Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
Branitelji traže smjenu na čelu svog Ministarstva!

Branitelji traže smjenu na čelu svog Ministarstva!

Prosvjed branitelja koji je organizirala Udruga stopostotnih HRVI nastavlja se već treći dan. Bdiju ispred zgrade Ministarstva u Savskoj ulici 66 u Zagrebu i traže smjenu ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika ministra Bojana Glavaševića. 

Branitelji se okupljaju u strahu od smanjenja prava (Foto: Facebook HVIDR-e)

Branitelji se okupljaju u strahu od smanjenja prava (Foto: Facebook HVIDR-e)


Čelnike Ministarstva branitelja prosvjednici optužuju da nisu napravili ništa kako bi zaštitili njihova prava, te da nastoje izjednačiti branitelje i agresore na Hrvatsku. Nažalost, prosvjed branitelja, među kojima veći dio trpi teške zdravstvene posljedice rata, u utorak navečer je rezulturao prvom žrtvom – preminula je  prosvjednica Nevenka Topalušić (60), i sama stopostotni hrvatski ratni vojni invalid.  Ona je bila pripadnica Gromova i nakon ranjavanja kao stopostotni ratni vojni invalid prve skupine je ostala prikovana uz kolica. Unatoč tome sudjelovala je u prosvjedima branitelja od ponedjeljka. Prosvjednici okupljeni ispred zgrade Ministarstva su minutom šutnje i paljenjem svijeća odali počast preminuloj heroini. Matić je bio rekao da ga branitelji nisu postavili za ministra, pa ga neće ni smijeniti, te da će otići ako skupe 250.000 potpisa. No branitelji su poručili da se neće maknuti. Od ponedjeljka spavaju na ulici. Ministarstvo branitelja naknadno se oglasilo pomirljivijim priopćenjem.

– S obzirom na glasine i spekulacije koje su pojavile u posljednjih nekoliko dana o ukidanju kategorija hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata s 20, 30 i 40% tjelesnog oštećenja, smanjenju stečene razine prava te smanjenju mirovina, što je zatim određen broj hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji nagnalo na prosvjed ispred Ministarstva branitelja, želimo svim hrvatskim braniteljima, dragovoljcima, ratnim vojnim invalidima i članovima njihovih obitelji odlučno poručiti kako nema niti govora o ukidanju pojedinih prava ili smanjenju mirovina.

Ni ministar Predrag Matić, ni zamjenica ministra Vesna Nađ, kao ni pomoćnik ministra Bojan Glavašević nikada i nigdje nisu govorili o ukidanju ili smanjivanju postojeće razine prava koja hrvatski branitelji imaju. Također, pravno ukidanje pojedinih kategorija braniteljske i stradalničke populacije ili smanjenje postojeće razine materijalnih i drugih prava nije bilo tema niti jednog drugog tijela Vlade Republike Hrvatske. Stoga, još jednom hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji poručujemo kako razloga za prosvjed nema – stoji u Obavijesti na internetskim stranicama Ministarstva branitelja.10712810_1545246182357683_8792356346118490351_n

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI