Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
Predsjednik Valde RH i predsjednik SAD-a (foto: Twitter/Vlada RH)

Prekooceanski informatički tjedan:
Premijer, dva ministra i petnaestak dužnosnika s kompjuterskim glavešinama

Predsjednik Valde RH i predsjednik SAD-a (foto: Twitter/Vlada RH)
Predsjednik Valde RH i predsjednik SAD-a (foto: Twitter/Vlada RH)

Predsjednik Valde RH i predsjednik SAD-a (foto: Twitter/Vlada RH)

Premijer, dva ministra i još petnaestak dužnosnika kreću put Sjedinjenih američkih država, netom nakon što se iz istih vratio predsjednik RH dr. Ivo Josipović, a tamo će se uglavnom sastajati s čelnicima nekih korporacija koje se poglavito bave informatikom. Na internetskim stranicama Vlade RH je objavljen detaljan program prekooceanske turneje predstavnika hrvatske vlasti, sudeći po kojemu bi se Vladina družina mogla nasititi informacija o informatičkoj industriji, ali bi se moglo očekivati i kako bi Hrvatska mogla postati nova glavna ekspozitura Silicijske doline u Europi.

– Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović boravit će u posjetu Sjedinjenim Američkim Državama od 28. rujna do 4. listopada 2014. godine. Tom će prilikom posjetiti pet vodećih američkih IT kompanija: Microsoft, Cisco, Oracle, HP i IBM te će se sastati s hrvatskom zajednicom u Seattlu. U pratnji predsjednika Vlade bit će ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar i ministar zdravlja Siniša Varga. U izaslanstvu Vlade Republike Hrvatske bit će i Tomislav Saucha, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Nikola Jelić, glasnogovornik Vlade, veleposlanik Neven Pelicarić, savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku i Spomenka Rakušić, savjetnica predsjednika Vlade za gospodarstvo – najavljuju iz Vlade RH.

Opet – kompjuter

Prvi dan, nedjelja, ipak počinje nešto ležernije, bez priča o softveru i hardveru: u Gig Harboru će se naše izaslanstvo sresti s tamnošnjom gradonačelnicom Jill Gurnesey i s predstavnicima tamnošnje hrvatske zajednice, a onda kasnije istog dana u Seattleu ga prima Zajednica Hrvata, a koja će valjda biti pristojnija prema čelništvu iz domovine nego što je to bila grupica onih iz Australije prošle zime.
No potom kreće svojevrsni ‘informatički tjedan’; u ponedjeljkak se Milanović i ostali sastaju s izvršnom potpredsjednicom i financijskom direktoricom korporacije Microsoft Amy Hood, pa onda s korporativnim potpredsjednikom i glavnim savjetnikom korporacije Microsoft Richom Sauerom.
U utorak – opet kompjuteri: u San Joseu Milanović razgovara s predsjednikom Uprave i glavnim izvršnim direktorom korporacije Cisco Johnom T. Chambersom, pa s višim potpredsjednikom korporacije Cisco Chuckom Robbinsom i izvršnim potpredsjednikom korporacije Cisco Wimom Elfrinkom. No to nije sve, Milanović i kolege poslijepodne sastanče s glavnim izvršnim direktorom korporacije Oracle Markom Hurdom.
Nema odmora za našu delegaciju: u srijedu ih u svojem uredu prima opet jedna istaknuta rukovoditljica informatičke korporacije: predsjednica Uprave i glavna izvršna direktorica korporacije HP (Hewlett Packard) Meg Whitman.

Day off od tipkovnica i čipova

Nakon šefice HP-a, naše izaslanstvo ipak ima i jedan day off od čipova i tipkovnica, u najavi programa četvrtak je prazan, pa bi to moglo biti vrijeme za opuštanje i eventuani posjet nekoj od američkih atrakcija poput Disneylanda, Grand Canyona, Hollywooda, Las Vegasa ili nečem sličnom. Bolje i to nego da taj dan bude iskorišten za lobiranje kako bi Hrvatska, odnosno naš Jadran, Lika, Dinaridi i Slavonija postala nova američka naftna bušotina, s obzirom da upravo to naš državni vrh grozničavo čini u posljednje vrijeme prilikom svakog susreta s američkim i drugim dužnosnicima.
Nakon toga, u petak, 3. listopada, naše društvo leti u New York, gdje će ih opet u informatička kliješta uhvatiti glavni direktor za javni sektor korporacije IBM Chuck Prowe, te direktor za javni sektor korporacije IBM za središnju i istočnu Europu Timothy Gunnell. a onda i potpredsjednik korporacije IBM Dion Rudnicky.
U Vladi RH otkrivaju imena i drugih predstavnika hrvatskog izaslanstva koja putuju po SAD-u.

Ubrzani tečaj s informatičkim glavešinama

– Tijekom i po završetku najavljenih sastanaka predsjednika Vlade Zorana Milanovića sa čelnicima spomenutih kompanija, predstavnici zainteresiranih hrvatskih državnih institucija i kompanija održat će niz paralelnih radnih sastanaka i stručnih prezentacija s predstavnicima i stručnjacima navedenih IT kompanija. Na njima će sudjelovati, s hrvatske strane, Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Darko Parić, pomoćnik ministra uprave Republike Hrvatske, Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost, Tatjana Prenđa Trupec, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNet-a, Ivan Marić, zamjenik ravnatelja SRCE-a, Ozren Pezo, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za informacijsku tehnologiju, Marija Vukelić, izvršna koordinatorica službe za privlačenje investicija i Hrvoje Somun, predsjednik Uprave APIS IT-a – vele u Vladi RH.
U svakom slučaju, bit će vrlo zanimljivo čuti dojmove našeg izaslanstva po povratku s prekooceanskog intezivnog informatičkog doživljaja, te hoće li on našoj zemlji donijeti informatički, gospodarski i svakojaki procvat, kao što bi bilo za očekivati nakon ovakvog vrlo intezivnog  ubrzanog ‘tečaja’ s glavešinama iz svjetskog informatičkog biznisa.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI