Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
POLITIKA
Ipak se može: inspektori i policajci danas po otocima love tamanitelje smilja

Ipak se može:
inspektori i policajci danas po otocima love tamanitelje smilja

Konferencija za novinare o operativnoj akciji 'Smilje'

Izgleda kako se ipak nešto može poduzeti oko stihijskog uništavanja smilja u našem priobalju, ali tek nakon što su sakupljači prebili jednog žitelja Paga koji ih je upozorio da to čini. Nakon višemjesečnih upozorenja na taj problem (vidi više tekstova na TRIS-u) i svojevrsne pobune otočana, mjerodavne službe su ipak krenule u akciju. Inspektori zaštite prirode i policija sa ostalim nadležnim službama su u operativnoj akciji “Smilje”, kako su upravo javili iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

– Zbog neprimjerenog načina sakupljanja smilja kojemu smo svjedoci, Ministarstvo je u suradnji sa MUP-om i drugim nadležnim službama pokrenulo odlučnu operativnu akciju za zaustavljanje devastacije samoniklog bilja na otocima. Jedan inspektor zaštite prirode po županiji ne može adekvatno osigurati provedbu zakona. Ključan problem je ulazak na privatne posjede i nanošenje štete otočanima. Tu je posebno važna suradnja inspekcije s policijom koja jedina ima ovlasti postupanja u zaštiti privatnog vlasništva. Zato smo krenuli u zajedničku operativnu akciju. Prva je bila na Krku, a danas se operativna akcija “Smilje” provodi na otocima Rabu i Pagu, na kojima se sakuplja smilje usprkos zabrani koja je na snazi – rekao je Tonči Restović, pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode za inspekcijske poslove.
Imortela - besmrtnica kojoj prijeti smrt (Wikipedia)

Imortela – besmrtnica kojoj prijeti smrt (Wikipedia)

Restoviću, donedavnom ravnatelju Nacionalnog parka Krka, to je prvi istup nakon što je prije nešto više od tjedan dana stupio na tu funkciju.
Iznimno veliki problem uz uništavanje te samonikle biljke predstavlja devastacija privatnih posjeda otočana. U akciji uz inspektore zaštite prirode sudjeluju djelatnici policije, lugarske službe i čuvari prirode Javne ustanove “Priroda” Primorsko-goranske županije – ističu.
– Temeljem Zakona o zaštiti prirode policijski službenici MUP-a također su ovlašteni obavljati inspekcijski nadzor na temelju spomenutog Zakona u svim situacijama kada postoji sumnja da su počinjene kažnjive radnje povezane s nedopuštenim sakupljanjem samoniklih biljaka i njihovih dijelova, a taj nadzor nisu u mogućnosti provesti državni službenici inspekcije za zaštitu prirode. Pored toga valja istaknuti da inspektori za zaštitu prirode mogu zatražiti pomoć policije u svim situacijama kada naiđu na neopravdano protivljenje osoba prema kojima postupaju sukladno Zakonu o zaštiti prirode. U ovoj godini policija je intervenirala u četiri navrata i svim slučajevima je provela kriminalističko istraživanje ili je ono još uvijek u tijeku, a u dva navrata je tijekom policijskog postupanja oduzeto smilje koje je ilegalno ubrano – istaknuo je Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije u Ravnateljstvu policije Ministarstva unutarnjih poslova.
Pomoćnik ministra za zaštitu prirode, Nenad Strizrep, kazao je da smilje nije strogo zaštićena vrsta, no prema važećem Zakonu o zaštiti prirode smilje je jedna od vrsta čije se sakupljanje regulira izdavanjem dopuštenja za sakupljanje u komercijalne svrhe i propisivanjem uvjeta sakupljanja. Dopuštenja izdaje Uprava za zaštitu prirode Ministarstva zaštite okoliša i prirode fizičkim i pravnim osobama registriranima za ovu djelatnost te je za 2014. godinu izdano ukupno 29 dopuštenja.
Dopuštenja se izdaju temeljem stručne i podloge Državnog zavoda za zaštitu prirode koje propisuje uvijete i mjere zaštite za samoniklo bilje koje se sakuplja u svrhu daljnje prerade i trgovine. Inače, uvjeti sakupljanja uključuju propisivanje vremenskog razdoblja i načina sakupljanja smilja koje se smije brati samo ako je 30-50% grmova u punom cvatu, smije se brati samo nadzemni dio biljke i to ručnim alatima poput srpa, noža i škara, a bez upotrebe motornih i mehaničkih pomagala. Nadalje, sakupljanje smilja potpuno je zabranjeno u nacionalnim parkovima, strogim i posebnim rezervatima, a u ostalim zaštićenim područjima sakupljanje je dopušteno uz suglasnost nadležne javne ustanove koja upravlja zaštićenim područjem.
– Tijekom ovoljetne sezone sakupljanja smilja Ministarstvo je zaprimilo više očitovanja i upozorenja o učestalim primjerima značajne devastacije smilja. Najviše je bilo slučajeva sakupljanja smilja neadekvatnim metodama, primjerice, čak i čupanjem cijelih grmova iz zemlje. Zbog toga smo donijeli odluku o skraćenju jesenske sezone branja smilja na cijelom teritoriju te je potpuno zabranjeno sakupljanje smilja na svim jadranskim otocima. – istaknuo je Nenad Strizrep, pomoćnik ministra za zaštitu prirode, dodavši kako ma čupanje s korijenom trajno uništava biljku
– Radi trajnog i adekvatnog rješavanja ovog problema idemo u dodatno postrožavanje propisa kroz izmjene u Zakonu u zaštiti prirode – najavio je Strizrep.
Valja se nadati kako će za najavljeno trbati čekati manje nego za ovu akciju, a bit će zanimljivo vidjeti i koje je rezultate polučila današnja šetnja inspektora otočnim livadama.
Puna vreće smilja - otkupna cijena je deset kuna po kilogramu (Foto: H. Pavić)

Puna vreće smilja – otkupna cijena je deset kuna po kilogramu (Foto: H. Pavić)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI