Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
POLITIKA
Tajni put mandarina iz doline Neretve – preko Srbije do Rusije!?

Tajni put mandarina iz doline Neretve – preko Srbije do Rusije!?

Prodaja mandarina po 3 kune za kilogram neće spasiti neretvanske i druge poljoprivrednike koji su se u velikoj nevolji našli nakon embarga kojeg je na dio uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Europe uvela Rusija. Neće ih spasiti u financijskom smislu ali hoće u svakom drugom jer nisu dopustili da ih se ponižava.

Prodaja mandarina na tržnici u Zadru

Prodaja mandarina na tržnici u Zadru

U Rusiju su neretvanski uzgajivači mandarina godišnje izvozili skoro 8000 tona mandarina u vrijednosti 1, 5 milijuna eura. Iznenadno su ostali bez ovog dijela „kolača“, a „sol na ranu“ ubrzo su im dodali trgovci otkupljujući mandarine po sramotno niskim cijenama. Trgovci su, nema sumnje, u novonastalim (ne)prilikama vidjeli šansu za brzu i dobru zaradu ne mareći za nevolje onih koji su se „ni krivi, ni dužni“ našli u neprilikama koje su im ozbiljno zaprijetile ugrožavanjem egzistencije. Mnogi su razmišljali kako se brzinski riješiti tolikog uroda, dok se dio poljoprivrednika odlučio za bacanje voća u Neretvu ili pak besplatno dijeljenje ne vjerujući da za njihovu nevolju postoji iole kvalitetno rješenje. Ni država se nije pretrgla od pomoći, dok je Europska unija najavila kako će na sebe preuzeti polovičnu odštetu, tj. da će sa 19, 50 eura za 100 kilograma nadoknaditi štete nastale od embarga kojeg je „preko noći“ uvela Rusija i time brojne poljoprivrednike u zemljama EU stavila doslovno pred sami zid.

Ivan Dragobratović iz Opuzena sa svojim OPG-om spada u red srednjih proizvođača mandarina. Iz „prve ruke“ ispričao nam je priču o mandarinama koje su se ove godine u znatno većim količinama našle na domaćim stolovima.
Za njihovu kalvariju, smatra, nije kriv samo embargo koji je stigao iz Rusije, već ponajprije bahati trgovci koji su krenuli s vrlo nisim otkupnim cijenama koje su ih ponižavale. Kalkulacije su govorile da sa cijenom od 1, 80 kuna po kilogramu za mandarinu prve klase- nema prođe. Pojasnio nam je kako trgovci dio „robe“ odmah odvoje i prebace u drugu klasu koju otkupljuju po jednoj kuni što znači da u konačnici mandarine prodaju po prosječnoj cijeni od 1,40 kuna u čemu nema isplativosti. Takva cijena,kaže, jedva „pokrije“ uloženo.

Neretvanske mandarine – tajni put preko Srbije do Rusije!?
-Na svoje sam oči vidio da su se prve mandarine u jednom trgovačkom centru u Novalji prodavale po 19, 99 kuna , a mi smo ih dali dobaljvačima za 2,5 kune. Strašno! Osim toga, ponižava nas se stajanjem u dugačkim redovima za otkup, a stajali smo i po nekoliko dana čekajući da se roba preuzme. Tako smo imali priliku vidjeti jako puno kamiona sa registracijama iz Srbije što je kod nas izazvalo sumnju da naši trgovci izvoze naše mandarine i to u Rusiju. Vjerovatno se pronašao kanal kojim će se mandarine preko Srbije otpremiti u Rusiju. To nitko neće priznati, ali nismo mi glupi da ne možemo sami zaključiti o čemu se radi. Što smo tada mogli već se okrenuti domaćim kupcima kojima nudimo kvalitetnu i svježu robu umjesto robe druge klase iz skladišta koja im se po višim cijenama nudi u trgovačkim centrima.

Domaće tržište želi kvalitetnu domaću mandarinu

Hrvatska godišnje proizvede oko 80 000 tona mandarina, od čega preko 90 posto u dolini Neretve gdje postoje veliki nasadi i plantaže. Hrvatsko tržište godišnje može prihvatiti tek oko 20 000 tona, barem se tako govorilo do sada. Najnovija situacija pokazuje da je domaće tržište željno domaćeg voća u čiju kvalitetu nitko ne sumnja, a, osim toga, domaći su potrošači svojom povećanom kupnjom iskazali spremnost pomaganja ljudima koji se nađu u nevolji. Tako je bilo i ovoga puta. Na poziv Finoteke-tražilice koja povezuje proizvođače domaće hrane s kupcima, javio se veliki broj zainteresiranih za kupnju mandarina za 3 kune po kilogramu. U kratko vrijeme portal je zabilježio preko 60 tisuća klikova što je mnoge iznenadilo.
Proizvođači su tako odlučili ići do kupaca, a ne obratno kako je to bilo do sada. Prvotni pokušaj slanja paketa s mandarinama nije uspio zbog visokih troškova poštarine.

Akcija “Neretvi za dar”

Matej Mikulić, viši stručni suradnik Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije zajedno sa Zadarskom županijom i UNDP-om organizirao je još 25. listopada prvu akciju pod nazivom „Neretvi za dar“. Neretvanske mandarine prodavale su se gotovo po simboličnoj cijeni od 3 kune po kilogramu na zadarskoj Zelenoj tržnici i Branimirovoj obali. Akcija je, kazuje Mikulić za portal Tris, nadmašila sva očekivanja. U samo 3 sata prodalo se 9 tona mandarina pa je u petak 31. listopada održana druga akcija pod istim nazivom i sa istim ciljem pomoći ugroženim neretvanskim uzgajivačima mandarina.
-Akcija je pokrenuta kako bi se malim poduzetnicima iz doline Neretve olakšala prodaja, a kupcima osigurao pristup plodovima po niskim cijenama. U međuvremenu se akcija pokrenuta u Zadru proširila se i na druge gradove Hrvatske, upoznaje nas Mikulić.
S obzirom da je u međuvremenu na Facebooku pokrenuta prodaja pod nazivom „ Neretvanske mandarine na vaš kućni prag za 3 kune po kilogramu“, zainteresirani se doslovno iz dana u dan množe. Kamione s mandarinama odjednom svi žele u svom gradu. Javili su se i zainteresirani iz Danske koji bi kupili 10 tona slasnog ploda i mnogi drugi. Za svega 3 sata u Čakovcu prodano 22 tone mandarina
Veliki odjek među kupcima imao je nedavni dolazak Neretvljana u Čakovec gdje je u svega dva sata prodano 22 tone plodova po istoj cijeni od 3 kune. Akcija se nastavila u Ogulinu, Otočcu, Biogradu…
Dio trgovaca nije mirovao pa je oglasio prodaju mandarina po cijeni od svega jedne lipe manje od 3 kune nastojeći kupce privući u svoje trgovačke centre u kojima je, još do jučer, cijena bila daleko veća.
Ivan Dragobratović ne krije zadovoljstvo tempom prodaje i sve većim odazivom LAG-ova i gradova koji ih pozivaju.

Mandarina ne smije ostati neobrana!
– Nekima to, očito smeta i već vidimo naznake da bi nas se moglo stopirati. Imam svoj OPG i nema šanse da svoju robu ne prodajem na tržnicama. Ohrabreni smo i vjerujem u uspjeh. Nas nekolicina prodajemo po tržnicama dok su oni veći proizvođači prisiljeni davati svoju robu u otkup po diktiranim cijenama. Sa velikim količinama od 20-30 tona oni ne mogu ići na tržnice kao mi. Prisiljeni su prodati robu po niskim cijenama samo da im plod ne ostane na stablu jer bi im to uništilo stablo, a to se ne smije dozvoliti. Mandarina ne smije ostati neobrana! Trgovci su iskoristili situaciju kako bi javnosti poručili da domaće tržište ne treba veće količine mandarina. Danas smo im pokazali da naša roba ima prođu na domaćem tržištu, da ljudi više vole kupovati svježu i kvalitetnu robu od one sumnjive kvalitete koja dugo stoji u skladištima i sa višom cijenom. Naše mandarine, dakle ima tko kupovati u našoj zemlji u kojoj ostaje i novac, a to je jako bitno za sve, na kraju će naš sugovornik.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI