Neovisni novinarski portal
20.4.2024.
KOMENTARI / POLITIKA
Minisitar zaštite okoliša  Mihael Zmajlović (Foto: H. Pavić)

Na ekstravagantni luksuz vladinog “pionira” Mihaela Zmajlovića, premijer bez teksta!

Minisitar zaštite okoliša Mihael Zmajlović (Foto: H. Pavić)

34. obljetnica NP Kornati (Foto H. Pavić) (5)E sad je dosta! Taj pubertetski političar ekstravagantnih prohtjeva i skorojevićevskih manira, koje zadovoljava na teret države, notorni ministar Mihael Zmajlović, postao je iritantan preko svake mjere. Umjesto da brine o očuvanju okoliša i prirode, taj se razmeće kraljevskim standardom i luksuzom kao da ga plaća iz vlastita džepa, poput kakva bogatog razmaženog nasljednika! Najprije je urede ministarstva i pratećih institucija, pod motom „skuplje je jeftinije“ odlučio preseliti u blještavi, ostakljeni Zagreb Tower, koji je u njegovoj svijesti nepobitni simbol prestiža i statusa rezerviranog samo za „odlikaše“, i državu uvalio u  višemilijunski trošak. A sada se otkriva i kako mu je luksuzno parkirališno mjesto svojevrstan fetiš!? Pa taj je potpuno izgubio busolu.

Svojim neodmjerenim, bahatim stilom koji ne mari ni za krizu ni za siromaštvo građana ,  Zmajlović sječe granu na kojoj sjedi i s koje bi, da je dosljednosti i pameti, već tresnuo na pod! Ali, kod nas za drsku rastrošnost na teret poreznih obveznika, nema sankcija…

Ima li uopće pilota ( premijera) u ovom samoubilačkom avionu( vladi)? Je li predsjednik Vlade ostao bez glasa, bez teksta? Je li bolestan? Možda je izgubio kontakt s kontrolorima leta ( ministrima) ? Ili je abdicirao, ali se ta činjenica još krije od javnosti e da ne bi nastupio kaos? Što se događa sa Zoranom Milanovićem koji ni glasa ne pušta dok mu ministri „nabijaju rogove“? Je li već potpuno ispustio komande iz ruku, pa gdje njegova letjelica sleti, dobro sleti…? Ergo, zašto se sve ovo pitam?

Gdje je  ( nestao ) premijer?

Da je samo suočen s „braniteljskom pobunom“ koja već uzima i žrtve, morao bi se narodu ukazati i jasno, uvjerljivo izložiti što je istina, a što podmetanje. Morao bi intervenirati. Odlučno, argumentirano, čvrsto. Časno i hrabro. Presjeći taj lanac nesreće koji se širi zemljom baš kao da vlasti i nema. Ali, kako vidimo Zoki nije kadar reagirati niti na osiljenog „pionira“ Zmajlovića kad usred prekomjernog deficita i puzajućeg „grčkog sindroma“ razbacuje državni novac na osobnu kupaonicu uz uredski prostor. Ili kad svoje vozilo sprema u grijani garažni prostor rezerviran za one „najbolje“. Kad brani neobranjivo, uvjeren kako je sve građane uspješno preveslao tezom o uštedi od 3,5 milijuna kuna godišnje na nepotrebnom, kompleksaškom luksuzu, samo zato što je svoju resornu „rakovu djecu“ okupio na jedno mjesto. Ali, u skupi iznajmljeni prostor, umjesto da se lati obnove državnog i time trajno riješi pitanje smještaja za ministarstvo i pridružene „ okolišne članice“.

Na Zmajlovićevu neprilagođenost i aroganciju, premijer ni riječ da bi rekao. Valjda ministar zna što radi, možda misli u sebi… I šuti. A karavana prolazi i donosi nam novi ministrov raskošni trošak. Kako pišu domaće tiskovine, Državna revizija u izvješću za 2013. otkriva da je jaskanski japi samo za parkiranje potrošio čak 610 tisuća!? Neke računice govore da je moglo biti i deset puta manje. Treba doista imati drskosti za takvo što. I preživjeti na ministarskom stolcu. I još narod uvjeravati kako u svom radu uvijek postupa sukladno zakonu ali i moralnim normama.

Moralni jaskanski japi i paranoični ministar Varga

– Postupam moralno, no mislim da nije primjereno da ja sam za sebe komentiram pitanje moralnosti- izjavio je u ožujku u Provjerenom, Nove TV, kada se u fokusu javnosti našlo njegovo pogodovanje bratiću za oko 180 tisuća kuna. Jasno da nije uputno da taj govori o moralu, jer je, sudeći po svemu, za njega to apstraktna imenica.

Ali, što je s prvim ministrom, Zoranom Milanovićem? Je li moguće da mu je takav profil suradnika nezamjenjiv? Ili je premijer, poput kamikaze, odlučio letjeti sa svojom posadom do posljednje kapi goriva? Zar ga još ima u tom nekontroliranom avionu?

Eno, i ministar zdravlja plaća 50-60 tisuća kuna detektivsku agenciju kako bi otklonio svoju paranoju da mu je ministarstvo okićeno prislušnim bubama. Zato informacije cure iz njegova resora. Ali, taj zna tome stati na kraj. Čovjek ima iskustva s privatnim istražiteljima. Za iste poslove koristio ih je i dok je vodio HZZO. Čega se ministar Varga boji? Zar zbilja strahuje od curenja podataka iz ministarstva, ili strahuje od publiciranja vlastitih riječi?

SDP kolekcionira poraze i čuva loše ministre

Za SDP je u zadnje tri godine poraz postao – standard. Izgubili su sve izbore koji su održani otkako su došli na vlast. Mnogi se klade na još jedan njihov debakl i na idućim parlamentarnim izborima za godinu dana. SDP kolekcionira poraze i čuva loše ministre. Sasvim dobrohotno predlažem premijeru, kad već gine, neka to bar bude časno. Neka odreže vladine suhe grane napadnute kojekakvim neprizemljenim parazitima jer se na njih ne da osloniti. Neka  pokuša onu svoju letvicu podići, ne baš visoko, ali bar koliko -toliko iznad zemlje. Jer, prenisko je pala. I to će biti bolje od ovoga što sada (ne) čini…

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI