Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Berlinski zid u vremenu kad su njime još patrolirali vojnici DDR-a (Foto Wikipedija)

Angela Merkel:
‘Pad zida pokazao je da su snovi ostvarivi i trebao bi biti nadahnuće ljudima koji žive u tiraniji bilo gdje u svijetu’

Berlinski zid u vremenu kad su njime još patrolirali vojnici DDR-a (Foto Wikipedija)

Danas je u Berlinu proslavljena 25 obljetnica pada Berlinskog zida, početak ujedinjenja Njemačke i kraj Hladnog rata. Rušenje je 9. studenog 1989. godine zida označilo početak oslobađanja i demokratizaciju, ne samo Istočne Njemačke (DDR), nego čitave istočne Europe koja je gotovo pola stoljeća trpjela pod raznim inačicama komunističkog državnog terora.

Berlinski zid u vremenu kad su njime još patrolirali vojnici DDR-a (Foto Wikipedija)

Berlinski zid u vremenu kad su njime još patrolirali vojnici DDR-a (Foto Wikipedija)

Nekoliko stotina tisuća ljudi, Berlinčana i turista, okupilo se danas oko Brandenburških vrata i u čitavom središtu Berlina kako bi sudjelovali u proslavi obljetnice pada zida i vidjeli tisuće balona koji su pušteni da slobodno lete i nestanu nad Berlinom, kao što je prije 25 godina nestao i Berlinski zid, što je promijenilo tijek povijesti i navijestilo pad željezne zavjese između Istoka i Zapada. U trenutku puštanja balona Berlinska je filharmonija izvela Odu radosti iz Beethovenove 9. simfonije, neslužbenu himnu mira i jedinstva Europe.

– Pad Berlinskog zida prije 25 godina pokazao je svijetu da su snovi ostvarivi i trebao bi biti nadahnuće ljudima koji žive u tiraniji bilo gdje u svijetu, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel, prenosti HTV.

Merkel je rekla da će rušenje Zida biti zauvijek upamćeno kao trijumf ljudskog duha. Pokazao nam je da imamo snage sami oblikovati svoju sudbinu i činiti stvari boljima, istaknula je, dodajući da bi taj primjer trebao ohrabriti narod u Ukrajini, Siriji, Iraku i drugim dijelovima svijeta.

– Klanjamo se pred odlučnošću Istočnih Nijemaca koji su imali hrabrosti sići na ulicu kako bi tražili više slobode, rekao je berlinski gradonačelnik Klaus Wowereit na Brandenburškim vratima. Mi smo jedan sretan narod, dodao je, prije nego je poletio prvi balon. Okupljeni su zapljeskali i bivšem sovjetskom vođi Mihailu Gorbačovu, a veliki aplauz dobio je i bivši poljski predsjednik Lech Walesa. 

Berlinski zid je bio simbol Hladnog rata i Željezne zavjese. Bio je čvrsta granica između Istočnog i Zapadnog Berlina 28 godina. Zid su sagradili Rusi u namjeri da spriječe bijeg radne snage i stanovnika komunističkog Istočnog u demokratski Zapadni Berlin. U tome su i uspjeli jer su smanjili broj izbjeglih sa 2,5 milijuna od 1949. do 1962. na samo 5000 od 1962. 1989. Nijemce je dijelilo 155 kilometara zida, bodljikave žice, minskih polja, sa 116 kula i 20 bunkera, u kojima su sjedili vojnici s naređenjem da pucaju u sve koji pokuša pobjeći. Vjeruje se da je sto tisuća ljudi pokušalo pobjeći preko zida, a samo pet tisuća je to i uspjelo. Nekoliko stotina ih je ubijeno, a ostali su uhvaćeni i osuđeni su na teške kazne. Iako je dobar dio same građevine do danas nestao, jedan dio (oko 200 metara) još uvijek se nalazi u memorijalnom centru Bernauer Strasse, kojeg je dosad posjetilo preko pet milijuna posjetitelja. Naime, među milijunima turista koji svake godine posjećuju njemačku prijestolnicu vrlo su popularni “Zidni obilasci”, šetnje trasama kojima se nekad protezao Berlinski zid. Djelovi zida preneseni su diljem svijeta, nalaze se na trgovima metropola ili u vitrinama, opominjući na zlo koje je nekad dijelilo svijet na dva suprostavljena politička bloka.

http://youtu.be/_NfM4qwafUc

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI