Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
EKOLOGIJA / IZDVOJENO
Humanitarno pedaliranje: vozi bicikl 100 kilometara i usput počasti beskućnika sa 100 kuna

Humanitarno pedaliranje:
vozi bicikl 100 kilometara i usput počasti beskućnika sa 100 kuna

Zanimljiva i pohvalna zamisao, premda će se Šibenčani morati lijepo ispedalirati ako žele pomoći svoje sugrađane koji su zapali u najteže egzistencijalne probleme, ostavši bez posla, doma, novca za hranu, a često i bez zdravlja i potpore u obitelji.

 

Bicikli na rivi čekaju bicikliste (foto Grad Šibenik)

Bicikli na rivi čekaju bicikliste (foto Grad Šibenik)

Akcija: za svaki kilometar koji prijeđete na dvokotaču kojega ste unajmili u sustavu javnih bicikli, jedna kuna će otići za potrebe šibenskih beskućnika, kako obećavaju danas u Gradu Šibeniku. Grad Šibenik i Nextbike sustav javnih bicikala ističu kako ‘humanitarna akcija počinje danas i trajat će sve do 31. siječnja 2015. godine’.

– Donirat ćemo 1 kunu po prijeđenom kilometru na javnim gradskim biciklima za uređenje prihvatilišta za beskućnike. Pozivamo stoga sve građane da za samo 40 kn na aktiviraju svoj nextbike korisnički račun jer će time pomoći zbrinjavanju beskućnika, a uz to će na dar dobiti i dodatnih 40kn na svom nextbike računu i time će imati na raspolaganju ukupno 20 sati vožnje biciklima! – poziva na humanitarno pedaliranje Krešimir Dvorski iz Nextbikea i usput promovira sustav javnih bicikli.

Oko ekvatora za 40 tisuća kuna

Zanimljiva i pohvalna zamisao, premda će se Šibenčani morati lijepo ispedalirati ako žele pomoći svoje sugrađane koji su zapali u najteže egzistencijalne probleme, ostavši bez posla, doma, novca za hranu, a često i bez zdravlja i potpore u obitelji. Ukratko, biciklisti dobrog srca trebaju odvoziti 100 kilometara i time će počastiti beskućnike sa- 100 kuna. Požele li ljubitelji pedala, recimo, sakupiti 40 tisuća kuna, morati će prevaliti put oko cijele planete, preko ekvatora, dug 40-ak tisuća kilometara.
Inače, uređenje prihvatilišta za beskućnike će biti plaćeno oko oko pola milijuna kuna, uglavnom novcem šibenskog Caritasa i donatora. To i nije neki trošak, kada se zna kako Šibenik do sada nije imao prihvatilišta za beskućnike, te kako će se, na primjer, za uređenje nogometnog igrališta s umjetnom travom na Šubićevcu potošiti 2,2 milijuna kuna, od čega će gradske vlasti za pripremne radove smjesta dati 310 tisuća kuna, kako javljaju iz Grada Šibenika.
– Drago mi je da smo sustav javnih bicikala, nakon tromjesečnog pilot-projekta, zadržali u Šibeniku i da on ide čak i korak dalje; pored činjenice što smo građanima i gostima našeg grada ovim projektom omogućili zdrav, za okoliš prihvatljiv, prijevoz, za svaku pohvalu je i društveno odgovorno ponašanje u vidu donacije za naše prihvatilište za beskućnike – ustvrdio je gradonačelnik dr. Željko Burić.
Probna vožnja otprije nekoliko mjeseci (foto Nextbike Šibenik)

Probna vožnja otprije nekoliko mjeseci (foto Nextbike Šibenik)

Inače, u Nextbikeu kažu kako njihov servis zasad ima 500 registriranih korisnika od čega je ‘otprilike polovica turista, a polovica domaćih ljudi’.

‘Sjedni i vozi!’

Moglo bi se reći kako je to ne-loš rezultat, s obzirom da bicikl kao prijevozno sredstvo i metoda rekreacije u Šibeniku poprima veće rezmejre tek u posljednjih nekoliko godina, što ranije zbog brdovite konfiguracije i nekih drugih sociokulturnih okolnosti i nije bio neki slučaj. Što zbog buđenja ekološke svijesti, što zbog zdravlja i vitkosti, što zbog ekonomskih razloga, bicikl, prometalo za koje će mnogi reći da je jedan od najboljih čovjekovih izuma, sve je češće na gradskim ulicama.
– To je što je dobar znak da su Šibenčani prepoznali sustav kao dobrodošlu dopunu javnog gradskog prijevoza. Podsjetimo, ukupno je raspoloživo 38 gradskih bicikala s 3 ili 8 brzina i 2 električna bicikla. Svi bicikli opremeljeni su prednjim i stražnjim svjetlima, košaricom za prijevoz stvari, prednjom ručnom i stražnjom torpedo kočnicom. Bicikli su izuzetno robusni i otporni na sve vremenske uvjete, a u slučaju kvara osigurana je i redovna servisna služba. Inače, kako biste unajmili bicikl, potrebno je obaviti jednostavnu i brzu registraciju u sustav putem web stranice na kojoj možete naći kratke upute. Aktivacija računa stajat će vas 40 kuna i taj iznos će vam biti dovoljan za 10 unajmljivanja u trajanju do 60 minuta, odnosno u prosjeku 4kn po satu. Poludnevni najam u trajanju od 4 do 6 sati koštat će vas samo 20kn. Ne morate više strahovati od krađe bicikla…- kaže Krešimir Dvorski.
Inače, Sustav javnih bicikala d.o.o. je tvrtka osnovana 2013. godine, te je licencirani partner i zastupnik njemačke tvrtke Nextbike GmbH iz Leipziga koja isti servis ima u više od 80 gradova u 14 država na 4 kontinenta.
Slogan im je „Sjedni i vozi!“.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI