Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
EKOLOGIJA
U Pađenama se opet uništavaju ubojita sredstva, MORH tvrdi kako se okoliš štiti

U Pađenama se opet uništavaju ubojita sredstva, MORH tvrdi kako se okoliš štiti

Mine (Wikimedia Commons)

Mine (Wikimedia Commons)

Od danas pa sljedećih tjedan dana bi žitelji kninske okolice, posebice oni koji žive u blizini vojarne Pađene, mogli povremeno čuti eksplozije i detonacije bombi, streljiva, mina i sličnih ubojitih sredstava.

– Na području vojno skladišnog kompleksa (VSK) „Pađene“ Knin, u vremenu od 22. do 30. rujna 2014. godine pripadnici Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga RH provest će svakodnevno organizirano uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (UbS),  pronađenih prilikom pirotehničkog pregleda i razminiranja VSK „Pađene“ Knin. Sredstva će bti uništena na mjestu za uništavanje prikupljenog UbS-a, te se uslijed vremenskih utjecaja, vjetra i kiše, mogu čuti pojačane eksplozije (detonacije). U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika (kiša, jak vjetar, snijeg) radovi se iz sigurnosnih razloga neće provoditi. Uništavanje se provodi sukladno postojećim propisima, standardima i odobrenim procedurama, koje su usklađene sa zakonskim propisima iz područja zaštite okoliša – ističu u Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.
Unatoč navodima kako se ‘uništavanje provodi sukladno postojećim propisima, standardima i odobrenim procedurama, koje su usklađene sa zakonskim propisima iz područja zaštite okoliša’, ekološke organizacije u zemlji su više puta upozoravale kako se mjesto uništavanja eksplozivnih sredstava nalazi u ekološki vrlo osjetljivom kraju, krškom krajoliku kojeg odlikuje veliki broj podzemnih vodotokova. Postavljalo se i pitanje je li ova lokacija uistinu podesna za djelatnosti u kojima se barata toksičnim i eksplozivnim tvarima koje bi, ukoliko ne budu zbrinute na propisan način,  mogle imati vrlo loš učinak na okoliš.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI