Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
U prosvjedima TTIP predstavljaju u obliku trojanskog konja (foto Facebook)

Što je to TTIP – nekima četiri bezazlena slova, a drugima četiri jahača apokalipse

U prosvjedima TTIP predstavljaju u obliku trojanskog konja (foto Facebook)
U prosvjedima TTIP predstavljaju u obliku trojanskog konja (foto Facebook)

U prosvjedima TTIP predstavljaju u obliku trojanskog konja (foto Facebook)

Što je to TTIP? Bezazlena kratica sastavljena od četiri slova koja na engleskom jeziku znače Transatlantic Trade and Investment Partnership, a na hrvatskom Transatlantski trgovinski sporazum ili Partnerstvo za transatlantsku trgovinu i ulaganja, a koji njegovi zagovarači predstavljaju kao ‘povijesni akt’ između SAD-a i EU-e koji će unaprijediti tržište, povećati zaposlenost i povećati europski BDP do 2027. za čak 1 posto? Ili su tu četiri slova kao četiri jahača apokalipse, kako ga predstavljaju žestoki oponenti tog potencijalnog trgovinskog sporazuma, upozoravajući kako je to sudbonosni udar na demokraciju pri kojoj će međunarodne korporacije imati veću vlast nego one državne, biti dodatno smanjena radnička prava, a na EU-tanjurima će zavladati američka GMO hrana?

Mnogi u Hrvatskoj, ali i u Europi i SAD-i, čuli su vrlo malo ili ništa o tom TTIP-u. Nije ni čudo, kada se već sedma runda pregovora između SAD-a i EU-e vodi uglavnom iza debelo zatvorenih vrata, a iza kojih provire tek šture i afirmativne službene informacije na stranicama Europske unije ili SAD-a. No u posljednje vrijeme su počele izlaziti i neke drukčije objave o TTIP-u, uglavnom dokumenti koji procure kroz ključanicu ili ispod spomenutih debelih vrata.

U subotu u svijetu prosvjed protiv TTIP-a

Tako se u kratko vrijeme u Europi, a nešto manje u SAD-i, okuplja veliki broj protivnika tog prekoatlanskog sporazuma, smatrajući ga direktnim napadom i ugrozom demokratskog sustava. Pritom se najveća pažnja usmjerava na opasnost od genetski modificirane hrane (povrće s genima ribe, insekata…, uzgojene životinje s humanim genima itd.), zbog bojazni kako će se pod pritiskom američkih korporacija srušiti aktualni manje-više visoki standardi koji priječe uvoz, proizvodnju i prodaju takve hrane na europskom tržištu. Stoga se za ovu subotu, 11. listopad, posvuda u Europi i SAD-u sprema masovni prosvjed protiv četveroslovne kratice, nazvan ukratko ‘Stop TTIP’. Kritičari u EU-i alarmiraju: ‘TTIP je puno važniji od toga koliko je snažan vaš usisivač!’

 

Njemački poziv za subotnji prosvjed protiv TTIP-a

Njemački poziv za subotnji prosvjed protiv TTIP-a

 

A za to vrijeme se u Hrvatskoj se vrlo malo pažnje posvećuje tom slučaju, kao da to s njom nema nikakve veze. Kao da nije punopravna članica EU-e. Naši se političari i dalje pretežito zabavljaju uniformama iz Drugog svjetskog rata. Izuzetak su aktivisti iz udruge Zelena akcija, koja je članica grupacije Friends od Earth (prijatelji Zemlje), a koji su se upravo oglasili i svojom javnom objavom o toj TTIP-problematici.
– Transatlantski trgovinski sporazum (TTIP) mogao bi rezultirati većim količinama GM hrane i usjeva u Europi. Unatoč pokušajima umirivanja javnosti tvrdnjama da neće doći do narušavanja europskih sigurnosnih standarda, raste zabrinutost kako će predloženi trgovinski sporazum između EU i SAD-a (poznat kao TTIP) rezultirati odobravanjem hrane kontaminirane genetski modificiranim organizmima (GMO) za ljudsku prehranu. Dokumenti koji su procurili u javnost vezano uz nedavno završene trgovinske pregovore s Kanadom, a koje mnogi smatraju modelom za sporazum s SAD-om, pokazuju da je EU već pristala na suradnju s Kanadom po pitanju odobravanja niskih razina GMO kontaminacije u hrani i sjemenu. Osim toga, u javnost je dospjelo i pismo bivšeg šefa za sigurnost hrane u EU u kojem se pokazuje spremnost na povećanje uvoza GM uljane repice u sklopu trgovinskog sporazuma s Kanadom – kažu u Zelenoj akciji.

Kampanja za prisilno uvođenje GMO-a

Naime, europske građane, koji kontinuirano izražavaju svoje protivljenje GM hrani, od GM kontaminacije u uvoznoj hrani i sjemenu trenutno štiti EU politika “nulte tolerancije” prema GM kontaminaciji u uvoznoj hrani i sjemenu. Ukoliko bude potpisan, TTIP će biti najveći sporazum o slobodnoj trgovini u povijesti, te će se u velikoj mjeri temeljiti na oslabljivanju sigurnosnih standarda i zakona koje je industrija ocijenila problematičnima, upozoravaju u ZA-i.
– Američki pregovarači i industrijski lobisti pokušavaju progurati manje stroga pravila za uvoz GMO-a, tvrdeći da pravilo o “nultoj toleranciji” predstavlja prepreku trgovini te ima štetne posljedice po američke izvoznike. Oni žele da EU odobri uvoz hrane i sjemena kontaminiranih GM sastojcima, i to čak i u slučajevima kada dotični GM materijal nije odobren kao siguran na teritoriju EU. To bi značilo da poljoprivrednici i građani ne bi znali sadrži li hrana ili sjeme koje kupuju GMO-e te bi mogli jesti neodobrene GM sastojke koji nisu prošli nikakve sigurnosne provjere. Suočena s negativnim raspoloženom javnosti prema GM hrani, biotehnološka industrija koristi svoju lobističku moć unutar ovih trgovinskih pregovora s SAD-om ne bi li otvorila europsko tržište hrani kontaminiranoj GMO-ima. Industrija time započinje svoju kampanju za prisilno uvođenje GM hrane u Europu – dramatično navode Prijatelji Zemlje.
Među rijetkim domaćim političarima koji su prozborili ponešto o ovom slučaju koji zaokuplja globalnu javnost je ORaH-ov zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec, koji je nedavno izgovorio nekoliko rečenica o TTIP-u.

‘TTIP – nedopustiva šteta europskoj demokraciji’

– Nedopustivo je da usvajamo Sporazum koji je stvoren na temelju pozadinskih pregovora i upitnih analiza. Trgovinska razmjena i ekonomska suradnja između SAD-a i EU već su znatno liberalizirane i deregulirane. Nedemokratičnost i zatvorenost pregovora ne može se opravdati rastom BDP-a od 1% do 2027. godine. Nerealne su projekcije o višim stopama zapošljavanja i gospodarskom rastu zbog usvajanja Sporazuma. Alternativne analize pokazuju kako je i ova procjena rasta neutemeljena u realnim podacima. Zabrinut sam zbog neinformiranosti i nezainteresiranosti građana Hrvatske za ovu veliku prijetnju sigurnosti naše hrane i osobnih podataka građana. Očekujem kako će hrvatska Vlada osuditi ovaj stil pregovaranja te ustrajati na transparentnosti procesa. Potrebno je reagirati što prije. TTIP je nedopustiva šteta europskoj demokraciji! – kaže Škrlec.

 

Stop TIPP kampanja u Velikoj Britaniji (foto: Facebook)

Stop TIPP kampanja u Velikoj Britaniji (foto: Facebook)

A što kažu EU-faktori? EU povjerenik za trgovinu Karel de Gucht rekao je da trgovinski sporazum neće negativno utjecati na EU pravila o GMO-ima (vidi na primjer). Na stranicama ec.europa.eu/croatia su, dakako, puni hvale za TTIP, te pozivaju hrvatske poduzetnike da ispunjavaju ankete, hrabreći ih skorim idiličnim pristupom u tzv. obećanu zemlju, na tzv. zlatno američko tržište.

EU-in idilični superoptimizam

– Europska unija (EU) i SAD trenutačno pregovaraju o sporazumu o trgovini koji se naziva Partnerstvo za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP). Cilj mu je poticati razvoj oba gospodarstva olakšavanjem prodaje proizvoda i usluga preko Atlantika – posebno za mala i srednja poduzeća i pritom, naravno, održati, visoku razinu zaštite potrošača, okoliša itd. Cilj Transatalantskog sporazuma je ukloniti barijere u trgovini i investicijama, a Europska komisije je procijenila da bi na temelju sporazuma, tržište Europske unije moglo dostići 119 milijardi Eura godišnje, dok bi taj iznos za tržište Sjedinjenih američkih država iznosio 95 milijardi. Pregovorima bi se trebalo regulirati pitanje ukidanja carina kao i drugih ne-carinskih barijera te postići regulatorna usklađenost, a vaše bi poduzeće to moglo značiti ukidanje carina koje vaši klijenti – ili mogući klijenti – u SAD-u moraju plaćati na proizvode koje izvozite. Ako uvozite proizvode iz SAD-a, to bi moglo značiti ukidanje carina koje na njih plaćate. Time bi se vašem poduzeću moglo olakšati i ispunjivanje zahtjeva u području zdravlja, sigurnosti i ostalih administrativnih zahtjeva u SAD-u, a vašim dobavljačima u SAD-u ispunjivanje zahtjeva EU-a – ističu na ec.europa.eu/croatia..
Nasuprot takvom idiličnom superoptimizmu, Zelena akcija smatra kako se EU potpisivanjem ovog trgovinskog sporazuma ne smije olako odreći svojih prava na zaštitu vlastitog okoliša i građana, a koja su utkana i u Ugovor o funkcioniranju EU, posebice u problematici GMO hrane.

 

Poziv na prosvjed u Italiji

Poziv na prosvjed u Italiji

 

– Ako EU prihvati niske razine GM kontaminacije, postoji realna opasnost da će postojeća razina zaštite biti postupno degradirana. Dokumenti koji su procurili u javnost pokazuju koliko su lako EU pregovarači, u ime udovoljavanja interesima industrije, prodali prava građana i zaštitu okoliša. Ovim putem upozoravamo na činjenicu da čak i niske razine GM kontaminacije predstavljaju prijetnju poljoprivrednicima, usjevima i prirodi te da bi promjene u procesu certificiranja mogle otvoriti vrata povećanom uvozu GM proizvoda. Kopije trgovinskog sporazuma između Kanade i EU koje su procurile u javnost, pokazuju kako je o biotehnologiji postignut dogovor o promicanju bržeg procesa za odobravanje biotehnoloških proizvoda – kažu u Zelenoj akciji, navodeći na link o toj problematici, kao i pismo povjerenika Borga o bržem odobravanju kanadske uljane repice u trgovinskom sporazumu između EU i Kanade.

Korporokracija umjesto demokracije?

Nadalje, kritičari četveroslovne kratice smatraju kako se njome posve otvara put ka tzv. korporokraciji, odnosno vladavini korporacija u nacionalnim državama iznad institucija tamnošnjih demokratski izabranih vlasti, a koji vodi ka daljnjoj prvatizaciji strateških resursa i temeljnih društvenih procesa. Jednostavno, u uvjetima tražene liberalizacije tržišta između SAD-a i EU-e korporacije bi bile u mogućnosti tužiti državu koja zbog svojih zakonskih propisa onemogućava, primjerice, uvoz GMO hrane na njezino tržište, jer joj time stvara nesagledive štete i poslovne gubitke.
Po svemu sudeći, storija o TTIP-u se tek zapliće, a u međuvremenu OVDJE možete pogledati što o svemu zaključuje FoE Europe (Prijatelji Zemlje – Europa), mreža okolišnih organizacija iz cijele Europe koje je član i domaća Zelena akcija.
Oni traže da se Europska komisija založi za isključivanje pitanja sigurnosti hrane iz pregovora o TTIP-u, ne pristane na oslabljivanje propisa koji osiguravaju zaštitu okoliša i potrošača, te da osigura potpunu transparentnost kako bi se europski građani uvjerili da njihova prava nisu ugrožena.
Zasad od te transparentnosti jedva da je bilo i ‘T’.
Preciznije: TTIP.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI