Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
POLITIKA
Županijski sud presudio: šibenska bolnica mora platiti odštetu zbog smrti djeteta pri porodu

Županijski sud presudio:
šibenska bolnica mora platiti odštetu zbog smrti djeteta pri porodu

U veljači 2006.g. Mija Baljkas bila je u 38-om tjednu tudnoće. Zbog slabijih bolova i neredovitih trudova javila se u šibensku Opću bolnicu gdje je odmah bila hospitalizirana na Odjelu za ženske bolesti i porode. Dolaskom u bolnicu započela je njezina agonija koja je završena naprasnom smrću dijeteta, a cijeli slučaj završio je na sudu koji je nakon više godina sudovanja presudio protiv bolnice čiji su liječnici svojim neprofesionalnim pristupom skrivili smrt bebe u majčinoj utrobi.

snimila: J. K.

Nakon nepravomoćne presude Općinskog suda u Šibeniku po kojoj je opća bolnica Šibenik bila dužna supružnicima Baljkas isplatiti po 225 tisuća kuna sa pripadajućim zakonskim kamatama, danas je Županijski sud u Šibeniku potvrdio presudu Općinskog suda i time okončao ovaj mučni spor koji se treba iščitati kao opomena svim onima koji u svojim rukama drže ljudski život da se u svom radu, u svakom trenutku, trebaju profesionalno odnositi.

Supružnicima Baljkas bolnica mora isplatiti preko 800 000 kuna

Da podsjetimo- Suprižnici Mija i Miran Baljkas dobili su sudski spor protiv Opće bolnice koji se vodio za naknadu neimovinske štete.
Pravomoćnom presudom Županijskog suda u Šibeniku, Opća bolnica Šibenik dužna je supružnicima Baljkas isplatiti po 225 tisuća kuna sa zakonskim zateznim kamatama zbog stručne greške koju su počinili bolnički liječnici, a koja je za ishod imala smrt bebe.

Presuda mi je moralna zadovoljština

 

U kratkoj izjavi za portal Tris Mija Baljkas, inače poznata mlada šibenska odvjetnica, kaže kako se izgubljeno ne može vratiti, a ona je zbog tuđe greške ostala bez prvorođenog djeteta. Presuda je, ističe,  njezina moralna zadovoljština. U sudski postupak je krenula nakon što od bolnice, kao ni od lječnika koje je držala odgovornima za smrt djeteta nije dobila očekivanu riječ-oprosti. Jedini koji se ispričao u privatnom kontaktu, iako se cijeli slučaj nije njemu stavljao na teret, je dr. Željko Burić. Ostali, ne samo da joj nisu rekli niti ono najosnovnije što bi svaka humana osoba trebala izgovoriti u situaciji kada žena zbog nečije pogreške ostane bez djeteta, već su kasnije, tijekom sudskog procesa, na sve načine nastojali sakriti tuđe greške.
-Neka ova presuda bude opomena svima koji se nehumano i neprofesionalno odnose prema rodiljama, kaže Mija Baljkas.Što se tiče isplate sredstava Mija kaže kako je već obavila razgovor sa šeficom bolničkih financija s kojom će se u ponedjeljak naći za istim stolom. Spremna je prihvatiti obročnu isplatu u razumnom roku od nekoliko mjeseci. Ukoliko bolnička uprava ne pristane na ovaj prijedlog, po sili zakona, novac se može “skinuti” ovrhom.
Bolnička pravnica- ” nije dijete, već plod”
Navodimo samo da je Upravno vijeće bolnice zauzelo stav da –bolnica nije ni u čemu pogriješila. Ono što je Miju Baljkas posebno osupnulo bila je izjava bolničke pravnice po kojoj nerođeno dijete u 38-om tjednu trudnoće „nije dijete već –plod“. Tijekom postupka nestajali su i dokumenti i to iz sefa odjelnog šefa zbog čega je uredovala policija, a nestali dokument je vraćen. I to nije sve. U izviješću sudskog vještaka bio je priložen nalaz kojeg Mija Baljkas nije obavila, a riječ je o nalazu CTG-a. Sve to govori kojim su se sve metodama služili pojedinci iz bolnice kako bi zatrli svaki trag nečijeg nehumanog i neprofesionalnog pristupa liječenju.
Inače, na zadarskom sudu još traje kazneni postupak protiv šibenske liječnice M. K., a tužbu je podiglo Općinsko državno odvjetništvo.
Podsjetimo, o ovom slučaju pisali smo u listopadu prošle godine, a poveznica na taj tekst se nalazi OVDJE.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI