Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
IZDVOJENO
S današnjeg osnivanja Civilne platforme Istre (foto: Zelena Istra)

Napredni Istrijani:
Biramo Uhljeba godine!

S današnjeg osnivanja Civilne platforme Istre (foto: Zelena Istra)
S današnjeg osnivanja Civilne platforme Istre (foto: Zelena Istra)

S današnjeg osnivanja Civilne platforme Istre (foto: Zelena Istra)

Istra je u mnogočemu jedna od najnaprednijih hrvatskih regija. Tu ima svakojakih prirodnih ljepota, turizma na višoj razini nego negdje drugdje, kulturnopovijesnih vrednota na svakom koraku i tome slično. Ali po nečemu su ravnopravni s ostalim dijelovima Hrvatske, s obzirom na učestala upozorenja na vrlo raširenu korupciju, stihijski klijentelizam i kvarne političke (ne)prilike.

Slijedom toga opet prednjače u nečem drugome: u zavidnom angažmanu građana udruženih kroz brojne inicijative i udruge, a koje uporno nastoje spriječiti brojne negativne pojave u svojemu zavičaju, poput nerazumnog upravljanja i zlouporabe javnih prostora (golf igrališta, poluotok Muzil,,,), ekološki i ekonomski upitnih projekata (termolektrane u Plominu) itd. Stoga bi se i druge sredine u Hrvatskoj mogle ugledati na taj pozitivni istarski primjer, što potvrđuje i današnji događaj u Puli, u tamnošnjem Dnevnom boravku u centru Rojc. 

‘Izgleda da je divno i krasno’

Naime, oformljena je nova mreža organizacija civilnog društva Istre – Civilna platforma Istre (CPI), a čine ju sada sedam organizacija i građanskih inicijativa iz Labina (Labin Art Express), Pazina (Naš potok), Poreča (Centar za građanske inicijative) i Pule (Čarobnjakov šešir, Gradska radionica, Pilula – platforma za teoriju i praksu društvenih promjena i Zelena Istra).
Uz pomoć i suradnju s organizacijama civilnog društva koje djeluju nacionalno, svoje zajedničko djelovanje usmjerit će ka razvoju civilnog društva i jačanju dobrog upravljanja u Istri. Kako ističu, okupili su se u Civilnoj platformi Istre oko zajedničke vizije: život u županiji i državi u kojoj je vladavina prava po načelima dobrog upravljanja (odgovornost, participacija, predvidivost i transparentnost) uporište djelovanja pojedinaca, institucija i političara.
– Slika političke stvarnosti u Istri je ispolirana, izvana izgleda da je u Istri divno i krasno, a zapravo vlada klijentelizam kroz razvijene ovisničke mreže. Utjecaj organizacija civilnoga društva je ograničen i disperziran, opozicije gotovo da i nema, mediji i novinari su utišani, a među građanima koji nisu dio ovisničkih mreža vlada strah, nepovjerenje i kultura nekonfrontiranja. Sve one organizacije i inicijative koje s nama dijele viziju, načela i vrijednosti, pozivamo da nam se pridruže kako bismo zajedno poticali i jačali jedni druge te utjecali na pozitivne društvene promjene u Istri – kazala je danas u Puli Suzana Jašić iz Udruge Gong.

Čistačica sa stranačkom iskaznicom

Dušica Radojčić iz Zelene Istre, jedna od agilnijih aktivistkinja u Hrvatskoj, posebno je upozorila na problem izraženog klijentelizma u Istri, premda su istovjetnih pojava proteklih desetljeća svjedoci građani svakog kutka države, počev od državnih tvrtki, preko županija pa do mjesnih odobra.
– Problem stranačkog zapošljavanja, odnosno klijentelizma i korupcije, veliki je problem u Istri. Bez stranačke iskaznice i podrške nekoga iz IDS-a, ili u manjem broju slučajeva neke druge stanke, ne može se dobiti posao – od posla čistačice u dječjim vrtićima do ravnatelja/ice javnih institucija – a takva pravila igre prihvatio je i dobar dio ostalih ostalih stranaka. Osim toga, tijela javne vlasti treba prisiliti da se otvore i poštuju Zakon o pravu na pristup informacijama i da uvode jasne i transparentne procedure. Iako to nije i garancija dobre prakse, ovo su nužni preduvjeti za pošteniju vlast, a nje nema bez aktivnih, odgovornih i zainteresiranih građana. Željeli bismo da Platforma doprinese jačanju građanske svijesti i hrabrosti – kazala je Dušica Radojčić.

Imenica uhljeb i glagol uhljebljivanje

Nataša Vajagić, voditeljica projekata u Centru za građanske inicijative Poreč, ukratko je predstavila neke od predstojećih aktivnosti Platforme, ali je i najavila i jednu vrlo zanimljivu akciju, a koja bi se bez osobitih problema mogla podići na državnu razinu.
– Ono na čemu ćemo u skorije vrijeme raditi je akcija “Birajmo uhljeba” putem koje ćemo građane i građanke pozvati da zajedno izaberemo kandidate i pobjednike za uhljeba godine. Cilj nam je osvijestiti imenicu uhljeb i glagol uhljebljivanje kao važan dio naše političke stvarnosti koji sprječava da postanemo uređeno, demokratsko i odgovorno društvo. Da ne širimo dalje, mediji i javnost će na vrijeme o svemu biti obaviješten – najavila je Vajagić.
S ozirom na vrlo žestoku konkurenciju, komisija za odabir Uhljeba godine zasigurno će imati složen, težak i vrlo odgovoran posao.
Svakako bi bilo zanimljivo na TV-u pratiti izravni prijenos ceremonije dodjele tog osobitog priznanja u vidu, recimo, statue Zlatne štruce za 2014. godinu za Najuhljeba 2014.
Neizvjesno će biti sve do kraja natjecanja: konkurencija je svakim danom sve veća.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI