Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
POLITIKA
Župan Pauk i ravnateljiva ZJZŠKŽ (Foto: H. Pavić)

Šibenska voda nije otrovna, ali je treba prokuhavati

Župan Pauk i ravnateljiva ZJZŠKŽ (Foto: H. Pavić)

Nakon dobrih nalaza ispitivanja kvalitete vode pristiglih od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo šibensko-kninski župan Goran Pauk obznanio je da šibenska voda nije otrovna i raspustio je Stožer za zaštitu i spašavanje. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije upozorava kako će vodu još danima trebati prokuhavati.

Goran Pauk i Suzi Vatavuk (Foto H. Pavić) – Odjelu za kemiju voda i zdravstvenu ispravnost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostavljena su četiri uzorka s izvora Jaruga i šibenskog vodovoda, dostavljeni su na propisan način u propisanoj analizi sa slijedećih lokacija: Centralni bunar crpilišta Jaruga, lokacija mreže u Grebaštici, lokacija mreže u Vodica i u Šibeniku. Analiza pokazuje da su sve izmjerene vrijednosti svih metala, organskih otapala, deterdženata, cijanida, pesticida, i to organoflornih, organofosfornih i triazinskih, te polifloriranih bifenila, poliaromatskih ugljikovodika bile unutar višegodišnjeg prosjeka i sve su bile ispod maksimalno dozvoljenih koncentracija  koje propisuje Pravilnik o prametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju Zakona o vodi za ljudsku potrošnju. Potpisano od voditelja odjela dr. sci Željka Dadića. S tim zaključujemo ovu priču o onečišćenju vode na vodocrpilištu Jaruga, raspuštamo Stožer za zaštitu i spašavanje i obustavljamo akciju podjele vode stanovnicima županije – rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Zahvalio građanima na razumijevanju. Zadovoljan je svime što je učinjeno da bi se građanstvu osigurala voda, te uvažava kritike zbog nedostatka informacija. – Ovo nam je škola i opomena da moramo u budućnosti vrlo ozbiljno pristupiti sprječavanju ovakvih događanja. Apeliram prema Vladi RH da se više uključi u zbrinjavanje kriznih ekoloških točaka na području Šibensko-kninske županije, a imamo ih tri: Područje DIV-a, odnosno lagune u Kninu, koje se najčešće veže za DIV, ali ima veze i s željeznicama, područje TEF-a u Šibeniku i područje bivše tvornice aluminija Lozovac. Sve te lokacije traže zbrinjavanje terena, sanaciju i čišćenje – rekao je Pauk.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-knisnke županije Suzi Vatavuk prevela je županove riječi i rekla kako se povlači preporuka o nekorištenju vode za piće, kuhanje i osobnu higijenu, ali da će je slijedećih dana ipak trebati prokuhavati prije konzumacije.

– Zbog nekorištenja vode u vodovodnom sustavu sada je došlo do zamućenja. Voda u mreži se stalno prati, a po mikrobiološkim pokazateljima je ona sada u redu, ali pokazatelji zamućenja u 14 sati bili su na razini 9 (do 5 je dozvoljeno), pa je dana preporuka da se voda koristi za piće nakon prokuhavanja i taloženja. To dakle nema veze s ovom cijelom situacijom od prije, ali zbog toga jer se voda nije koristila, odnosno koristila se u manjem opsegu, zamućenje je došlo u mrežu. Vodovodu je dana preporuka da se voda na krajnjim točkama mreže ispušta na hidrantima kako bi to zamućenje što prije nestalo. To će trajati slijedeća dva do tri dana – rekla je Vatavuk.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI