Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
GOSPODARSTVO / KULTURA
Šibenska biskupija u turističkom biznisu: Mihovil Rooms i Apartmani Galbiani

Šibenska biskupija u turističkom biznisu:
Mihovil Rooms i Apartmani Galbiani

Šibenska biskupija ispostavlja se kao ozbiljan turistički poduzetnik. U hotelu Mihovil u Mandalini, u sklopu Katoličke škole, raspolaže s 19 soba, restoranom sa 164 sjedeća mjesta i vanjskom terasom sa 150 mjesta, a u palači Galbiani, zaštićenom spomeniku kulture u povijesnoj jezgri Šibenika, na dva kata , nude se dva apartmana, svaki po 55 kvadrata

Apartmani Mihovil (Foto Tris) (10)

Nema biznisa do turističkog biznisa! Pod tu parolu uguralo se zadnjih sezona sve i sva, tkogod je imao makar i kakvu šupicu, preuredio je i iznajmio. I zaradio. Cijeneći moć novca, u trend se uključila i Šibenska biskupija. Na vrlo zanimljiv način. S tri i četiri zvjezdice… S 19 soba, restoranom za 164 osobe i vanjskom terasom sa 150 sjedećih mjesta, kongresnom dvoranom s 300 sjedala, u hotelu Mihovil u Mandalini, nadomak starog grada, te dva apartmana u palači Galbiani, zaštićenom spomeniku kulture u povijesnoj jezgri Šibenika.

Apartmani Mihovil, reklamni pano na južnom ulazu u Šibenik, malo komu je promakao s obzirom da je bio smješten na vrlo frekventnom mjestu kako bi ga svaki turist, svaki namjernik lako uočio. A kako Crkva drži korak s vremenom i modernim tehnologijama (dogmi unatoč!),  na internetskoj adresi rooms_sibenik.com (POVEZNICA)  možete pročitati i o kakvoj je turističkoj ponudi biskupijskih poduzetnika riječ.

Država obnovila palaču, Biskupija umjesto Katedralnog muzeja, uredila apartmane

Dakle, apartmani su smješteni u palači Galbiani, zaštićenom spomeniku kulture u povijesnoj jezgri grada, na Medulićevom trgu. Nalaze se na prvom i drugom katu, u iznimnom, arhitektonski slojevitom kompleksu građenom u razdoblju od gotike do baroka, s brojnim detaljima u eksterijeru i interijeru, od gotičkog portala iz 15. stoljeća, gotičke bifore i dva gotička portala okrenuta prema šibenskoj Kalelargi, te napose renesansne lođe altane, koja gleda i na more. Riječ je o poznatoj venecijanskoj krovnoj terasi, jedinoj takvoj koja je sačuvana u Šibeniku. Svaki, od dva, apartman ima oko 55 kvadrata, a sastoji se od dvije spavaće sobe, kuhinje, dnevnog boravka i kupaonice. Dakako, imaju rashladne uređaje, bežićni Internet, satelitsku TV.

Sobe (Mihovil Rooms), jedno-dvo i trokrevetne, možete dobiti u drugom turističkom objektu Biskupije, na južnom ulazu u Šibenik, u sklopu Katoličke osnovne škole (sic!), koja od prije nekoliko godina djeluje u prostoru nekadašnje vojarne Bribirskih knezova. Doduše, Grad Šibenik je od državne agencije za upravljanje državnom imovinom taj bivši vojni objekt pokušavao dobiti za druge namjene, redom općedruštvene, u interesu i na korist cijele zajednice, kao što je nova Bolnica, Vatrogasni dom, sveučilište itd. No, država je dijelom prostora bivše vojarne obeštetila Crkvu za drugu oduzetu (nacionaliziranu) imovinu. Kako bilo, Biskupija je aplicirala za rečeni prostor radi Katoličke škole, ali je u međuvremenu, uz školsku zgradu, nikao i hotel. Sa širokim spektrom ponude.

U hotelu uz Katoličku školu, 19 soba

Sobe su, kako to stoji i na web-u, uređene po hotelskom standardu, svaka s vlastitom kupaonicom, rashladnim uređajem, bežićnim internetom, satelitskom TV, a u ponudi su jednokrevetne, dvo i trokrevetne sobe. Ali to nije sve. Objekt raspolaže i s restoranom čiji je kapacitet 164 sjedeća mjesta, te  vanjskom terasom sa 150  mjesta. Biskupijski restoran nudi brojna autohtona dalmatinska jela i velik izbor vrhunskih hrvatskih vina. Tako tvrde na njihovoj internetskoj stranici, gdje ćete pročitati i da crkveni ugostiteljsko-turistički menadžement ( Mihovil d.o.o. ) organizira tradicijske proslave svih vrsta – vjenčanja, krizme, rođendane, domjenke, promocije, poslovne ručkove i večere i druge posebne prigode.

Hotel na kraju grada, iza žice bivše vojarne Bribirskih knezova, vlasništvo je Biskupije i ma koliko turistički biznis ne korespondira na najsretniji način s prosvjetnom funkcijom Crkve na istoj lokaciji (Katolička škola se nalazi uz sam hotelski objekt), ne možemo im odreći pravo da o korištenju vlastitih nekretnina odlučuju kako žele. A da Crkva ima poduzetničkog talenta i ambicija poznato je odavno.

Međutim, apartmani u palači Galbiani, spomeniku kulture usred povijesne jezgre Šibenika, neka su druga priča. Ovaj zanimljivi barokni sklop četiriju povezanih objekata između Kalelarge i Zagrebačke ulice u povijesnom Šibeniku, obnavljan je novcem državnog proračuna, pod paskom konzervatora i s finalnom muzejskom namjenom.

Apartmani Mihovil (Foto Tris) (9)

Ministarstvo kulture: Crkva nikad nije zatražila dozvolu za prenamjenu palače

– Palača je obnavljana od 2000. do 2012. Prema prihvaćenim godišnjim programima zaštitnih radova s godišnjim iznosima između 150 i 200 tisuća kuna – informirali su nas iz Ministarstva kulture. – Godišnjim programima bili su obuhvaćeni istražni konzervatorski radovi i zaštitni radovi na sanaciji krovišta, izmjeni pokrova, građevinskoj sanaciji svih pročelja te izradi zatvora, grilja na gornjim etažama palače – detaljno stoji u odgovoru Ministarstva na naš upit o sanaciji i rekonstrukciji ovog značajnog spomenika kulture.

U radove je bila uključena i sanacija krovne altane, a unutrašnji radovi nisu izvođeni. Sve se obavljalo – kažu – pod nadzorom nadležnog konzervatorskog odjela i u skladu s godišnjim programom zaštitnih radova.

– Svrha financiranja je bila obnova palače Galbiani prema uvjetima konzervatora, a namjena ovisi o vlasniku, odnosno Biskupiji, ali mora biti u skladu s uvjetima i mjerama zaštite!

Ministarstvo kulture je 2000./2001. financiralo i izradu projektne dokumentacije za Katedralni muzej u Palači, koju je izradio Dom konzalting Šibenik. Po preporuci Icomosa u postupku evaluacije aplikacije za upis katedrale sv. Jakova na svjetsku listu kulturne baštine, bio je postignut dogovor s Biskupijom šibenskom da se Katedralni (ili dijacezenski) muzej izvede upravo u palači Galbiani koja je u to vrijeme vraćena u vlasništvo Biskupije. Da su namjere bile ozbiljne, svjedoči i činjenica da je Biskupija osnovala i radnu skupinu koja je trebala izraditi muzejski postav. Ili je to bio samo manevar “da se Vlasi ne dosjete”….

Svakako, umjesto Katedralnog muzeja, Crkva se odlučila za apartmane, jer nema biznisa do turističkog biznisa… Samo, za neku drugu namjenu od nadležnog Konzervatorskog odjela nikada nije zatražila dozvolu, ističu u Ministarstvu, a što je bila dužna učiniti!

I tako je danas palača Galbiani vrlo spretno i racionalno iskorišten poslovni prostor: u prizemlju je u najmu prodavaonica cipela i pivnica, a na dva kata – apartmani. Da Biskupija ima koju kunu, da joj se nađe. Možda ukinu vjerničke milodare. Ili državi, koja temeljem Vatikanskih ugovora netransparentno financira Crkvu novcem poreznih obveznika, počnu plaćati poreze. U proteklih 15 godina država je Katoličkoj crkvi dala milijarde kuna, a bogme i bar još toliko kroz povrat brojnih nekretnina. A Crkva državi? Duhovnu obnovu?

Pogled s prozor apartmana (izvor rooms-sibenik.com)

Pogled s prozor apartmana (izvor rooms-sibenik.com)

 

Šibenska biskupija, don Marinko Mlakić : Sve djelatnosti Biskupije u skladu sa zakonom

 

– Istina je da je Biskupija planirala palaču Galbiani urediti kao Katedralni muzej i da su u tom pravcu, u suradnji s nadležnim konzervatorom, bili poduzeti određeni koraci oko izrade projektne dokumentacije – stoji u „odgovoru bez odgovora“ Šibenske biskupije.- Međutim, vrlo brzo se uvidjelo- navodi se –  da je to investicija za koju Biskupija nema dovoljno sredstava i da ih nije moguće osigurati iz drugih izvora. Zbog toga – objasnit će nam  don Marinko Mlakić – do daljnjega se odustalo od te ideje, a Katedralni muzej će biti uređen u crkvi sv. Barbare nakon njezine obnove. U međuvremenu je palača Galbiani, koja je Biskupiji vraćena u veoma lošem stanju, sanirana kako bi se spriječilo njezino daljnje propadanje .

– Sve djelatnosti Biskupije – diplomatski će don Marinko Mlakić – koje spominjete u vašem dopisu (turističko-ugostiteljska djelatnost, op.a.), obavljaju se u skladu sa zakonom.

(H. Pavić)

Restoran hotela Mihovil (izvor: rooms-sibenik.com)

Restoran hotela Mihovil (izvor: rooms-sibenik.com)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI