Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
POLITIKA
Zbog neisplate naknade Općoj bolnici Šibenik blokiran žiro račun

Zbog neisplate naknade Općoj bolnici Šibenik blokiran žiro račun

 

Zbog nepoštivanja pravomoćne sudske odluke o neisplati naknade neimovinske štete Općoj bolnici Šibenik od danas (ponedjeljak) je blokiran žiro račun. Naime, Šibenčanka Mija Baljkas koja je dobila sudski spor protiv opće bolnice Šibenik odlučila se na blokadu bolničkog računa preko FINA-e jer joj bolnica nije, sukladno pravomoćnoj sudskoj presudi, platila cijeli iznos kako je to, inače naložio sud. Do blokade je došlo u ponedjeljak, a zahtjev je predan protekli tjedan na usklađivanje. Nakon što je „prošao“ proces usklađivanja FINA je blokirala račun.

snimila. J. Klisović
Iako je Mija Baljkas pokazala dobru volju da zajedno s bolničkom upravom sjedne za stol i dogovori obročnu isplatu Uprava bolnice se na to oglušila bez naznaka i volje da pregovara o načinu isplate sredstava. U ranijem razgovoru za portal Tris dr. Ante Županović, sanacijski upravitelj bolnice izjavio je kako će poštivati pravomoćnu odluku suda, ali se nekoliko dana kasnije, očito predomislio. Svi pokušaji da nakon saznanja o blokadi bolničkog računa s njim stupimo u kontakt bili su uzaludni, a telefonska sekretarica upozoravala nas je kako „pristup biranom broju privremeno nije dopušten“. Ostali smo tako, barem za sada, bez saznanja o tome koliko bolnica, inače ima financijskih sredstava na svom računu, te hoće li,nakon blokade “teške” nešto preko 500 000 kuna doći u pitanje isplata plaća zaposlenicima.
Bolnička uprava odlučila se odmah po izricanju pravomoćne sudske presude supružnicima Baljkas uplatiti samo dio naknade i to onaj za koji su samovoljno procijenili da ga trebaju platiti. Pravna i financijska bolnička služba odlučile su tako negirati pravomoćnu odluku Županijskog suda u Šibeniku i preinačiti je tako da priznaju grešku bolničkih lječnika za smrt ploda, ali ne i djeteta!!? Samovoljno su odredili o kolikoj se svoti radi, te supružnicima Baljkas isplatiti za to pripadajući dio, a na ostatak isplate od pola milijuna kuna sa zateznim kamatama su se oglušili iako se u presudi navodi krivnja za- smrt djeteta pri porodu.
Da se radi o „smrti djeteta za vrijeme poroda“ potvrdili su sudski medicinski vještaci i tako opovrgnuli mišljenje bolničkih lječnika koji su u otpusnom pismu naveli da se radi o „smrti u maternici“. Vještaci su, nadalje naveli da se u slučaju vođenja poroda postupalo nesavjesno, protivno pravilima struke, nestručno i neaktivno. Posljedica takvog postupanja bila je smrt djetete gušenjem.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI