Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
POLITIKA
U HSP-u dr. Ante Starčević zaboravili da su dio vlasti koja je “Azimutom” biskupa “nažuljala”

U HSP-u dr. Ante Starčević zaboravili da su dio vlasti koja je “Azimutom” biskupa “nažuljala”

Konferencija za novinare gradonačelnika dr. Željka Burića- Prva godina mandata (Foto H. Pavić) (21)

Dugo su „starčevićanci“ kuhali što bi i kako bi, dok ih nije „svitovala mati“,  kako se post festum šibenske ljetne “afere Azimut” oštro, ma i od svojih (šibenskog dogradonačelnika Nikice Penđera), moraju distancirati. Jer s bezočnim, drskim napadom “na mons. Antu Ivasa i cjelokupnu Katoličku crkvu, kako u Šibeniku tako i cjelokupnoj Šibenskoj biskupiji, koji su za cilj imali blaćenje i diskreditaciju samog oca biskupa i svih svećenika, redovnica, redovnika i vjerničkog puka Šibenske biskupije“, dakako HSP AS ne može se tek tako, stoički miriti. O tomu su, da se znade, izvijestili pučanstvo hrvatsko i napose „starčevićansko“, u najboljoj maniri ostrašćenog, arhaičnog hrvatskog pisma i jezika koji „korienski“ traga za crvenim aždajama, avetima jugokomunizma i mrziteljima svetog hrvatskog imena i znamenja.

Pa kaže: Smatramo da u gradu Šibeniku postoji i više nego dovoljno kvalitetnih mladih ljudi, te „pomoć“ koja je Gradu pružena od strane izmanipuliranih pojedinaca i skupina nije potrebna, već samo odaje krivu sliku. Te pojedince (aludira se na one okupljene oko Azimuta) smatramo produženom rukom mračnih sila koje se ne mogu pomiriti s Državom Hrvatskom stvorenom na žrtvi i krvlju hrvatskog naroda, te zbog svojih frustracija ne biraju ni cilj ni sredstva. Pod maskom kulture i noćnog života napadaju Katoličku Crkvu, jedini branik hrvatske opstojnosti i samostalnosti već 14 stoljeća, a posebno u današnje vrijeme“. Tako to pišu, a tko zna što li i da li uopće misle, u Županijskom vijeću HSP AS Šibensko-kninske županije, „skromno“ se zaklanjajući iza apstraktnog kolektiviteta stranačke organizacije. A kad su se tako dobro zaklonili, nije im trebala ni velika hrabrost, a niti pamet da na kraju ovog opskurnog, regresivnog i mržnjom natopljenog priopćenja ispale i svoj zadnji ubojiti metak.

Pa će „poentirati“: „Ovakvo huškanje na prosvjede, te kojekakva organiziranja i prijetnje, samo štete gradu Šibeniku, turističkom središtu Dalmacije, a ovakvo vrijeđanje Katoličke Crkve je ravno pogotku u kupolu katedrale sv. Jakova u rujanskom ratu 1991. godine od protivnika hrvatske slobode i nezavisnosti.“

Potpuno bezumno, politički potrošeno streljivo čije se punjenje posve „uplijesnilo“, baš kao i ideja dr. Ante Starčevića pod paskom njegovih novokomponiranih sljedbenika koji ga jedva po slici prepoznaju, a o njegovoj političkoj misli teško što da znaju. Svakako otac hrvatskih pravaša posramio bi se ovakvog teksta i njegovih poruka, a takve udvorničke, snishodljive sljedbe koja biskupovu naklonost kupuje bezmalo njegovom zaživotnom beatifikacijom, javno bi se odrekao. Na njihovo licemjerje za glavu bi se uhvatio… Jer, nitko nije tako oštro i argumentirano inzistirao na negativnoj ulozi klera u hrvatskom nacionalnom i političkom životu kao Starčević, kojega su klerikalci nazivali „buntovnikom, neznabožcem i antikristom“. Starčević je bio veliki kritičar katoličke crkve jer je smatrao da ona kulturno unazađuje hrvatski narod, da služi tuđinskim ugnjetačima Hrvatske, a da je vjerska podjela na katolike i pravoslavce sjeme zla koje pogoduje širenju nacionalnog razdora. A sve to današnji kvazistarčevićanci niti znaju niti žele znati. Pa se imenom Ante Starčevića kao ukrasom koriste. I što sad?

HSP AS je koalicijski partner šibenskog HDZ-a s kojim obnaša vlast u gradu. Pače, kao dio koalicijskog deala, ni kriv ni dužan njihov je čovjek,  prodavač obuće Nikica Penđer, u stolac dogradonačelnika Šibenika prije godinu dana zasjeo. I zajedno  s gradonačelnikom Željkom Burićem (HDZ), kojega je Biskupija u ime obrane mons. Ivasa, „na stup srama pribila“, jerbo je „oca biskupa“ nazvao građaninom Šibenika (!?), pa mu sada, navodno, stranka i Karamarko rade o glavi, s Azimutom je ljetni program u gradu dogovarao. Za njega i zadužen naš je „pravaš“ bio, jer mu je resor društvenih djelatnosti u opisu posla.

Zašto „pravaš“ Penđer nije još lani, kad je Azimut s noćnim ljetnim programom započeo, reagirao i svaku primisao buke pod biskupovim prozorima otklonio? Što ga je priječilo da ove godine na tu neprikladnost ne upozori? Ta gdje je njemu, tako ispravnom i bogobojaznom, pamet bila?! I treba li je u politici danas uopće? Ili je dovoljno biti prijetvorni, prevrtljivi stranački licemjer da bi se (pre)daleko stiglo i s visoka pametnijima i obrazovanijima od sebe lekcije iz povijesti, kulture, domoljublja dijelilo? I mi se pitamo zašto smo u blatu do koljena, duboko podijeljeni i jedni spram drugih neprijateljski raspoloženi, zašto grcamo u recesiji šest-sedam godina i izlaza ne vidimo? Zato što su naši političari konzenkventni rezultat negativne selekcije,  to su jedine „mračne sile“ u ovoj zemlji i jedini „protivnici njezine slobode i nezavisnosti“.  I samo stanje nereda, podijeljenosti i tenzija njihovim interesima odgovara. A Azimut, to je neka sasvim druga, sporedna priča…

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI