Neovisni novinarski portal
5.5.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Luka Burilović, predjsednik HGK

L. Burilović:
HGH posjeduje 918 umjetničkih djela vrijednih 8. 893.200 kuna

Luka Burilović, predjsednik HGK

„Troškovi naknade zaposlenicima i vanjskim suradnicima smanjeni su za 3,30 milijuna kuna, a troškovi telekomunikacija za 2 milijuna. Troškovi za digitalizaciju usluga i tiska do kraja godine smanjit će se, očekuje se, za  oko 2 milijuna kuna, a 1,5 milijuna kuna uštedjet će se od centralizacije računovodstva“. Rekao je to predsjednik HGK Luka Burilović na Skupštini HGK održanoj 14. listopada u HGK na kojoj je predstavio program nastavka reforme. Priopćeno je to iz službe za komunikacije i izdavaštvo HGK.

Luka Burilović, predjsednik HGK

Luka Burilović, predjsednik HGK

HGK dosad uštedjela 16, 6 milijuna kuna

Konkretno, radi se o smanjenju kompletnih troškova poslovanja, odnosno daljnjim uštedama, centralizaciji nabave i računovodstvenih i financijskih usluga. Burilović je podsjetio kako se u prvoj fazi reforme HGK uštedjelo 16, 6 milijuna kuna, dok je broj organizacijskih jedinica i direktora smanjen sa 17 na 8. Vraćeni su svi automobili više klase te je smanjen broj zaposlenih za čak 25 posto iako je tkz. clean start nalagao smanjenje od 10 posto.

HGK posjeduje 918 umjetničkih djela procjenjene tržišne vrijednosti oko 8. 893. 200 kuna

Rebalansom financijskog plana poslovanja za 2014. godinu planirani su ukupni prihodi u iznosu od 164,50 milijuna kuna što predstavlja 8 % manje u odnosu na planirani prihod. Ukupni rashodi u 2014. godini planirani su u iznosu od 165, 51 milij una kuna što predstavlja smanjenje od 27 % u odnosu na ostvarene rashode od 226, 22 milijuna kuna u 2013. godini. Sačinjen je izvanredni popis imovine i obveza Hrvatske gospodarske komore. Od 918 umjetničkih djela koja su utvrđena, iznos tržišne vrijednosti procijenjenih iznosi 8. 893. 200 kuna.

Neće politika u “HGK butigu”

Osvrnuvši se na prijedlog novog Zakona o HGK o kojem se posljednjih dana govori u medijima, Burilović je istaknuo kako da neće dopustiti upliv politike i udar na višestoljetnu neovisnost ove institucije. „Neću dopustiti omalovažavanje Skupštine jer ovdje sjede najbolji među nama. U Komoru je dobrodošla isključivo gospodarska politika oko koje će se okupiti svi društveni akteri i čija će provedba potaknuti gospodarsku aktivnost i olakšati poslovanje poduzetnicima. U tom smislu želim apelirati na potrebu pravne sigurnosti u društvu. Učestale promjene zakona na vrhu su istaknutih problema u poslovanju naših poduzetnika. Mijenjanje papira neće promijeniti stvari nego suštinska promjena pristupa i hvatanja u koštac s problemima u stvarnosti. Pravna sigurnost pretpostavka je ekonomskoj stabilnosti kojoj svi težimo“, rekao je Burilović.
Gospodarstvo i dalje u dubokoj recesiji
Predsjednik HGK ističe kako je hrvatsko gospodarstvo, u okolnostima postupnog oporavka globalne i europske ekonomije, i nadalje u dubokoj recesiji o kojoj govori i BDP koji pada šestu godinu za redom, a upitan je i rast u sljedećoj. Jedan od bitnih faktora makroekonomske nestabilnosti i posljedica neadekvatne makroekonomske politike je i javni dug koji je dosegao iznos od 224, 6 milijardi kuna što je oko 68 % BDP-a. Već smo lani probili Maastrichtsku granicu od 60 %.
I dalje “prvaci u zadnjim mjestima”
Ulaskom u EU iskoristili smo samo 22 % od 10 milijardi eura iz EU fondova u sedmogodišnjem razdoblju. I dalje smo prvaci u zauzimanju posljednjih mjesta na ovakvim ljestvicama. „Završena je prva faza reforme HGK i rezultati se već vide. Danas smo predstavili njen nastavak i obećavam da ćemo ju jednako intenzivno i sustavno provoditi i dalje, izjavio je na kraju skupa prvi čovjek HGK.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI