Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
Premijer i ostali u San Joseu (izvor: vlada.gov.hr)

Premijer u ‘centru svjetske pameti’:
Kad je uvedena željeznica u Hrvatsku, najviše su prosvjedovali kočijaši…

Premijer i ostali u San Joseu (izvor: vlada.gov.hr)
Premijer i ostali u San Joseu (izvor: vlada.gov.hr)

Premijer i ostali u San Joseu (izvor: vlada.gov.hr)

– Velike se promjene događaju u svijetu kojih možda nismo ni svjesni i zato je ovo jedno od mjesta na kojem treba biti i vidjeti kakve koristi možemo izvući. Mi nismo ovdje došli kao kupci, jer Cisco prodaje kako u drugim državama tako i u Hrvatskoj i nikakvih ugovora te vrste nema, ali sam razgovor s ovim ljudima koji su svjetski prvaci u svom poslu i od kojih možemo imati koristi je nešto što vrijedi nekoliko dana u Americi. Sad idemo dalje: Oracle, IBM, Hewlett Packard. Prema tome, ovo je centar svjetske pameti, jer stvari koje se događaju, koje se mijenjaju, koje se začinjaju ovdje, su nešto u što se treba uključiti na vrijeme – ustvrdio je premijer Zoran Milanović u San Joseu na tjednoj turneji po SAD-u (vidi tekst na TRIS-u), odnosno po predstavništvima vodećih korporacija koji se tiču informatičke tehnologije.

Virtualni ministar financija

Tako se u u San Joséu sastao s predsjednikom Uprave i glavnim izvršnim direktorom korporacije Cisco Johnom T. Chambersom, a onda i s višim potpredsjednikom korporacije Cisco Chuckom Robbinsom i izvršnim potpredsjednikom korporacije Cisco Wimom Elfrinkom, kako obavještavaju iz Vlade RH. Zanimljivo je i kako se premijer Milanović u dalekom San Joseu uspio susresti i sa svojim ministrom financija Borisom Lalovcem, premda je ovaj u tom trenutku bio u Zagrebu.
– Tijekom posjeta kompaniji, u prigodi predstavljanja nove tehnologije, predsjednik Vlade Milanović javio se video-vezom u Cisco Systems u Zagrebu ministru financija Borisu Lalovcu. Naime, predstavnici Cisca prezentirali su hrvatskom izaslanstvu što je tzv. ‘immersive tele-presence’, gdje je polovina ovalnoga stola stvarna i za njim sjede sudionici razgovora, a druga je polovina ‘virtualna’ i na ekranima se vide sudionici razgovora koji nisu fizički prisutni u prostoriji – pojasnili su okolnosti tog elektronskog susreta u Vladi RH.
Premijer Milanović je upitan što će Hrvatskoj donijeti sastanci u SAD-u, te što se sve moglo doznati na raznim prezentacijama koje su priredili korporativni informatičari.

‘Svašta pomalo…’

– Svašta pomalo. To su sve procedure koje povećavaju produktivnost i donose veću zaradu. Ali ne prolaze bez kompliciranih društvenih dogovora, utječu na vrstu i broj radnih mjesta – rekao je Zoran Milanović.
Ostalo je zasad nejasno što su to ‘komplicirani društveni dogovori’, pa se može tek nagađati radi li se o nekim novim tzv. javno-privatnim partnerstvima, a koje mnogi nazivaju i zabarušenom privatizacijom. Nadalje, znači li ‘utjecaj na vrstu i broj radnih mjesta’ njihovo povećanje ili pak smanjenje usljed dodatne digitalizacije, robotizacije i informatizacije ljudskoga rada ili je to pak nagovještaj spasonosnih investicija u hrvatsku IT industriju.
– Ali ako stojijmo na mjestu ništa se neće promjeniti. Kad je uvedena željeznica u Hrvatsku, prije 130 godina, najviše su prosvjedovali kočijaši koji su ostajali bez posla. Tako je to. I političari ostaju bez posla svako četiri godine. Dok se radi treba raditi… – poručio je iz Sjedinjenih američkih država premijer Zoran Milanović.
Uzgred, 130 godina kasnije upravo je ukinuta još jedna linija putničkih vlakova između Splita i Zagreba, ovaj put ‘noćna pruga’, a zbog toga ne prosvjeduju  kočijaši nego putnici i željezničari.
Iščupani pragovi u Kninu (foto H. Pavić)

Iščupani pragovi u Kninu (foto H. Pavić)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI