju je koristiti i od prosinca ove godine.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI